בעקבות אירועי אלימות שאירעו לטענת המשטרה בהפגנה נגד מתווה הגז ביום שבת זומנו לחקירה שניים ממארגני ההפגנה, למרות שלדברי מנכ"ל הארגון שלה היא כלל לא השתתפה בהפגנה. התנועה לאיכות השלטון פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לחסום את נתניהו מלאשר את השימוש בסעיף 52
מטה מאבק הגז: התנהלות המשטרה היא ניסיון להשתקת המאבק
בעקבות אירועי אלימות שאירעו לטענת המשטרה בהפגנה נגד מתווה הגז ביום שבת זומנו לחקירה שניים ממארגני ההפגנה, למרות שלדברי מנכ"ל הארגון שלה היא כלל לא השתתפה בהפגנה. התנועה לאיכות השלטון פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לחסום את נתניהו מלאשר את השימוש בסעיף 52
בתמונה הראשית: ההפגנה על מתווה הגז התל אביב. 7.11.15. צילום: טמיר מנשה
ביום שבת האחרון (7.11) נערכו ברחבי הארץ הפגנות נגד התכנון של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאשר את השימוש בסעיף 52 שעוקף את סמכותו של הממונה על ההיגבלים, מכיוון שזה אמר שמתווה הגז לא יביא לתחרות בענף ולכן אין לאשרו. בהפגנות נעצרו תשעה מפגינים בחשד לאלימות והפרות סדר, מה שהביא את המשטרה לזמן היום לחקירה שניים מיוזמי ההפגנות, עדי פלד ומור גלבוע, ולהעניק להם צו הרחקה ל-15 ימים מהאיזור בו התקיימו ההפגנות, איזור הבימה-קפלן בתל אביב.
פז כהן, מנכ"ל "אנו" שבו עובדת עדי פלד, ואחד הגופנים העומדים מאחורי ההפגנה על מתווה הגז, הגיב היום על המקרה: "למרות הארגון המופתי מול המשטרה זומנה עובדת שלנו – עדי פלד – יחד עם מנכל מגמה ירוקה – מור גלבוע – היום לחקירה שבסיומה קיבלה צו הרחקה מהבימה-קפלן. "עדי תיאמה את ההפגנה מול המשטרה, הוציאה את כל האישורים כנדרש ודאגה גם לסדרנים. יותר מכך, עדי עצמה לא נכחה בהפגנה כי היתה חולה. במקום לחקור את גזלני משאבי הטבע של ישראל, בחרה המשטרה לחקור את אלו שמקימים קול זעקה בצורה הכי חוקית ודמוקרטית".
פז המשיך: "אנחנו ב"אנו" יחד עם הפעילים והארגונים – גאים לעמוד אחרי ההפגנה שבאה להחזיר לציבור בישראל את מה ששייך לו. אנחנו כמובן מגנים את האלימות ודורשים ממשטרת ישראל לחקור את האחראים לאלימות – במקום לתקוף ולאיים באופן אישי את אנשים שלקחו אחריות לארגון עצרת מסודרת".
מטה מאבק הגז הוסיף היום כי בנוסף לנציגי "אנו" ומגמה ירוקה, זומן היום אחד ממובילי המאבק בבאר שבע לחקירה והורחק מהעיר ל-15 ימים. לפי מה שכתבה אחת ממובילות המאבק, אור-לי ברלב, בעמוד הטוויטר שלה, בקרית שמונה פעיל הלך למשטרה להוציא רישיון להפגנת גז והוזהר כי תפתח נגדו חקירה פלילית על כל בעיה בהפגנה, גם אם לא היה מעורב. "מטה המאבק רואה את ההתנהלות כניסיונות להשתקת המאבק" הוסיפו מהמטה בהודעה שלהם.
התנועה לאיכות השלטון הגישה אתמול פנייה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לעצור את הכוונה של נתניהו לאשר את סעיף 52 לעקיפת הממונה על ההגבלים בנושא מתווה הגז: "בפנייה שממוענת לראש הממשלה וליועץ המשפטי לממשלה אנו מדגישים כי נתניהו לא יכול במעמדו כממלא מקום בלבד לתפקיד שר הכלכלה לקבל את אחת ההחלטות הכלכליות החשובות בדורנו, גם מפני שלא מתקיימים טעמי חוץ ובטחון המחייבים את הפעלת הסעיף החריג הזה לראשונה בתולדות המדינה, גם מפני שהכנסת לא אישרה את המינוי של נתניהו כשר הכלכלה ונגד ההליך הוגשה עתירה לבג"צ שטרם הוכרעה וגם לאור הצהרותיו הפומביות של נתניהו המעידות כי כבר גמר אומר לאשר את המתווה ולא יערוך את תהליך ההתייעצות עם ועדת הכלכלה, מתוך נפש חפצה, כפי שמחייב החוק . נעדכן בהתפתחויות".
התנועה לאיכות השלטון הוסיפה כי "מתווה הגז אותו מוליך נתניהו הוא רע לישראל, מנוגד לאינטרס הציבורי, מנציח מונופול ומסוכן לדמוקרטיה שלנו, המתווה שנוהל מעמדה של נחיתות מובהקת מול טייקוני הגז, ללא שקיפות או מינהל תקין מינימליים, מנוגד לעמדת אנשי המקצוע וגוזל מאות מיליארדי שקלים שהיו יכולים להיות מופנים לציבור לטובת בעלי הון – ודינו אחד להתבטל".
תגובת המשטרה כפי שצוטטה היום באתר נענע10: "משטרת ישראל תאפשר את חופש הביטוי ותתיר לקיים מחאות תחת תנאים מוקפדים של כיבוד החוק".
"למחאה כנגד מתווה הגז שהתקיימה בתל אביב ניתן אישור מהמשטרה וזאת לאחר שהמארגנים הגישו בקשה מסודרת. במסגרת הבקשה התחייבו המארגנים לשמור על הסדר הציבורי ולהימנע מחסימת צירי תנועה, והמשטרה אבטחה וליוותה את הצועדים. אלא שבמהלך המחאה בחרו המפגינים להתפרע, להפר את הסדר הציבורי, לחסום צירי תנועה מרכזיים ואף ניסו לפרוץ מחסומי משטרה ולהגיע לנתיבי איילון ולחסום גם אותם תוך כדי שהם פוגעים בשוטרים".
צפו במור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה, מדבר לתשתיות בהפגנה על מתווה הגז שנערכה בחודש יולי: