כך אמר שר האנרגיה בכנס איגוד התעשייה הקיבוצית שנערך למנהלי המפעלים ומזכירי הקיבוצים מכל הארץ. נשיא התאחדות התעשיינים: "בעבר הוקמו 56 מפעלים חדשים בכל שנה, ובשנה האחרונה הוקמו 4 מפעלים חדשים בלבד"
שטייניץ לתעשייה הקיבוצית: בלי פיתוח מאגרי גז חדשים לא תקבלו גז למפעלים
כך אמר שר האנרגיה בכנס איגוד התעשייה הקיבוצית שנערך למנהלי המפעלים ומזכירי הקיבוצים מכל הארץ. נשיא התאחדות התעשיינים: "בעבר הוקמו 56 מפעלים חדשים בכל שנה, ובשנה האחרונה הוקמו 4 מפעלים חדשים בלבד"
בתמונה הראשית: שר האנרגיה יובל שטייניץ. צלם: גדעון שרון, עבור משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
"בלי פיתוח מאגרי הגז של תמר ב' וליוויתן לא תוכלו לקבל גז למפעלים בקיבוצים", כך אמר השר לתשתיות לאומיות, יובל שטייניץ בכנס איגוד התעשייה הקיבוצית שנערך בקיבוץ שפיים בהשתתפות מאות מנהלי מפעלים ומזכירי קיבוצים מכל הארץ. השר שטייניץ אמר: "מאגר תמר מיצה עצמו מבחינת היכולת לספק גז ללקוחות ורק המאגרים החדשים יאפשרו להגיע למפעלי תעשייה נוספים. ההצעות הנשמעות להקפיא את המצב או להלאים את המאגרים הן איוולת שאין כדוגמתה ויביאו להוצאה של עשרות מיליארדי שקלים מקופת המדינה, פגיעה בביטחון האנרגטי של ישראל שניזונה כיום ממאגר אחד בלבד ויצירת מונופול נוסף כמו חברת החשמל".
שטייניץ אמר שהמתווה יוצר תקרה למחיר הגז שתגן על מפעלי התעשייה במקרה של עליית מחירים בעתיד. זה אבסורד שהמחאה הציבורית קמה רק לאחר שהתחלנו לעשות מעשה ולקדם את המתווה: "יכולתי בקלות לגלגל את האחריות לנושא הגז ממני לאחרים, אבל אז הייתי מועל בתפקידי ולא הייתי יכול להסתכל על עצמי במראה בבוקר. אני שר האנרגיה והאחריות היא עלי".
גם בוועידת התחבורה, תשתיות ונדל"ן שנערכה הבוקר דיבר שר האנרגיה שהקדיש את עיקר דבריו להסבר על מתווה הגז והדיפת הביקורת עליו: "מתווה הגז הוא לא הרע במיעוטו, הוא טוב באופן אבסולוטי. הוא טוב גם מבחינות הכנסות המדינה וגם מבחינת המחיר, הגבלת המחיר וגם ההגבלות על חברות הגז". אמר שטייניץ שהקדיש חלק ניכר מדבריו להפרכת הביקורת על המתווה: "חלקה הגדול מבוסס על חצאי אמיתות. כל שיח האלטרנטיבות הוא לא רציני לא הוצגה אלטרנטיבה אחת ראויה. מתווה הגז לוקח את כל המרכיבים של המדיניות בהיבט של המיסוי, הייצוא, הפיתוח והבעלות על השדות –ומייצר מדיניות אחת קוהרנטית וברורה ומאפשר אחרי קיפאון של שנים, לנוע קדימה". השר גם העביר ביקורת מרומזת על כחלון: "הייתי יכול לברוח מאחריות, לא הייתי חוטף אותה מנה של ביקורת –אם הייתי בורח מהאחריות הייתי קורא יותר בנעימים את העיתון, אבל הייתי מועל בתפקידי, לא הייתי מסוגל להסתכל על עצמי במראה. שכר האנרגיה אני מחויב לעשות את הדבר הנכון".
בחזרה לכנס איגוד הקיבוצים, מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין, אמר שהאיגוד תומך באישור מתווה הגז. המפעלים והקיבוצים זקוקים לודאות לגבי מקור האנרגיה העתידי שלהם והמחיר כדי לתכנן השקעות עתידיות. "אישור המתווה יביא להוזלה של מאות מיליוני שקלים בעלויות האנרגיה שלנו ותשפר את כושר התחרות בארץ ובעולם".
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, אמר שהיצוא מישראל לא התאושש מאז המשבר העולמי וכתוצאה מכך נפגעת הצמיחה במשק הישראלי שנשענת כיום על הגידול במכירות בשוק המקומי בלבד. אם בעבר הוקמו 56 מפעלים חדשים בכל שנה, הרי שבשנה האחרונה הוקמו 4 מפעלים חדשים בלבד. המפעלים מעדיפים לפתח את עצמם בחו"ל משיקולים של עלויות נמוכות ורגולציה נוחה יותר.
יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית, יונתן בשיא, אמר שמאז 2007, היצוא הישיר של התעשייה הקיבוצית הצטמצם מ- 18 מיליארד ל- 13 מיליארד, בעוד שהפעילות בחו"ל גדלה מ- 4 ל- 8.5 מיליארד, ונכון להיום, כבר כ- 40% מהיצוא שלנו בא ממפעלים בחו"ל. כתוצאה מכך נוצרים במדינת ישראל פחות ופחות מקומות תעסוקה חדשים לצעירים המתווספים למעגל העבודה, בעיקר בפריפריה, בה אנו פעילים. חוששני שכאשר הדבר יתחיל להשפיע השפעה פוליטית, יהיה כבר קשה הרבה יותר לסובב את הגלגל.
שטייניץ טועה ומטעה ואחריו נוהים מסיבות תמוהות גם מי שאמורים לראות את טובת החברה הישראלית כולה ולא רק את האינטרסים הצרים וקצרי המועד של התעשיה הקיבוצית. אגב כדאי וטוב היה שההתאחדות הנ"ל תפרסם את שמות אותם מפעלים קיבוציים שכ"כ חיוני לחברם לגז אף מבלי שהמאבק ידגיש גם את לטובת האיזורים הספציפיים בהם הם מוקמים איזור עמק המעיינות-בית שאן למשל).שוב הוחמצה הזדמנות לקחת חלק מרכזי בהובלת מאבק חברתי כולל ולמען אוכלוסיית הפריפריה המופלית במיוחד.חבל מאד ומיותר.