בדיון שני במסגרת ההתייעצות עם ועדת הכלכלה על מתווה הגז הוסיף לנגוצקי: "הכסף מעוור את עיני כולם – לאן נעלמו שומרי הסף שצריכים לראות לרוחק ולרוחב"; ח"כ קיש: בלי יצוא לא גז. ח"כ יחימוביץ' בוועדה: לאישור המתווה בכנסת אין תוקף מחייב ולכן אפשר לדבר על המתווה בוועדה
לנגוצקי בוועדת הכלכלה: אסור לייצא גז טבעי – לווייתן צריך להיות מחסן חירום של הגז הלאומי
בדיון שני במסגרת ההתייעצות עם ועדת הכלכלה על מתווה הגז הוסיף לנגוצקי: "הכסף מעוור את עיני כולם – לאן נעלמו שומרי הסף שצריכים לראות לרוחק ולרוחב"; ח"כ קיש: בלי יצוא לא גז. ח"כ יחימוביץ' בוועדה: לאישור המתווה בכנסת אין תוקף מחייב ולכן אפשר לדבר על המתווה בוועדה
ועדת הכלכלה הראשונה לכנסת ה-20. צילום: ועדת הכלכלה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל קיימה היום את ישיבתה שנייה במסגרת הליך ההתייעצות בהתאם לסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים בעניין משק הגז הטבעי. ח"כ שלי יחימוביץ התייחסה בפתח הדיון לדברים שאמר שלשום שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, יובל שטייניץ, על כך שהדיונים בוועדה הם קריאת תגר על החלטות דמוקרטיות.
בתגובה לכך אמרה ח"כ יחימוביץ כי צריך להבהיר לדרג הממשלתי שההצבעה בכנסת הייתה לא על המתווה אלא על הודעת ראש הממשלה, ואין לה תוקף מחייב וגם למתווה אין עדיין תוקף מחייב ללא קיום ההתייעצות לפי סעיף 52 בחוק ההגבלים העסקיים. "אנחנו בשלב שיש לנו לא רק זכות אלא חובה חוקית לקיים את הדיון, ולא רק שהוא לגיטימי והכרחי אלא שזו חובתנו לקיים אותו ויכול להיות שהשר שטייניץ צריך לקבל תזכורת ברורה לכך", אמרה. היא הוסיפה כי היא "תמהה על התנהלות הממשלה בעניין, כי אם הדיון לא ימוצה עמדתם תהיה הרבה יותר חלשה שהעניין יגיע לערכאות משפטיות".
מנכ"ל אדם, טבע ודין, עמית ברכה, טען נגד פסקת היציבות הרגולטורית ואמר כי היא עוסקת בניסיון למנוע הפרדת רשויות. "הפסקה הזו, בים של כאוס תרתי משמע, לא תאפשר חקיקה שתגן על הסביבה ובריאות הציבור. עד היום אין חקיקה שנוגעת למים הכלכליים של ישראל ובמקרה של אסון הדבר יהיה כמו בעברונה – שהציבור הוא שישלם מכיסו על הנזק", אמר. הוא הוסיף כי "ההליך כולו נגוע בפגיעה אנושה בכללים בסיסיים דמוקרטיים וזה לא יעמוד במבחן בג"ץ".
יפה פרידמן מהעמותה לכלכלה בת קיימה אמרה כי אם מדברים על ביטחון צריך לדאוג קודם כל לביטחון אנרגטי. לדבריה, כדי לענות על צרכי המשק ישראל צריכה את כל הגז שמצא בתמר ולווייתן ואסור לה לייצא. ח"כ קיש העיר כי "בלי יצוא לא יהיה גז, לא יהיו הכנסות ממסים ולא יהיה כלום". פרידמן קיבלה חיזוק מהגיאולוג יוסי לנגוצקי, שתמך בעמדתה ואמר כי לא יהיה יצוא אבל יהיה גז למשק ל-50 שנה.
לנגוצקי התייחס לעניין הפוליטי ואמר כי הוא "לא שמאלני ולא ימני אלא בסך הכל גיאולוג עם 50 שנות ניסיון, אני סבא של תמר וצר לי שאני צריך לחזור על זה שאני אבי תגליות הגז בים העמוק". לטענתו, דלק, אבנר ומאוחר יותר גם נובל "קיבלו את תמר מבושל מכל היבט ובחינם – ואם זה לא מגש הכסף אני לא יודע מה זה מגש הכסף". הוא הזהיר כי אם לא יתגלו תגליות נוספות כמו תמר ולוויתן בים ואם המתווה יאושר בעוד 20 שנה לא יהיה גז לישראל. לדבריו, נשיא של העולמית לשעבר אמר לראש הממשלה נתניהו כי אסור לישראל לייצא גז והיא חייבת לשמור על רזרבה – אותה כינה לנגוצקי "ימ"ח הגז הלאומי".
לנגוצקי הוסיף: "הכסף מעוור את עיני כולם פה. לאן נעלמו שומרי הסף שאחראים לראות לרוחק ולרוחב. המדינה צריכה לקחת אחריות ולהבטיח לאזרחיה ביטחון אנרגטי ל-50 שנה ולווייתן צריך להיות מאגר החירום הלאומי. אסור לייצא מתמר אפילו לא קוב אחד. הייצוא יהיה בכייה לדורות, גז זה אירוע חד פעמי ולא עגבניות שאפשר לשתול שוב. צריך גם לכפות על חברות הגז להניח צינור שני בקו ישר לעכו. אני מודע לכך שאני עומד יחיד מול כוחות אדירים, אך אמשיך להגיד את דעתי שהמדינה מוכרת את עתידה בנזיד עדשים".
ח"כ דוד ביטן (הליכוד) אמר כי העולם מתפתח וכי בתקופה כל כך ארוכה ייתכן שימצאו תחליפים לנפט ולגז הטבעי, ואם לא נשתמש בו כיום נפסיד. הוא ביקש מלנגוצקי להתייחס לכך, ואמר שצריך לבחון גם התפתחויות כאלה כשמסתכלים 50 שנה קדימה. לנגוצקי השיב כי הוא "כבר ראה הכל, מחירים עלו וירדו והיו טענות שהנפט בעולם עומד להיגמר אבל הכל קשקוש בלבוש – אין שום סיכוי שב-10-20 השנים הקרובות יחליפו את הנפט".
שלושה חברי כנסת הוצאו מהאולם על הפרעה לדיון
מתאמת פעולות הגז בחברת מורגאנטי, ג'ינה כהן, אמרה כי באירופה יש 28 מדינות והם קונים 450 BCM כש-60% מתוך זה נרכש משתי חברות. לדבריה, גז הוא בדרך כלל משאב שמסופק על ידי מונופול. היא הוסיפה כי במתווה נעשה איזון בין המונופול ללקוחות, במסגרתו הלקוחות בישראל יוכלו לקבל את הגז במחיר היצוא אם המחיר העולמי יהיה זול יותר. היא הוסיפה כי פיקוח על המחיר לא יעבוד, ומה שיקרה זה או שהמחיר יהיה נמוך מדי או שהוא יהיה גבוה מדי.
נציגת המכון הישראלי לתכנון כלכלי, אריאלה ברגר, אמרה כי לאחר מציאת תגלית זוהר במצרים ההשפעה של היצוא הישראלי תפחת. ח"כ שרן השכל (הליכוד) הזכירה כי ממש עכשיו נחתם חוזה ליצוא גז למצרים. ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) הוסיף כי מדובר בחוזה משמעותי מאוד וביקש את התייחסות ברגר לכך. ברגר השיבה כי ברגע שמצרים גילתה גז אז התלות שלה ביבוא פוחתת וכך גם ההשפעה שלו. ח"כ זוהר התעקש לשאול האם החוזה עוזר ליחסים עם מצרים או לא, והיו"ר כבל ביקש ממנו לאפשר להמשיך את הדיון ולנוכח הערותיו אף הוציא אותו מהאולם. ח"כ זוהר אמר לפני שיצא כי יודיע ליו"ר הכנסת שח"כ כבל חורג מהגבולות הדמוקרטיים ולא מכבד את הדיון.
בסוף הדיון הוצאו החוצה שלושה חברי כנסת, מטעם הליכוד ח"כ מיקי זוהר וח"כ שרן השכל, ומטעם מרצ ח"כ תמר זנדברג. השתיים האחרונות הוצאו בעקבות ויכוח שפרץ ביניהן כשהשכל אמרה שהנציגים של הארגונים הירוקים לא צריכים להתעסק בכלל בגז אלא רק באנרגיה מתחדשת.