בעקבות שערוריית השביתה האיטלקית של עובדי חברת החשמל בעת שנדרשו לתקן את התקלות המרובות שנגרמו בסופה הגדולה ביום ראשון, הודיעה הבוקר יפתח רון טל כי הוא מתכוון להקים היום ועדת חקירה יחד עם שר האנרגיה שטייניץ. כבל: "במדינות אחרות שר האנרגיה כבר היה צריך להתפטר מתפקידו"
יו"ר חברת החשמל: נקים היום ועידת חקירה
בעקבות שערוריית השביתה האיטלקית של עובדי חברת החשמל בעת שנדרשו לתקן את התקלות המרובות שנגרמו בסופה הגדולה ביום ראשון, הודיעה הבוקר יפתח רון טל כי הוא מתכוון להקים היום ועדת חקירה יחד עם שר האנרגיה שטייניץ. כבל: "במדינות אחרות שר האנרגיה כבר היה צריך להתפטר מתפקידו"
יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל. צילום: גונן גלין. ועידת העתיד של ישראל 2013
יומיים לאחר הסופה הגדולה שהכתה בארץ, כ-8,000 בתי אב עדיין מנותקים מחשמל והביקורות נזרקות לכל עבר. הבוקר הודיע יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, בוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, כי "בתיאום עם שר האנרגיה ובמהלך היום, אני מניח שנקים ועדת בדיקה לבדוק את האירוע הזה על כל חלקיו".
רון טל סקר את מצב רשת החשמל בארץ נכון לעכשיו: "מי שנותר בלי חשמל הם המקומות שבהם רשת החשמל התמוטטה לחלוטין וצריך להקים עמודים וקווים. עיקר המאמץ שלנו הוא במקומות שלקוחות נמצאים כבר יומיים ללא חשמל. אני מקווה שבמהלך היום נגיע למצב רגיל, למעט מאות בודדות של אנשים במקומות שבהם קשה יותר לשקם את הרשת".
עוד הוא הוסיף ורמז כי הבעיה בימים האחרונים היא כתוצאה מכך שלא הייתה רפורמה: "האירוע הוא הסימפטום לא הבעיה, שהיא הרבה יותר גדולה וחמורה. התשתיות שקרסו הן תשתיות משנת 2002 ואתה אודי (אדירי) אחראי ישיר לכך כי אתה לא עזרת להעלות את התעריפים".
בתגובה לדבריו של רון טל אמר אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, כי "סיכסוך העבודה בחברת חשמל שלשום היה ארוך ופגע בצורה משמעותית. החברה לא דיווחה על זה לאף אחד ופנתה לביה"ד לעבודה בשעה מאוחרת".
נציגי החברה הדגישו בדיון כי מדובר בסערה חזקה במיוחד, המוגדרת "כוח עליון" ולכן לקוחות שנפגעו אינם זכאים לפיצוי. עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, אמר בדיון כי "אני מתנצל בפני הלקוחות, ואנו עושים כל המאמץ להחזיר את החשמל בהקדם האפשרי. האירוע החל עם למעלה מ-200 אלף לקוחות מנותקים, ו-340 קווי-מתח-גבוה מנותקים – אירוע חסר-תקדים בתולדות ישראל". לדבריו, היערכות החברה לחורף החלה כבר בתחילת הקיץ, על ידי לימוד לקחי הסופות שעברו, וכללה שיפוצים, מוכנות למחסור בדלק ובגז, תרגיל-חורף, המדמה אירועים קיצוניים כרעידת אדמה, תקיפות מקוונות וסופה חזקה. הוא הדגיש כי לחברה אין סמכות להיכנס לשטח פרטי ולגזום עצים המאיימים על קווי מתח גבוה, שבנפילתם ניתקו את החשמל לישוב שלם.
בלוך הודה בדיון כי ועד העובדים אכן סירב לשתף חברות-חוץ כדי לזרז את השבת החשמל, ואף סירב להעביר עובדים מאזור לאזור, במשך מספר שעות – עד שהוכרח לכך ע"י בית הדין לעבודה. לדבריו, בשכונות החדשות תשתיות החשמל החדשות הן מוטמנות בקרקע, למרות שעלות הביצוע של ההטמנה גבוה בהרבה מתשתית על פני הקרקע.
יהודה ניב, ממינהל החשמל במשרד האנרגיה הוסיף כי ע"פ בדיקת חברות חיצוניות, תעריף החשמל בארץ חסר בצורה משמעותית, היוצר פער של קרוב לארבעה מיליארד שקלים, שאיננו מאפשר הטמנה בקרקע של כבלי חשמל.
יו"ר ועדת הכלכלה תקף הבוקר בוועדה את שר האנרגיה: "באירוע כזה פותחים חמ"ל ומנסים להגיד לציבור מה קורה. איפה היה השר הממונה- שר התשתיות והאנרגיה? במדינות אחרות השר כבר היה צריך להתפטר מתפקידו. צריך לבחון אפשרות להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתעסוק בכל נושא משק החשמל. העובדים, ההנהלה והממשלה יצטרכו לתת הסברים והפעם זה לא ייגמר בש.ג".
התקרית התגלתה ביום ראשון, כשבשעה שבע בערב הגישה חברת החשמל תלונה לבית הדין לעבודה לאחר שהתברר כי עובדי החברה שהיו אמונים על טיפול בתקלות שונות שנגרמו מהסופה ושהשביתו את החשמל לאיזורים שלמים – בעצם קיימו "שביתה איטלקית" ועבדו לאט ובחוסר יעילות מופגן. התנהלות העובדים באה כמחאה על פיטורי העובדים בחברה במסגרת הניסיונות ליישם את הרפורמה. בית הדין לעבודה הורה לעובדי החברה לעבוד במתכונת חירום, ובשעה שתיים עשרה בלילה בדיון החירום שנערך בבית הדין הוחלט שהעובדים של החברה יעבדו במתכונת חירום במשך שלושה ימים מבלי שיוכלו לשבות.
דני רופ, חזאי מזג האוויר הזהיר כי "גם בסערה הבאה יקרה אותו הדבר. הסערה הנוכחית היא דרגה אחת לפני טורנדו, אך התחזית בערב שבת כבר העריכה ש'יהיו אירועים הרסניים'. בעוצמה כזו – גם במדינות כמו ארה"ב ובגרמניה לא יהיה חשמל. מזג האוויר יחמיר ויקצין בשנים הקרובות – בגלל התחממות כדור הארץ, ובהחלט צפויה סופת טורנדו בארץ".