בתחנת הכוח רוטנברג של חברת החשמל באשקלון נערך ניסוי בהפקת חשמל משריפה משולבת של תערובת פחם ופסולת מסוג RDF. התושבים באיזור טוענים כי הניסוי נכשל כי הוא הגביר פליטת מזהמים במאות אחוזים. חברת החשמל בתגובה: "לא נעשתה התאמה מלאה עדיין, נשרף סוג RDF מאוד ספציפי על פי דרישות הניסוי, מטרת הפרויקט היא לצמצם את זיהום אשפה"
תושבים זועמים: טכנולוגיה ניסיונית של חברת החשמל תגביר את הזיהום באיזור שלנו במאות אחוזים
בתחנת הכוח רוטנברג באשקלון נערך ניסוי בהפקת חשמל משריפה משולבת של תערובת פחם ופסולת מסוג RDF. התושבים טוענים כי הניסוי נכשל מאחר והגביר פליטת מזהמים במאות אחוזים. חברת החשמל: "לא נעשתה התאמה מלאה עדיין, נשרף סוג RDF מאוד ספציפי על פי דרישות הניסוי, מטרת הפרויקט היא לצמצם את זיהום אשפה"
ראש המועצה האזורית שפיר ויו"ר איגוד ערים לאיכות הסביבה בנפת אשקלון אשר אברג'ל קורא לחברת חשמל להפסיק לקיים ניסויים בשטח תחנת הכח 'רוטנברג' באשקלון. דרישתו של אברג'ל היא בעקבות קבלתן של תוצאות הניסוי לשריפת תערובת פחם ו- RDF שקיימה חברת החשמל לאחרונה בתחנת הכוח 'רוטנברג' באשקלון.
מנתוני המשרד להגנת הסביבה אשר הגיעו לאיגוד עולה כי בשריפת תערובת הפחם וה- RDF בניסוי ריכוזם של המזהמים הנפלטים לסביבה עלה משמעותית, חלקם אף במאות אחוזים. בין החומרים שנמדדו באוויר ישנם חומרים שחשיפה מוגברת אליהם עלולה לגרום לתחלואה נשימתית וירידה בתפקודי ריאה עד כדי תמותה ממחלות נשימה ומחלות לב, לפגיעה ביכולת אספקת חמצן מספקת לגוף, ולפגיעה בתפקוד הכליות ובתפקוד מערכת העצבים.
בין החומרים בהם חלה עליה בריכוזי המזהמים כתוצאה מהניסוי ישנם:
חד תחמוצות פחמן (CO) – עליה של 238 אחוזים
חומצה כלורית (CHI) – עליה של 224 אחוזים
כלור (Cl2) – עליה של 886 אחוזים
איגוד ערים לאיכות סביבה מוסיף ממסמכי המשרד להגנת הסביבה עולה כי החברה לא התכוננה לניסוי כפי הנדרש, דבר שגרם לבעיות תפעוליות וסביבתיות שונות – פיזור זבל באתר הפחם ומטרדי ריח כתוצאה מכשל בשיטות הזנת ה-RDF אל בור ההעמסה לפני שינועו במסועים סגורים למטחנות, תוצרי שריפה מזהמים ושינוי תהליכי עבודה כתוצאה מאיכות חומר נמוכה, ותקלות נוספות.
ה-RDF הוא חומר מוצק בעל תכולה קלורית גבוהה, ניתן להפיק אותו במפעלי מיון והפרדה הצמודים למפעלי מיחזור או בתחנות מעבר ממיינות. מייצרים אותו מפסולת אורגנית יבשה שתכולתה הקלורית גבוהה יחסית, כמו פסולת יבשה של קרטון, נייר ושבבי עץ. בתהליך המיון וההפרדה ניתן לרכז חומרים יבשים אלה ולייצר מהם חומר יבש אותו ניתן לשרוף כדי להפיק ממנו את תכולת האנרגיה שהוא מכיל. לטובת הניסוי שהחל בחודש אפריל השנה, יובאו מאיטליה כ- 800 טון של פסולת עירונית מעובדת המשמשת כדלק, היות ובישראל אין עדיין תהליך מורשה של ייצור פסולת מעובדת העומדת בערכים המוגדרים על-ידי המשרד להגנת הסביבה.
גורמים בחברת החשמל לא מכחישים את העלייה הגדולה באחוזי הזיהום בניסוי, אך מדגישים כי הפליטות עדיין לא חרגו מתקן הפליטות של המשרד להגנת הסביבה. בחברה אף מציינים כי הניסוי בדק סוג RDF ספציפי שהמשרד להגנת הסביבה דרש וזהו לא סוג ה-RDF שישתמשו בו במקרה של שימוש מסחרי, וכי אם יוחלט על הפקת אנרגיה מתערובת הפחם וה-RDF, יבוצעו התאמות לכך בתחנת הכוח.
"זה שילוב נדיר של ירוק יותר וזול יותר", מציינים בחברה, מאחר והפרויקט צפוי להיות זול יותר משימוש בפחם כדי להפיק חשמל ואף לצמצם זיהום הנגרם על ידי השלכת והטמנת אשפה כמו זיהום קרקע, זיהום מים, והזיהום שנגרם על ידי הובלת האשפה למטמנות. הטכנולוגיה הספציפית תמיר בעיקר אשפה עירונית לא ממוינת לדלק שנקרא RDF ותשרוף אותו בשריפה משולבת בתחנת כוח פחמית. סדרי הגודל הפרקטיים של הפרויקט זה צמצום הטמנת אשפה של 270-300 אלף טון בשנה. יש לציין שהמשרד להגנת הסביבה עדייין לא פרסם את חוות הדעת שלו בקשר לניסוי ושתגובה מהמשרד לכתבה עוד לא נמסרה נכון לכתיבת שורות אלו.
ראש מ.א. שפיר ויו"ר איגוד ערים לאיכות סביבה – נפת אשקלון, אשר אברג'ל: "חברת החשמל ממשיכה לנהוג בחוסר אחריות משווע משל 330,000 תושבי אזור אשקלון משמשים כשפני ניסיונות בכל הקשור לכישלונם בטיפול הפליטות מתחנת הכח 'רוטנברג'. על חברת החשמל לשנס מותניים ולפעול באופן מידי לסיום העבודות להתקנת הסולקנים על פי לוחות הזמנים שהתחייבה אליהם ואשר נדחו מסיבות שונות כבר מספר פעמים. בכוונתי לפעול לכך שלא יאושר בשלב זה שום ניסוי נוסף בשטח תחנת הכח עד לקבלת ביטחונות ראויים שיבטיחו את שלום ובריאות הציבור".
תגובתה הרשמית של חברת החשמל: "חברת החשמל בוחנת הקמת מיזם ייחודי שמטרתו לאפשר צמצום הטמנת אשפה ובכך הפחתת טביעת רגל סביבתית ונזקים נלווים להטמנה כמו: זיהום קרקע, זהום מקורות מים, זהום הנובע משינוע הפסולת וזהום אוויר בשל פליטות גזים מסוכנים במטמנות. כל זאת, בצד ייצור חשמל זול יותר.
"סוגיית הטמנת פסולת, הינה אחת הבעיות הקשות בתחום הגנת הסביבה ואינו אפשרי ללא שימוש בהשבה. זוהי בדיוק מטרת המיזם והוא מקובל בכל מדינות האיחוד האירופי ובארה"ב.
"במסגרת בחינת הפרויקט, בוצע ניסוי נקודתי של שריפה אשר הוכיח כי ערכי הפליטות שנמדדו, נמוכים משמעותית מהפרמטרים הנדרשים בתקנים. התקן לפליטת ערכי CO הינו 250 מ"ג למ"ק. בפליטה בשריפת התערובת הערכים נעו בין 10.4-12.6 מ"ג למ"ק".