פרסום ראשון: EMG, שבנתה והפעילה את הצינור למצרים, ושדרכה הודיעו חברות הגז כי יובילו את הגז, מודיעה כי היא לא חלק מהעסקאות, למרות שכך צוין כשהוענקו הרישיונות. "ההסכם עלול להשפיע לרעה על התחרות בישראל. לחברה אין כוונה להיות צד לפעילות בלתי חוקית שכזו, ומוטרדת על שתוארה כצד בניגוד לרצונה, ידיעתה או הסכמתה"
חברת צינור הגז למצרים במכתב לשטייניץ: הוצאת רישיון לעסקה שאמורה להעביר גז דרכנו – ואין לנו קשר אליה
פרסום ראשון: EMG, שבנתה והפעילה את הצינור למצרים, ושדרכה הודיעו חברות הגז כי יובילו את הגז, מודיעה כי היא לא חלק מהעסקאות, למרות שכך צוין כשהוענקו הרישיונות. "ההסכם עלול להשפיע לרעה על התחרות בישראל. לחברה אין כוונה להיות צד לפעילות בלתי חוקית שכזו, ומוטרדת על שתוארה כצד בניגוד לרצונה, ידיעתה או הסכמתה"
תמונה ראשית: הנחת צינור גז, אילוסטרציה
החברה שבנתה והפעילה את צינור הגז התת ימי למצרים, EMG, שלחה הבוקר מכתב לשר האנרגיה, יובל שטייניץ, בהמשך לפרסומים מהעת האחרונה שעסקו בהוצאתו של רישיון ייצוא גז טבעי מישראל אשר יימכר לחברה דולפינוס (Dolphinus Holding Company):
"כפי שוודאי ידוע לך, EMG בנתה והפעילה את הצינור התת ימי המחבר את אל עריש שבסיני עם נמל אשקלון בישראל, שבאמצעותו הזרימה גז טבעי ללקוחות שונים בישראל, בהתאם, בין היתר, למזכר ההבנות משנת 2005 שבין מדינת ישראל לרפובליקה הערבית של מצרים, ולהסכמי מכירה ורכישת גז מסוימים בהם התקשרו צדדים שונים למטרה זו. במאי 2012 ביטלה EMG את הסכמי הגז שהיו לה עם ספקיה, חברות הנפט והגז המצריות הלאומיות EGPC ו- EGAS, לאחר שהן התכחשו והפרו את ההסכם שלהם עם EMG.
"מאז 2011 EMG הייתה צד להליכי בוררות במסגרת לשכת המסחר הבינ"ל (ICC) בז'נבה, אשר זה לאחרונה ניתן במסגרתן פסק בוררות סופי לטובת EMG וכנגד EGPC /EGAS , במסגרתו נפסק ל-EMG סכום של כ-324 מיליון דולר אמריקאי (כולל ריבית בגין התקופה טרם ניתן פסק הדין) בגין הפסדים שסבלה כתוצאה מהפרת ההתחייבויות החוזיות של EGPC /EGAS כלפי EMG. כפי שאני משוכנע שידוע לך היטב, במסגרת אותה בוררות, לטובת חברת החשמל לישראל נפסק סכום של 1.74 מיליארד דולר אמריקאי על ידי מוטב ה-ICC בגין הפסדים שנגרמו לחברת החשמל, סכום אשר צריך להשתלם על ידי EGPC /EGAS .
"EMG עודנה במהלך של ניהול בוררויות בתביעותיה כלפי EGPC /EGAS , בפני טריבונל אחר שמקום מושבו קהיר, וכמה מבעלי מניותיה ממתינים להחלטות של מותבי בוררות בין לאומיים בפניהם הביאו תביעות כנגד מצרים על פי אמנות בילטראליות להגנה על השקעות. EMG למדה לאחרונה כי הוצאת רישיון לייצוא גז טבעי מישראל, אשר עתיד להימכר לחברת דולפינוס, שהתאגדה למיטב ידיעת EMG מפרסומים בתקשורת, באיי הבתולה הבריטית, וזאת על מנת לייבא ולספק את הגז ללקוחות מסחריים שונים במצרים ולהובילו באמצעות הצינור התת ימי של EMG.
"טרם הוצאתו של רישיון זה, למדה מרשתי מדיווחים שונים בתקשורת שהסכם נחתם בין חברות מסוימות המכונות "השותפות בתמר" וחברת דולפינוס עוד בשנת 2015 למטרת מכירתו של גז טבעי לדולפינוס. כך גם דווח שהסכם מאוחר יותר נחתם בין דולפינוס לקבוצה של חברות הידועות כשותפות בלויתן (להלן: "שותפות לויתן") בנובמבר 2015 ולאותה מטרה. אנחנו מניחים שהרישיון הוצא לאחרונה, ביחס לאחד מהסכמים אלו או לשניהם ובמטרה להביא למימושם.
"EMG מוצאת זאת ראוי להודיעך, כי היא איננה צד לאף אחת מהעסקאות שדווחו והנזכרות בסעיף 4 לעיל, וכי לא הייתה חלק מכל משא ומתן שהוביל להסכמים שכאלו. זאת ועוד, לא מתקיימות בעת הזו כל שיחות בין ,EMG דולפינוס ו/או אילו משותפות תמר או שותפות לויתן ביחס לעסקאות שכאלו ולא נוהלו בעניין זה כל משאים ומתנים בעבר. ביום 19.3.2015 הודעתי לשותפות בתמר, בשם EMG, שלא התקיים כל משא ומתן כאמור וכי ישנם משוכות ומכשולים שונים המונעים מ-EMG בעת הזו, מלהתקשר בכל הסכם לצורך השימוש בצינור שלה למטרת אספקת גז למצרים בכל תנאים שהם.
"כאמור, ישנם מכשולים חוקיים, רגולטוריים ומנהליים שונים המונעים שימוש במערכת ובצינור של EMG באופן העולה מהרישיון שהוצאת, וכמה מאלו מפורטים להלן:
"על פי עצה של היועץ המשפטי המצרי של EMG, בהתאם לחקיקה המצרית, חברות זרות (ואף חברות המצויות בבעלות חלקית בלבד של מי שאינם מצרים) מנועות מלייבא גז (או כל מוצרים אחרים) למצרים.
"מאחר ודולפינוס הינה חברה שהתאגדה באיי הבתולה הבריטיים, נראה על פניו כי דרישה זו תחת החוק המצרי אינה מתמלאת. מאידך, EMG הינה חברה אשר מרבית בעלי מניותיה אינם מצרים.
"על פי הרגולציה המצרית, ייבוא של גז טבעי ושימוש במערכת ההולכה המצרית- לאומית, על ידי חברות מהסקטור הפרטי דורש אישור של EGPC /EGAS (הצדדים שכנד בבוררויות). נכון להיום EGPC /EGAS לא פרסמו תקנות המפרטות באופן ברור את התנאים לייבוא גז טבעי למצרים, והן ממשיכות להתנות בפרסומים בתקשורת, ייבוא בביטול או יישוב כל בוררויות הגז המתנהלות. אשר על כן, אין זה ברור האםEMG או דולפינוס יוכלו כלל לייבא גז טבעי למצרים ותחת אילו תנאים והתניות.
אנו מבינים שהחקיקה הישראלית, ובמיוחד חוק משק הגז הטבעי, תשס"ב-2002, כמו גם רישיון ההולכה של EMG, אינם מתירים, לעת הזו, ל-EMG, שימוש במערכת לצורך ייצוא גז מישראל.
"ישנם עניינים טכניים, פיננסיים וסוגיות ומכשלות משפטיים נוספים, אשר לאור כל הנזכר לעיל, אינני רואה לנכון להיכנס אליהם בעת הזו. נושא המטריד יותר, הוא העובדה שלפחות אחד מההסכמים בהם התקשרו יצרני הגז (השותפות בתמר) ודולפינוס, עלול להיות לא חוקי, כמו גם בניגוד ישיר לאינטרסים הן של EMG והן של מצרים.
"ביום 21.5.2015 דולפינוס הודיעה ל-EMG בכתב ש: "היא חתמה על הסכם למכירה ורכישה של גז עם כל השותפות בשדה הגז של תמר, המקנה לה זכות בלעדית לרכוש גז משדה תמר אשר ניתן להוליכו באמצעות צינור הגז הקיים של EMG ללקוחות במצרים, בהתאם להודעות הרשמיות של בעלי המניות בתמר לבורסה בתל – אביב".
"על פי הודאת דולפינוס עצמה, היא התקשרה בהסדר כובל (זכות בלעדית לייצא את הגז של שותפות תמר הישראלית למצרים באמצעות הצינור של EMG) עם בעל מונופולין מוכרז (שותפות תמר).
"מאחר ואין כל רישום במאגר המידע של רשות ההגבלים העסקיים הישראלית, כי בקשה לפטור מהסדר כובל, הוגשה לממונה על ההגבלים העסקיים (בפועל), EMG מחויבת להניח שבקשה כאמור לא נעשתה, ואשר על כן הפטור הנדרש לא נתקבל. זאת ועוד, בהתאם להוראותיו של חוק ההגבלים העסקיים, בנסיבות הקיימות, הצדדים אינם יכולים עוד לרפא את ההפרה האמורה.
ברור, שמתן בלעדיות לאספקת גז למצרים איננה לטובתה של מצרים. בפרט, והגם שכפי שתואר לעיל,EMG איננה חוזה שימוש בעת הקרובה בצינור שלה לשם אספקת גז מישראל למצרים, הגבלה (היפותטית) של השימוש בצינור שלה, לצד שלישי אחד בלבד, מנוגדת לאינטרסים של EMG, ו- EMG שומרת על כל זכויותיה להתייחס לעניין זה.
"אחרון בסדר הדברים אך לא בחשיבותם, אם וככל שבעתיד שימוש בצינור של EMG יתאפשר, מתן זכות בלעדית לרוכש יחיד כמו דולפינוס, צפוי לפגוע באפשרות של גורמים ישראליים לרכוש כמויות גדולות של גז מהשותפים בתמר, על מנת לספקו, בין היתר, ללקוחות ישראליים וללקוחות מצריים, במחירים תחרותיים. לכן, דומה שהסכם מסוג זה אשר בו התקשרו, לפי דולפינוס, הצדדים, עלול להשפיע לרעה על התחרות בישראל. למרשתי אין כל כוונה להיות צד לפעילות בלתי חוקית שכזו, והיא מוטרדת מאוד על שתוארה כצד אפשרי לעסקה כזו, בניגוד לרצונה, וללא ידיעתה המוקדמת או בהסכמתה.
"מאחר והרישיון אשר הוצאת לאחרונה, מתייחס באופן ספציפי להולכה של גז באמצעות הצינור של EMG, EMG מוצאת חובה מוחלטת להודיעך שהיא רואה את העסקאות ביחס אליהן הרישיון הוצא, כנעדרות כל תוכן אמיתי, כמנוגדות לאינטרסים שלה, כמו גם כעומדות בניגוד לאינטרסים הן של ישראל והן של מצרים. העתק ממכתב זה יישלח על כן לתשומת ליבו של הממונה על ההגבלים העסקיים (בפועל), על מנת שיוכל לנקוט באילו פעולות שהוא רואה לנכון ביחס להסדר הכובל לכאורה שתואר לעיל.
למרות שEMG, בצער, אינה רואה כיצד הזרמת גז "הפוכה" ואספקת גז טבעי מישראל למצרים באמצעות הצינור שלה, ניתנת להשגה בעת הקרובה, היא תברך כמובן על הזדמנות כזו, אם וככל שהיא תהיה אפשרית אי פעם בעתיד. עם זאת, במצב עניינים שכזה, EMG איננה רואה מדוע תידרש לעשות שימוש בכל מתווך שהוא בינה לבין מפיקי הגז הישראליים, או מדוע תידרש להגביל את השימוש בצינור שלה לצד שלישי ספציפי כמו דולפינוס. יש להבהיר שכל החלטה על ידי EMG ביחס לשימוש בצינור שלה, תיעשה לטובת EMG, בעלי מניותיה ובעי העניין בה ועל פי התנאים וההתניות אשר ייקבעו על ידה עצמה – על מנת להגן על ענייניהן".
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "כפי שהובהר עם פרסום ההודעה על אישור הייצוא, המשרד נתן את האישור למחזיקות "תמר" לבקשתן. לאחר קבלת אישור הייצוא, על מבקשי האישור/החברות עצמן לפעול לחתימת ההסכמים למימוש הייצוא".