ביום חמישי הקרוב (28.12) תתכנס ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לדיון בתוכנית להרחבת בתי הזיקוק בחיפה. אדם טבע ודין: "נותנים לאחד הגורמים המזהמים ביותר במדינת ישראל צ'ק פתוח ל-20 שנה להכפיל את שטחו ולהקים כל סוג של תעשייה מזהמת שייבחר ללא פיקוח וללא תכנון ועל חשבון בריאות תושבי מפרץ חיפה"
מחר הדיון המכריע: האם תאושר הרחבת בז"ן
ביום חמישי הקרוב (28.12) תתכנס ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לדיון בתוכנית להרחבת בתי הזיקוק בחיפה. אדם טבע ודין: "נותנים לאחד הגורמים המזהמים ביותר במדינת ישראל צ'ק פתוח ל-20 שנה להכפיל את שטחו ולהקים כל סוג של תעשייה מזהמת שייבחר ללא פיקוח וללא תכנון ועל חשבון בריאות תושבי מפרץ חיפה"
בתמונה הראשית: בתי זיקוק של בזן – צילום: שאטרסטוק
'אדם טבע ודין' שתייצג בדיון את הקואליציה לבריאות הציבור ואת מגמה ירוקה העבירה למועצה הארצית ערר ובו מכלול הטענות כלפי התוכנית.
לעמדת הארגונים, אין לאשר את הרחבת בז"ן במתכונת המתוכננת של "צ'ק פתוח", אשר מאפשרת למפעלים להכפיל את שטחם מבלי לדווח לרשויות המדינה ולציבור מה מתוכנן לקום בשטח זה. כידוע, על פי התכנית אשר תוקפה ל-20 שנים, שטח מתחם בזן יורחב ככל הנראה ב20%. אולם הרחבה זו נעשית מבלי לפרט אילו מבנים נוספים יוקמו, ובמקום זאת נותנת לבעלי המתחם את הזכות העתידית להקים כל מבנה/מתקן בשטח המורחב, ולטענת אדם טבע ודין זה נעשה בניגוד לדין, ללא תכנית מפורטת, ללא תסקיר השפעה על הסביבה וללא פרסום ושיתוף הציבור.
עו"ד לי-היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה ומשאבי טבע ב'אדם טבע ודין' מסבירה: "התוכנית מאפשרת למפעלים במתחם בז"ן חופשיות רבה ולא סבירה לבנות מבנים ומתקנים חדשים מכוח תכנית שאינה תכנית מפורטת וחסר בה מידע רב לקביעת תכנון ראוי. וכל זאת באזור רגיש במיוחד, צמוד למגורים ולאזורי תעסוקה, ובאזור אשר תושביה סובלים זמן מה מזיהום אוויר חמור, בין יתר המפגעים הסביבתיים".
עוד נטען בערר כי מאחר שרוב מתחם בז"ן הנוכחי נבנה עוד בתקופת המנדט הבריטי, בטרם ניגשים לתוכניות עתידיות להרחבת השטח והפעילות יש להציב את התנאים התכנוניים והסביבתיים על מנת להבטיח שהפעילות במתחם בזן מתבצעת כיום על פי כל דין. מדובר בהזדמנות ראשונה ואמיתית להסדיר את המתחם באופן הראוי ביותר וזאת למען תושבי האזור והמדינה כולה.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "אנו קוראים לחברי המועצה הארצית למלא את ייעודים כמשרתי ציבור ולא להוסיף חטא על פשע ולהמשיך את המדיניות המאפשרת לבז"ן לעשות בשטחה ככל העולה על רוחה. אסור לתת לאחד הגורמים המזהמים ביותר במדינת ישראל צ'יק פתוח ל- 20 שנה להכפיל את שטחו ולהקים כל סוג של תעשייה מזהמת שייבחר ללא פיקוח וללא תכנון ועל חשבון בריאות תושבי מפרץ חיפה"
מתוך עמדת 'אדם טבע ודין' שהוגשה למועצה הארצית: "מתחם בז"ן מהווה כיום מוקד למפגעים רבים וחמורים, ביניהם מפגעי זיהום אוויר, זיהום קרקע, זיהום נחלים, מפגעי ריח, פסולת מסוכנת ושפכים חמורים. מפגעים אלו חושפים את תושבי אזור מפרץ חיפה לסכנות בריאותיות ופוגעים משמעותית באיכות חייהם. במהלך השנים, המפעלים במתחם בז"ן התאפיינו בליקויים רבים ובין היתר: מאות חריגות בפליטות ולגרימת זיהום האוויר, כשל בפינוי כמויות גדולות של בוצה, פסולת רעילה שנוצרת בתהליכי זיקוק נפט מחצר המפעל ועוד.
"למרות טיעוניה של בז"ן במהלך הדיונים שהיא פועלת מכוח רגולציה מחמירה, מבקשות העוררות להזכיר את העובדה שאין מפעלי המתחם עומדים באותה רגולציה ולא ניתן להתעלם מהמשך קיום המפגעים במתחם.
"בשל כך, תטענה העוררות כי היה ועוד יש מקום לבקש מן המשרד להגנת הסביבה להציג בפני הוועדה את המידע העדכני ביותר בנוגע לעבירות השונות במתחם הבז"ן והמפגעים הסביבתיים שהתגלו לאחרונה בעקבות פעילויות האכיפה של המשרד. להלן מספר דוגמאות של מפגעים אשר פורסמו במסגרת דוח המפרץ (יישום התכנית הלאומית לצמצום זיהום אוויר וסיכונים סביבתיים במפרץ חיפה – דוח מסכם רבעון אחרון 2015) שפורסם לאחרונה".
הפתרון – להגביל פעילות בז"ן לייצור למשק מקומי בלבד .
המפעל הזה הוכיח לאורך שנים שהוא לא יודע לעבוד כחוק . זיהום קרקע אוויר ומים , עבודה לא בטוחה ותחזוקה גרועה – זוהי באופן כללי תרבות העבודה של הבעלים המנהלים והעובדים של בז"ן .
מעבר לצעדי אכיפה הנדרשים על מנת שהמפעל יקיים הוראות החוק – צמצום הפעילות הוא דרך בטוחה ואפקטיבית להקטנת הזיהום .
האישור יעבור בוודאות ובכלל לא מעניין מה גברת טבע אומרת.. עם עובדות לא מתווכחים מניית בזן טסה
מוזר בעיני, שהרי מתוך המאמר הזה לא ברור דבר פעוט ביותר. מהו? רצון תושבי מדינת ישראל לחיות ללא זיהומי אוויר!! אז בשם בני האדם הגרים בחיפה, בצפון, אנחנו דורשים לסגור את כל המפעלים המזהמים, בלי יוצא מהכלל. ואל תדברו איתי על חוקים שמגבילים (לאחוזים כאלה ואחרים המאפשרים לזהם…). החוקים באו לאפשר למפעלים המזהמים להמשיך בעבודתם, הגורמת לתחלואה. כן? או לא? כמובן ! אז מה העניין הזה עם להרחיב או לא את שטחי בז"ן? זו תהיה טעות לדורות. אנשים מתים ממחלות ואתם מדברים על הרחבת מפעל מזהם? בעוד 10 שנים תבינו שעסקתם בקטנות. העיקר לסגור כל מפעל מזהם ! ולדאוג לעובדים, לשלם להם פיצויים ולמצוא להם מקומות טובים יותר, שאינם גורמים למוות…