ועידת אנרגיה ועסקים, ה 13 במספר המתקיימת בתל אביב, החלה היום (א') בסערה עם נאומיהם של התומכים במתווה הגז- שר האנרגיה יובל שטייניץ וראשיהם של החברות של קבוצת דלק שמתעסקים בגז הטבעי
שטייניץ: בלי ייצוא אי אפשר יהיה לפתח את מאגרי כריש ותנין
ועידת אנרגיה ועסקים, ה 13 במספר המתקיימת בתל אביב, החלה היום (א') בסערה עם נאומיהם של התומכים במתווה הגז- שר האנרגיה יובל שטייניץ וראשיהם של החברות של קבוצת דלק שמתעסקים בגז הטבעי
שר האנרגיה יובל שטייניץ. צלם: גדעון שרון, עבור משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
השר שטייניץ הדגיש בנאומו את ייצוא הגז: " ללא יצוא אי אפשר לממן את ההשקעות במיליארדי דולרים שנדרשים לפיתוח כריש תנין. ללא ייצוא ניוותר ללא בטחון אנרגטי". הוא אף הוסיף כי הוא רואה בפיתוח אופציות היצוא כחלק מתפקידו כשר האנרגיה. שטייניץ המשיך: "עוד לא התחלנו לפתח את מאגר לוויתן, אנחנו מדברים על עשרות רבות של מיליארדי שקלים שכבר הפסדנו, עכשיו אנחנו רואים אנשים שאומרים בוא לא נכריע",
"בדמוקרטיה מוטל על כולנו למחות אבל מוטל על כולנו לקבל החלטות דמוקרטיות", המשיך שטייניץ, "אם הכנסת מחליטה החלטה דמוקרטית מוטל על כולנו לקבל הכרעות דמוקרטיות. בכל השוואה בינלאומית התנאים שהצבתי לחברות האנרגיה הם הנוקשים ביותר מכל מדינות המערב. המתווה שגיבשתי הוא לא רק טוב – הוא הטוב ביותר בתנאים האפשריים בישראל. מבחינת העסקה – תוצאת המתווה היא שהאזרחים מקבלים יותר ומשלמים פחות".
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, התייחס לדברים שאמר השר יובל שטייניץ בוועידת האנרגיה: "כל ניסיון להפיל על הכנסת, או על חברי הכנסת, או ועדותיה ובוודאי ועדת הכלכלה, את העיכובים בתהליך הטיפול במשק הגז הטבעי הוא מטעה את הציבור. ממשלת ישראל היא זו שעיכבה עד היום ומעכבת את הליך מתווה הגז – כל ניסיון להפיל את זה על הכנסת, שהולכת לקיים דיון בשלושה שבועות ולא במשך שנים כמו הממשלה, הוא הטעיה ושאף אחד לא יפעיל עלינו לחצים, אנחנו פועלים לפי חוק".
אחריו דיברו סגן השר לשת"פ אזורי איוב קרא, וד"ר ערן לרמן. את המושב הראשון סגר יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר גדעון תדמור אשר השתמש במילים קשות מאוד לתיאור ההתנגדויות למתווה הגז. "מגש של שקרים בו מאכילים את הציבור" אמר תדמור, וברפרנס ל'נאום האשליות של זליכה' בהפגנת הגז שהתקיימה לפני שבוע, הוא נתן את נאום 'חמשת השקרים שמאכילים את הציבור':
1. טוענים ששווי ההכנסות המדינה מגיע לכל היותר ל-15% – על פי תדמור זהו שקר, והוא טען כי העובדות הן שחלקה של המדינה מההכנסות (ולא ברווחים) הוא 60%. וגם ל-40% הנותרים הציבור שותפים כולכם דרך בעלי ההשקעות. זו התוצאה של חוק ששינסקי על פי תדמור.
2. טוענים שזו אשליה שצריך להוציא את הגז מהאדמה – על פי תדמור זהו גם שקר, ולטענתו העובדות הן שכבר בשנת 2014 חווה המשק הישראלי מחסור בגז בשעות שיאי הביקוש, השנה המצב החמיר וזה עוד טרם חיבור 2000 המפעלים המשוועים לגז. תדמור טען כי כיום כל אספקת הגז לישראל תלויה במאגר אחד, בצינור אחד, ובפלטפורמה אחת. יתירות אפס אסטרטגית למדינת ישראל, והכנסות המדינה גם הן אפס. "על פי המתווה אנחנו מחוייבים לפתח את ליוויתן בזמן קצר ולהרחיב את פעילות תמר" אמר תדמור.
3. טוענים שתגלית תמר הוגשה לנו על מגש של כסף/זהב – על פי תדמור, קידוח תמר שגילה את האגן הלבנטיני בו מצויות כל התגליות היה קידוח עם הרבה סיכון. "הסיכון היה כה גדול ש-BG שפיתחה את הפרויקט חיפשה בכל העולם שותפים ולא מצאה ופרשה מהפרויקט בחינם, שותפים ישראלים אחרים לא רצו לקחת על עצמם את הסיכון ורק אנחנו נובל ישראמקו ודור לקחנו סיכון כנגד כל הסיכויים וקדחנו בעלות של 140 מיליון דולר את הקידוח שפתח למדינת ישראל אופק חדש" אמר תדמור.
4. טוענים שהמדינה לקחה אוצר וחילקה אותו בחינם – על פי תדמור זוהי בדיה, ולטענתו העובדות הן ששיטת הזיכיונות בישראל, "כפי שמקובל גם במקומות אחרים בעולם, מבוססת על התחייבות הזכיין לתוכנית עבודה בסיכון מלא שלו, אשר אם לא עומד בה הוא מאבד את הזיכיון. מלבד 140 מיליון הדולר שציינתי, השקענו עד היום למעלה מ-4 מיליארד דולר נוספים שעל כל ההכנסות תקבל המדינה 60% לכיסה".
5. מחיר הגז בישראל כפול ממחיר בעולם – על פי תדמור זהו שקר במצח נחושה, והוא טוען שהעובדות הן שמחיר הגז בישראל הוא מהנמוכים ב-OECD, נמוך מבלגיה, הולנד, אנגליה, איטליה, צרפת, פורטוגל, ספרד, טורקיה.
בשיאו של נאומו תדמור קרא לאיתן כבל "להמשיך את דרכו של יצחק רבין" ולא להפריע לאישורו של מתווה הגז, קריאה שגרמה לתרעומת רבה באולם ובתקשורת הישראלית במהלך היום.
מנכ״ל דלק קידוחים יוסי אבו שהשתתף בכנס: "האמונה שלנו באסטרטגיה האזורית מוכיחה את עצמה. מצרים בדרך להפוך ל׳האב׳ אזורי – מרכז גז אזורי, שדרכו נספק את המשק המקומי המצרי לצד הייצוא מהאזור שלנו לשווקי יעד ברחבי העולם. ההסכמים לייצוא גז לירדן ולמצרים הם ׳השלום הכלכלי׳ האמיתי, שיביא תועלות כלכליות ומדיניות לאזרחי ישראל והאזור. לראשונה, נוכל לחזק את מערכות היחסים המדיניים ולהשפיע על חייהם של מיליוני אזרחים באזור- מתל אביב וירושלים, דרך קהיר וניקוסיה ועד עמאן. זאת גם הזדמנות ייחודית עבור דלק קידוחים ואבנר, שיקחו חלק מרכזי בשיתופי הפעולה האזוריים". לדברי אבו, "ייצוא הגז מישראל לירדן צפוי להתחיל כבר בשנה הקרובה, ב-2016, ובמקביל אנחנו מקדמים ייצוא מישראל למצרים דרך התשתית הקיימת, ייצוא שיכול להתחיל גם כבר ב-2016, כך שהחזון האזורי הוא לא בגדר חלום, אלא מציאות בשטח".
ד"ר עמית מור מחברת אקו אנרג'י העניק בטקס את פרס איש השנה באנרגיה לד"ר הארי צבי תבור. ד"ר תבור, אשר חגג השנה את יום הולדתו ה 98, הוא חלוץ החוקרים והאב המייסד של אנרגית השמש בישראל ובעולם. תבור המציא ופיתח את דוד השמש שמצוי כמעט על כל גג במדינת ישראל ובמדינות רבות בעולם. ד"ר עמית מור אמר: "תרומתו של ד"ר תבור מיוחדת במינה, הוא אינו רק איש השנה עבורי, אלא איש המאה במשק האנרגיה. לטעמי הוא ראוי אף לפרס נובל על תרומתו החשובה לכלכלה, לסביבה ולמשק האנרגיה העולמי".