מאות אנשים מרחבי העולם הגיעו הבוקר (ב') לבנייני האומה בירושלים, לפתיחתו של אחד הכנסים הגדולים שידעה האנרגיה המתחדשת בישראל – הכנס השנתי של איגוד אנרגיית הרוח העולמית. את הכנס פתחו הסברים על האנרגיה המתחדשת בישראל ובעולם ועל הפוטנציאל הגלום באנרגיית הרוח
נפתח כנס אנרגיית הרוח הבינלאומי בירושלים: "ישראל בפיגור אחר היעדים אך המצב ישתפר"
מאות אנשים מרחבי העולם הגיעו הבוקר (ב') לבנייני האומה בירושלים, לפתיחתו של אחד הכנסים הגדולים שידעה האנרגיה המתחדשת בישראל – הכנס השנתי של איגוד אנרגיית הרוח העולמית. את הכנס פתחו הסברים על האנרגיה המתחדשת בישראל ובעולם ועל הפוטנציאל הגלום באנרגיית הרוח
בתמונה הראשית: אורי נוי, שותף במשרד עורכי הדין ארדינסט, בן נתן ושות'. נואם בכנס הרוח הבינלאומי. צילום: אדיר פטל, תשתיות
את הכנס פתח יו"ר איגוד אנרגיית הרוח בישראל, גדי הראלי, שהודה לבאים ותיאר את האתגרים העומדים בפני תעשיית הרוח של ישראל והביע תקווה שבאמצעות הכנס הזה נגיע לפתרונות חדשים בענף. ד"ר ברכה חלף, המדענית הראשית במשרד האנרגיה עלתה אחרי הראלי וסיפרה כי לשכת המדען הראשי בהנהלתה לקחה על עצמה את האתגר הגדול של מיפוי פוטנציאל הרוח בישראל, "מהתוצאות שלנו גילינו שהפוטנציאל גדול בהרבה ממה שחשבו עד כה. יהיה קשה ליישם את הפוטנציאל הזה – אבל חשוב להבין אותו כדי לדעת לאן אנחנו יכולים להגיע" אמרה חלף.
ד"ר פיטר רמסואר, מוועדת הכלכלה והאנרגיה בפרלמנט הגרמני, אמר שגרמניה כיום מייצרת כ-28% מהחשמל שלה מאנרגיות מתחדשות ועדיין נחושה להגביר את השימוש באנרגיות מתחדשות. "אנחנו יודעים שאתם נמצאים כרגע רק ב-2% של אנרגיה מתחדשת. לא קל לפתח אנרגיית רוח ולהסביר את זה לאנשים ברחבי העולם. אנחנו משלמים מחיר גבוה ליטרלי על השילוב של אנרגיות מתחדשות כי מחירי החשמל בגרמניה עלו בשנים האחרונות אבל אנחנו נחושים להגביר את השימוש במתחדשות במדינה" אמר רמסואר.
לארה וויליאמסון מיוזמת רן 21 שדואגת ליישום אנרגיות מתחדשות: "השימוש באנרגיות מתחדשות עקף את כל הציפיות בשנים האחרונות. האנרגיה המתחדשת צומחת בממוצע ב1.5% מדי שנה. המטרות של האום היו להכפיל את השימוש הגלובלי של 18% בשנת 2010 ל36% בשנת 2030, יש עוד עבודה רבה לעשות כדי להגיע לזה".
אורי נוי משרד עורכי דין אחראי על תחום האנרגיה ומתמקד על האנרגיה המתחדשת, תיאר את מצב האנרגיות המתחדשות בישראל: "ישראל כרגע עומדת בנקודת ביניים. מצד אחד יש פרויקטים שהביאו אותה ל-2% אנרגיה מתחדשת ב-2015 אבל מצד שני לא עמדו ביעדים של ממשלת ישראל וכשלו בפיתוח של אנרגיה מתחדשת שהיא לא פוטו-וולטאי".
נוי המשיך ותיאר את התפתחות יעדי האנרגיה המתחדשת בישראל, והכשלון ביישומם: "היעד הראשון שנקבע על ידי ממשלת ישראל נקבע ב2002. שאפו ל-2% ב-2007 ומשם אחוז אחד בכל שלוש שנים. למרות שהיעד היה צנוע כשלו לבצע אותו ולא נעשו מספיק צעדים כדי לקדם. לאחר מכן נקבעו יעדים יותר שאפתניים ב-2009 שאף קבעו מה יהיה התמהיל האנרגטי מהבחינה של כמה מגה-וואט יקבל כל סוג אנרגיה. היעד האחרון נקבע בחודש האחרון לקראת ועידת פריז ומקדם את ישראל קרוב יותר ליעדים העולמיים עם 17% בשנת 2030. המציאות היא יותר מורכבת מהיעדים אבל למרות שאנחנו כרגע לא מגיעים קרוב ליעדים שלנו, בשנים הקרובות נראה עלייה ואנחנו רואים שהוועדה המתכננת מבינה יותר את אנרגיית הרוח".
בין המשתתפים אנשי מפתח מהענף מהארץ ומהעולם, בהם השר להגנת הסביבה אבי גבאי, נציגי משרד האנרגיה ורשות החשמל, יזמי אנרגיה מתחדשת, IRENA – הסוכנות הבינלאומית לאנרגיות מתחדשות, דר' Peter Ramsauer – יו"ר וחברי פרלמנט מהוועדה לכלכלה ואנרגיה מגרמניה, REN21 – הקהילה הבינלאומית לקביעת מדיניות אנרגיות מתחדשות, GREENPEACE, Global 100% RE ,World Future Council, נציגי תעשיה כמו יו"ר חברת GOLDWIND ויצרנים נוספים, נציגי אקדמיה וממשל מישראל ומכ-30 מדינות וארגונים כמו נשיא האיגוד העולמי ל-Bio-energy, ויושבי הראש של איגודי אנרגיית רוח מאפריקה, אירופה, אסיה, דרום וצפון אמריקה, הקריביים ואוסטרליה.
בכנס כזה חייבים לשלב גורם כמו אפקון, שיציג את הנסיון שלהם מהפרויקטים שהקימו בארץ, אחרת זה הרבה תיאוריה ומעט תכלס