התכנון של רשות המים להעביר 50 מלמ"ק של מים מהכנרת לירדן באמצעות צינור נגנז השבוע בוועידה המקומית לתכנון ובנייה של מועצת עמק הירדן. במקום זה נבחר התכנון של "חלופת הירדן", שיזרים מים דרך הנהר ויביא לחסכון כספי ולשיקום הנחל
ניצחון לארגוני הסביבה: המים לירדן יעברו דרך הנהר
התכנון של רשות המים להעביר 50 מלמ"ק של מים מהכנרת לירדן באמצעות צינור נגנז השבוע בוועידה המקומית לתכנון ובנייה של מועצת עמק הירדן. במקום זה נבחר התכנון של "חלופת הירדן", שיזרים מים דרך הנהר ויביא לחסכון כספי ולשיקום הנחל
בתמונה הראשית: נהר הירדן. צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
לאחר שפברואר 2015 חתמו ישראל וירדן על הסכם לפיו ירדן תרכוש מישראל כ-50 מלמ"ק מי כינרת, התגלע ויכוח ארוך בין רשות המים לארגוני הסביבה בנוגע לאופי ההזרמה. רשות המים תכננה להעביר את המים בצינור, בעוד החברה להגנת הטבע, המוא"ז עמק הירדן, רשות ניקוז כינרת ויישובי האזור העלו אפשרות להזרים את המים בנהר הירדן. החברה להגנת הטבע טענה כי לחלופה זו יתרונות סביבתיים, כלכליים, חברתיים ותיירותיים, אולם רשות המים התעקשה על אופציית הצינור.
השבוע קיבלה הוועידה המקומית לתכנון ובנייה בענק הירדן החלטה על פיה ילקחו את האופציה של הזרמת המים בירדן, שעל פי הארגונים הסביבתיים תעלה כ-100 מיליון שקלים בלבד – מחצית מהסכום שהיה עולה הצינור. התוכנית של החברה להגנת הטבע כוללת הזרמת מים משכר אלומות דרומה כ – 12 ק"מ, "ובכך לשקם קטע חשוב, נגיש ויפה זה בנהר הירדן. יודגש כי שיקום קטע "מורד הירד" הנו חלק מחזון החברה להגנת הטבע עבור אגן הירדן כולו, שמהותו החזרת זרימת מים נקיים לאורך הנחל וחידוש המערכת הטבעית לרווחת הסביבה והאדם".
לפי החברה להגנת הטבע, הזרמת 50 מיליון קוב מי כינרת לנהר הירדן תהווה נדבך קריטי לשיקום המערכת הטבעית בנחל. היא תיצור תועלת כלכלית אזורית וחיסכון כספי בעלויות הפרויקט. תיצור מנוף והתחייבות לשמירה על איכות המים על מנת לעמוד בהסכמים ואמינות באספקת כמות ואיכות המים לממלכת ירדן.
בחברה להגנת הטבע מציינים כי קטע נהר הירדן שבין סכר אלומות לתעלת ה-"0", היה מזה שנים רבות תעלה שזרמו בה ביוב, מי "המוביל המלוח" וניקוזים חקלאיים. המקום היה מוזנח, מזוהם והחיים נעלמו ממנו.
החברה להגנת הטבע: "מעטים המקרים בהם סוגיה סביבתית במהותה מלכדת יתרונות וערכים שאשר ברוב המקרים סותרים זה את זה: שיקום מערכת אקולוגית, חיסול מפגעים, שיחזור נוף התרבות והמורשת, שמורת טבע מוכרזת, תמיכה ציבורית רחבה, חסכון כספי ותועלת כלכלית. זהו מקרה ייחודי, אשר החברה להגנת הטבע רואה בו הזדמנות בלתי חוזרת לשקם קטע מנהר הירדן המשתלב היטב בחזון הכללי לאגן הירדן. "חלופת הירדן" תוכל להוות דגם לטיפול נכון במקטע נחל תוך מחויבות לשמירת איכות המים והמערכת הטבעית".
נהדר,כן ירבו מפעלים לרווחת האדם והסביבה ובשת"פ רב לאומי.איך אמרו עבדללה וגולדה :"אם רוצים לא מוכרחים להילחם ולהרוג אחד את השני" אפשר גם לחיות ביחד ובשלום".