כך אמר יו"ר איגוד חברות אנרגיה ירוקה, איתן פרנס, בדיון שנערך בוועדת הכלכלה על החסמים בהקמת טורבינות רוח בארץ. מנהל התכנון: משרד המשפטים הוא גורם המפתח. ח"כ פרי: התמ"א הפכה את התהליך לבלתי אפשרי. היו"ר כבל: בחודשיים הקרובים נסיים את הפרשה
ועדת הכלכלה בכינוס על אנרגיית רוח בישראל: "היזמים עוברים 7 מדורי גיהנום"
כך אמר יו"ר איגוד חברות אנרגיה ירוקה, איתן פרנס, בדיון שנערך בוועדת הכלכלה על החסמים בהקמת טורבינות רוח בארץ. מנהל התכנון: משרד המשפטים הוא גורם המפתח. ח"כ פרי: התמ"א הפכה את התהליך לבלתי אפשרי. היו"ר כבל: בחודשיים הקרובים נסיים את הפרשה
בתמונה הראשית: אנרגיית רוח. צילום: שאטרסטוק
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, דנה אתמול (ג') בעידוד הקמת טורבינות רוח קטנות ובינוניות לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, והסרת חסמים הקיימים בתוכנית המתאר הארצית. במהלך הדיון עלו טענות קשות מצד היזמים כלפי גורמים רבים, ביניהם מנהל התכנון שאישר תוכנית מתאר ארצית (תמ"א) שלטענתם לא ניתן ליישמה, רשות החשמל שהפחיתה את התעריפים ובכך הפכה את ייצור האנרגיה מטורבינות רוח קטנות ללא כדאי כלכלית ומשרד המשפטים שהטיל הגבלות על גובה הטורבינות.
בתגובה לדברים הנזעמים אמר היו"ר כבל כי "נראה שמחלם שולחים אלינו גיחות". לדברים הצטרף ח"כ יעקב פרי, מיוזמי הדיון, שכינה את ההתנהלות כ-"בין חלם לבין טמטום". היו"ר כבל הבהיר כי הוועדה רואה בקידום השימוש באנרגיה מתחדשת כיעד לאומי, וכי בכוונתו להביא לפתרון הבעיה בחודשיים הקרובים.
הדיון התקיים לבקשת חברי הכנסת יעקב פרי, עיסאווי פריג', רועי פולקמן, עודד פורר ואיתן ברושי. ח"כ פרי הסביר כי התמ"א שאושרה בקיץ 2014 דווקא חוסמת את היזמים ולא מעודדת אותם: "החלטות ממשלה לחוד ומדיניות לחוד, שלא לדבר על ביצוע שהוא כמעט בלתי אפשרי – התמ"א שהיא מתוקף החלטת ממשלה הייתה אמורה להקל ולעודד יזמים לפתח את התחום אך הטילה יותר חסמים מאפשרויות והפכה את התהליך לבלתי אפשרי ובלתי כדאי. בישראל לא נבנית ולו טורבינת רוח קטנה אחת ורשות החשמל כבר עוסקת בשינוי התעריפים", אמר. ח"כ פורר הוסיף כי מדובר ב-"סימפטום של ממשלה שמחליטה ואח"כ עושה הכל כדי שההחלטה לא תתקיים". ח"כ ברושי קרא לקדם את הצעת החוק הפרטית שהגיש לעידוד אנרגיה מתחדשת. היו"ר כבל התייחס לסוגיה הכלכלית ואמר כי צריך שתהיה כדאיות כלכלית אך צריך לשים לב שהדבר לא מטיל עומס גדול מדי על הציבור.
מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, איתן פרנס, אמר כי יזמים שיצאו לדרך ב-2009, כי המדינה שלחה אותם, מוצאים את עצמם היום מחוסרי עבודה ובפשיטת רגל: "מנהל התכנון, בסיוע משרד המשפטים, חסמו כל אפשרות להקים טורבינות מבלי לעבור 7 מדורי גיהינום ועשו הכל כדי לחסם את זה. הלוואי שהיו מטילים מגבלות דומות על תחנות כוח פחמיות". לטענתו גובה הטורבינות, 18 מטר לקטנות ו-40 לבינוניות, נבקע באופן שרירותי תוך המצאת מספרים שלא קשורים לתעשיה ולעולם. הוא הוסיף כי רשות החשמל ניסתה לחסל את הענף והגישה ניירות לפיהן המהלך יחסוך מיליארדים למשק, וכך שכנעה את שר האנרגיה להפחית את המכסה מ-30 מגה-וואט ל-10 מגה-וואט. "די להתעללות, תאפשרו ליזמים לחזור הביתה בשלום", אמר.
גם היזמים בענף שהשתתפו בדיון תיארו מציאות קשה שבה החסמים לא מאפשרים להקים טורבינות. היזם יוסי יהודיין מחברת Wineeed, הסביר כי אחד התנאים המהווים חסם הוא הצורך בהקצאה של 10 דונם לטורבינה בינונית ושני דונם לטורבינה קטנה וכן מגבלת גובה של 18 מטר, בעוד שטורבינה בינונית צריכה להיות בגובה של 40-42 מטר. "אין לזה אח ורע בעלום", אמר. מנכ"ל חברת רנסו, מקסים ראקוב, סיפר כי החברה שלו קרסה אחרי שרשות החשמל החליטה להוריד את התעריפים. "היו לנו 180 הזמנות לטורבינות קטנות, אבל עם הורדת התעריף הכל הלך", אמר. הוא הוסיף כי ההסדרה של התעריפים החלה ב-2009 ונועדה ל-6-7 שנים, אבל התמ"א אושרה רק לאחרונה כך שכאשר התעריף הכלכלי היה בתוקף לא ניתן היה להקים טורבינות, ולאחר שאושרה התמ"א לא ניתן להקים טורבינות בגלל המגבלות שנקבעו בה.
מנהלת אגף תשתיות במנהל התכנון, נועה נאור, אמרה כי "המועצה הארצית נתנה הוראה להכנת התמ"א והחליטה שזה יתבצע על ידי ועדת עורכים בין משרדית בראשות משרד התשתיות", אמרה. לדבריה, התמ"א אומצה בממשלה. היו"ר כבל ביקש לדעת האם אנשי המקצוע הפועלים בתחום הוזמנו לוועדה ותהה "האם אחד השרים ישב בבית בחושך, לבד, וסידר לעצמו את התמ"א. אולי יצרתם דבר יפה מאוד בקלסר, עם נייר כרומו משובח, אבל זה לא עובד במבחן התוצאה".
נאור השיבה כי העוסקים בתחום הוזמנו להתייחס, וכי התקבלו הערות רבות ואף בוצעו שינויים. היא הוסיפה כי "אם רוצים למצות את הדיון אז משרד המשפטים הוא גורם המפתח. מי שהגביל אותנו זה משרד המשפטים". היו"ר כבל הופתע ושאל "האם משרד המשפטים קבע מה צריך להיות גובה הרוטור". פרנס התייחס לכך ואמר שכן. הוא הוסיף: "אדם אחד בישראל החליט, בלי ידע בטורבינות רוח, ושמו ארז קמיניץ. רצו לחסום את התחום והיועצים המשפטיים סיפקו את החסימה". היו"ר כבל הבהיר כי הוועדה תבקש את התייחסותו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד קמיניץ, לעניין.
נציגת משרד התשתיות, האנרגיה והמים, דורית הופנר, אמרה כי המשרד מתכוון לעמוד בהחלטה לייצר 17% מצריכה באמצעות אנרגיה מתחדשת עד 2030, עם הגז או בלעדיו. "המשרד מלווה וילווה את היזמים במוסדות התכנון המחוזיים והמקומיים ומסייע לכל מי שמגיע לשלב כלשהו", אמרה. היו"ר כבל אמר בתגובה כי "הם לא מצליחים להגיע לכלום, אז למשרד אין עבודה". הופנר השיבה כי "אנחנו עם ידיים קשורות בסיוע, מאחר שאין לנו נציגים בוועדות התכנון ואנחנו מתכוונים לשנות את זה". היו"ר כבל הגיב ואמר כי "יותר מדי פעמים מגיעים משרדי הממשלה עם כוונות, הם מתכוונים לעשות ובדיוק עובדים על זה, אבל הדברים לא נעשים וזה נותן תחושה של חמיצות. השורה התחתונה בתחום היא עגומה. זה הפך לעסקי אוויר תרתי משמע ואף אחד לא מסוגל להגיד ליזמים לעבור לתחום אחר".
ראש תחום אנרגיות מתחדשות ברשות החשמל, חוני קבלו, התייחס לתעריף ואמר כי הוא גבוה פי 5 מכל אנרגיה מתחדשת אחרת. "התעריף מסבסד טורבינות במאות מליוני שקלים והכסף יבוא מכיסו של הצרכן הישראלי", אמר קבלו. מנכ"ל יש"ע הירוקה, עדי מינץ, אמר בתגובה כי "המילים האלה הרגו את תחום האנרגיות המתחדשות". קבלו הגיב כי "אין תעריף שקבעה הרשות ולא נאמר עליו שהוא לא ריאלי ובכל זאת מתקנים קמו. כשהאנרגיה הסולארית הייתה יקרה הרציונל היה לקדם גם טורבינות רוח, אך הן לא הוזלו ולכן חלק מהמכסה עברה לאנרגיה סולארית שעלותה פחתה". היו"ר כבל שאל אם זה המצב מדוע הרשות לא ממליצה לבטל את המכסה בכלל, וקבלו השיב: "העברנו ניירות עמדה לממשלה והיא קיבלה חלקית את עמדתנו". ח"כ יעל כהן פארן אמרה כי אם רשות החשמל חושבת שלא צריך טורבינות רוח היא צריכה להיות ישרה בעניין. "הממשלה לא מתכוונת לממש את התחייבותה, כשהיא רוצה היא עושה. אנחנו פה כדי לוודא שהיא תעשה זאת", אמרה.
היו"ר כבל סיכם ואמר כי "הוועדה רואה באנרגיה המתחדשת יעד לאומי". הוא הבהיר כי "הוועדה תבקש התייחסות של ראש מנהל התכנון, בינת שוורץ ושל משרד המשפטים באשר למשפטיזציה של הרוח". עוד הוא ציין כי ידון בעניין עם שר האנרגיה, כדי לקבל תשובות ברורות. "אנחנו רוצים לדעת לאן זה הולך. או שהורגים את הענף או שמתניעים אותו בכל הכוח – בחודשיים הקרובים נסיים את הפרשה הזו לכאן או לכאן ונדאג שהדברים יעשו כמו שצרך", סיכם.