המשרד להגנת הסביבה פרסם אתמול (ב') את מרשם הפליטות לסביבה של למעלה מ-500 המפעלים הגדולים בישראל ואת מדדי השפעה הסביבתית של החברות הציבוריות וחברות הדלק
מי הם 500 המפעלים המזהמים בישראל?
המשרד להגנת הסביבה פרסם אתמול (ב') את מרשם הפליטות לסביבה של למעלה מ-500 המפעלים הגדולים בישראל ואת מדדי השפעה הסביבתית של החברות הציבוריות וחברות הדלק
במפלס, המפורסם היום, נרשמה הפחתה של 18%-53% בפליטות המזהמים לאוויר בישראל בין השנים 2012 ל-2014. ההפחתה בזיהום נובעת מפיקוח ואכיפה של המשרד להגנת הסביבה והדרישות לעמידה בתקני פליטה אירופיים, מעבר לשימוש בגז טבעי ויישום טכנולוגיות מתקדמות לצמצום הפליטות.
בז"ן ממוקם בראש רשימת המפעלים המזהמים בפעם השנייה ברציפות ואחריו פז בית זיקוק אשדוד. עוד במפלס: שיפור במדדי ההשפעה הסביבתית של חברות הדלק, שיפור בפליטות מזהמים לים התיכון ושיפור באיכות המים בישראל בשל הפחתת עשרות אחוזים בכמויות המזהמים בשפכי תעשייה.
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר: "נמשיך ונפעיל את כל האמצעים כנגד מזהמים כי ההגנה על בריאות התושבים ואיכות האוויר, היא המשימה המרכזית שלנו. התוכנית הממוקדת לצמצום הזיהום במפרץ חיפה תתרחב לאזורים נוספים תוך הנגשת כל המידע באופן מפורט ושקוף לאזרחי ישראל".
המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום, יום ב' 26/10/2015, זו השנה השלישית, את מרשם הפליטות של חברות ומפעלים בתעשיה (מפלס). המרשם מציג הפחתות של עשרות אחוזים (18%-53%) בפליטת חומרים מזהמים לאוויר בין 2012 ל-2014, כתוצאה מדרישות המשרד להגנת הסביבה בהיתרי הפליטה של המפעלים, וכן הגברת השימוש בגז טבעי לייצור חשמל ובתעשייה. המקור המרכזי לפליטות מזהמים לאוויר נותרו תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון שעדיין פועלות ללא מתקנים מתקדמים להפחתת מזהמים.
בנוסף למרשם פליטות של למעלה מ-500 מפעלים המפלס מציג מדד סיכון סביבתי המדרג 40 חברות ציבוריות, 100 מפעלים וכ-1000 תחנות דלק, על פי פליטות מזהמים לאוויר, לקרקע, לים ולנחלים, אחסון חומרים מסוכנים, מיקום, ואי ציות לחקיקה הסביבתית.
10 המפעלים המובילים במדד שקיבלו את הציון הגרוע ביותר הם:
(1) בז"ן;
(2) פז בית זיקוק אשדוד;
(3) נייר חדרה;
(4) רותם אמפרט נגב ;
(5) חח"י תחנת הכוח חיפה;
(6) מפעלי ים המלח;
(7) תנובה מחלבת תל יוסף;
(8) חח"י תחנת הכוח אשכול, אשדוד;
(9) כרמל אולפינים;
(10) שמן תעשיות שמנים;
המשרד להגנת הסביבה פועל נגד המפעלים המזהמים באמצעי אכיפה בהם עיצומים כספים, התראות, שימועים, חקירות פליליות, הגשת כתבי אישום וצווי סגירה מנהלים. כנגד בז"ן , הממוקם בראש הרשימה המזהמת, בפעם השנייה ברציפות ,הגיש השנה המשרד להגנת הסביבה 4 כתבי אישום למפעלים אשר גרמו לזיהום אוויר ומים.
מדד חברות הדלק של המפלס מורכב מרמת הציות של החברות לחקיקה הסביבתית ומשיעור התקנת מערכות מישוב אדים בתחנות הדלק. מהמדד עולה כי כל חברות הדלק השתפרו במדד ביחס לשנה שעברה ונרשמה עליה של כ 12% במספר התחנות שהתקינו מערכת מישוב אדי דלק. חברת פז מובילה במדד חברות הדלק עם ציון שלילי של 58 נקודות. אחריה דור אלון (54) ודלק (51) ולבסוף סונול עם 29 נקודות וטן עם 4 נקודות. סונול מציגה את השיפור הרב ביותר (ירידה בציון השלילי של 58%) ואילו פז מציגה את השיפור הנמוך ביותר (ירידה של 17% בלבד). המשרד להגנת הסביבה מחייב את כל תחנות הדלק המוכרות בנזין להתקין מערכת מישוב אדים עד סוף 2016.
גם הזרמת המזהמים לים התיכון פחתה בעשרות אחוזים, בעקבות הפחתת כמות הבוצה המוזרמת לים על ידי המתקן לטיפול בשפכי גוש דן (שפד"ן) והפנייתה למתקן טיפול. השפד"ן מחוייב לשלם היטל עבור הזרמת בוצה לים וההזרמה עתידה להיפסק במחצית 2016 עם תחילת הפעלת מתקן הטיפול החדש בבוצה.
שיפור נמדד גם באיכות המים בישראל בשל הפחתה של עשרות אחוזים בכמויות המזהמים המוזרמים בשפכי תעשייה בישראל. 87% מהשפכים הנוצרים במדינה מושבים להשקיה חקלאית. מניעת זיהום השפכים מונעת זיהום קרקע חקלאית ומי תהום ובכך חוסכת עלויות למשק המים ולאזרחים. מפעלים המזרימים מזהמים תוך חריגה מהתקן נדרשים בתשלום על חריגות אלו. המשרד להגנת הסביבה פועל לצמצום כמות המזהמים בשפכי המפעלים הגדולים על פי תקני האיחוד האירופי. 24 מפעלים כבר נדרשו ליישם טכניקות מתקדמות להפחתה ומניעה של הזרמת שפכים תעשייתיים ומדיניות זו נבחנת מול 145 מהמפעלים הגדולים.
המפלס כולל מידע מקיף ואמין אודות פליטות מזהמים, ומיישם את עקרונות שקיפות המידע ונגישות לציבור. השנה, בנוסף לפרסום הרחב, המשרד משיק מגזין דיגטלי חדש במגוון נושאים ובהם צמצום הפליטות לאוויר. פרסום המפלס מסייע בהנעת החברות הציבוריות לפעול להקטנת השפעתן על הסביבה, ומשמש ככלי לקביעת מדיניות, פיקוח, אכיפה והרתעה.