יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, אמר היום את הדברים נוכח הערות רבות שהתקבלו לניסוח סעיפי ההצעה וללו"ז לחיבור המפעלים ובדיקת מתקני הגז. האוצר הציע הליך אישורי בטיחות תוך 60 יום. מנכ"ל סופרגז: "הלו"ז לא כולל את הזמן הדרוש להוצאת היתר בנייה ובלי זה החוק יהיה עקר"
"לא יכול להיות שהוועדה רוצה לקדם את חוק חיבור המפעלים לגז טבעי יותר מהממשלה"
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, אמר היום את הדברים נוכח הערות רבות שהתקבלו לניסוח סעיפי ההצעה וללו"ז לחיבור המפעלים ובדיקת מתקני הגז. האוצר הציע הליך אישורי בטיחות תוך 60 יום. מנכ"ל סופרגז: "הלו"ז לא כולל את הזמן הדרוש להוצאת היתר בנייה ובלי זה החוק יהיה עקר"
ועדת הכלכלה הראשונה לכנסת ה-20. מימין: יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל, יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג. צילום: ועדת הכלכלה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, המשיכה להכין לקריאה שנייה ושלישית את פרק ה' מתוך הצעת חוק התוכנית הכלכלית (חוק ההסדרים) – הרפורמה שנועדה להקל על חיבור מפעלים לרשת הגז הטבעי. לנוכח הבירוקרטיה דרש ח"כ כבל, בדיון בשבוע שעבר, שיוצג לוועדה לוח זמנים ברור של הליך קבל האישורים לצורך חיבור המפעלים – והזהיר כי אם לא יהיה לו"ז ברור שכזה החוק יהפוך לאות מתה.
בעקבות זאת הוצגה היום בדיון הצעת הממשלה ללוח הזמנים לקבלת האישורים, מהם עולה כי קבלת אישורי התקינות במידה שהמפעלים יעמדו בדרישות תתאפשר תוך כחודשיים. עם זאת, בעקבות הערות שנשמעו בדיון על ההליך המוצע ביקש היו"ר כבל מנציגי הממשלה לבצע מקצה שיפורים.
רכז תעשייה ומסחר באוצר, אמיר רשף, הסביר את הסדר לוחות הזמנים ואמר כי האישור הבטיחותי יינתן תוך תקופה של 30 עד 45 ימי עסקים, ובמקרים בהם ידרשו השלמות זמן התגובה של הגוף הבודק יהיה תוך 15 ימי עסקים לאחר שקיבל את המסמכים שדרש מהמפעל. ח"כ איילת נחמיאס ורבין אמרה כי צריך לבחון אפשרות לייצר סנקציה שתגרום לעמוד בלוחות הזמנים הללו. רשף השיב כי הוספת סנקציות תפגע בתחרות בין הגופים הבודקים. הוא הוסיף כי אם לוחות הזמנים יהיו קצרים מדי אז הגופים לא יעמדו בזה.
ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) ביקש לדעת כיצד נקבעו לוחות הזמנים, האם לפי הניסיון בשטח או לפי חוות דעת מקצועית. רשף השיב כי הלו"ז נקבע לפי חוות דעת מקצועית. "בעולם זמן קבלת אישורי תקינות נע בין שנה ל-4 שנים", אמר. מנהל פיתוח עסקים ופרויקטים במכון התקנים, אילן כרמית, אמר כי הלוז שנקבע על 45-60 יום לאישור המתקנים הוא ארוך מדי וניתן לקצרו.
מנכ"ל סופרגז, אייל חנקין, התייחס לכך ואמר כי הוא לא כולל את לוח הזמנים לקבלת היתר בנייה, שמהווה את צוואר הבקבוק בכל ההליך. "צריך להכניס גם את נושא אישורי הבנייה, אחרת זה עקר", אמר חנקין. לנוכח הערות נוספות שנשמעו לגבי לוחות הזמנים ביקש היו"ר כבל מנציגי הממשלה, כאמור, לבצע מקצה שיפורים.
סמנכ"ל פניציה, מישל בן סימון, התייחס להליך האישור שצריכים לעבור המפעלים שכבר חוברו לגז טבעי, ואמר כי רק לפני שנה וחצי קיבל המפעל אישור ועכשיו, לפי ההצעה, הוא צריך לעשות זאת שוב מחדש. "עברנו 3 שנים של גיהינום ועדיין לא סיימנו לשלם לקבלנים, ואני לא מבין למה צריך לעשות זאת שוב מחדש ברגולציה כפולה ומשולשת. אין שום היגיון שמפעל שעבר אישור יעבור זאת שוב מחדש", אמר.
לנוכח הערות נוספות שנשמעו במהלך הדיון היום מתח היו"ר כבל ביקורת על נציגי הממשלה, ואמר כי כמעט בכל סעיף שנדון עולות השאלות של לוחות הזמנים ושל ניסוח הצעות בשפה פשוטה שתהייה ברורה לכל העוסקים בדבר. "לא יכול להיות שהוועדה רוצה לקדם את החוק יותר ממה שהממשלה רוצה", אמר ח"כ כבל. בעקבות זאת הוא דרש כי מאנשי המקצוע לעבור על הצעת החוק ולדאוג לכך שעד לדיון הבא בהצעת החוק, כבר ביום חמישי השבוע, כל הסעיפים יהיו ברורים וכך גם לוחות הזמנים ליישומם.