כנס המים השנתי שנערך בימים אלה במרכז הירידים בתל אביב מרכז בתוכו מאות חברות מים ישראליות וטכנולוגיות מים ישראליות חדשניות – והיזמים הישראלים מתלוננים כי אומנם מעודדים אותם לפתח ולייצא את טכנולוגיות המים שלהם, אך לא משתמשים בהם בהן בישראל
מחאה בכנס WATEC: השתמשו בטכנולוגיות המים הישראליות גם בישראל
כנס המים השנתי שנערך בימים אלה במרכז הירידים בתל אביב מרכז בתוכו מאות חברות מים ישראליות וטכנולוגיות מים ישראליות חדשניות – והיזמים הישראלים מתלוננים כי אומנם מעודדים אותם לפתח ולייצא את טכנולוגיות המים שלהם, אך לא משתמשים בהם בהן בישראל
בתמונה הראשית: הפגנה בכנס וואטק, צילום: אדיר פטל, תשתיות
כנס ווטק WATEC הוא אירוע מוכר וידוע במסגרתו מוצגים פתרונות ישראלים רבים, פאר הטכנולוגיה, לבעיות המים והשפכים של העולם. אך עם כל החדשנות והטכנולוגיות הישראליות הקיימות – בסופו של דבר, דווקא בישראל מסתבר, משתמשים הכי מעט בטכנולוגיות האלו.
אחת מחברות הקלינטק, מפל אנרגיה ירוקה, שהמערכת שלה לטיהור שפכים מצליחה ברחבי העולם, החליטה "להוריד את הכפפות" ולהפתיע את אלפי המשתתפים שהגיעו היום לכנס. באמצעות מיצג הפגנתי שנערך על ידי צוות שחקנים מקצועיים יחד עם עובדי החברה, ייצרו המפגינים פרובוקציה שעוררה דיון בכנס. כל זאת, במטרה להעלות למודעות את הקושי בו נתקלות חברות קלינטק ישראליות רבות בהטמעת טכנולוגיות חדשניות בישראל. גופים ממשלתיים וציבוריים אינם מעוניינים לעיתים אפילו לבדוק טכנולוגיות ישראליות זולות ויעילות שחוסכות כסף למשלם המיסים ואף פועלות בחו"ל בהצלחה רבה.
במסגרת האירוע, מחו המפגינים על הבזבוז של כספי הציבור – עליו משלמים האזרחים באמצעות תעריפי המים בגלל השקעות מיותרות של עשרות מיליוני שקלים במערכות גדולות, ויקרות כאשר אפשר לשדרג את הקיימות במחיר נמוך בהרבה, או על השימוש בשיטות בזבזניות באנרגיה – שלא לצורך. כמו כן, ציינו המפגינים את נושא הריחות הרעים שנודפים ממתקני טיהור שפכים היום בישראל – ונישאים למרחק ואת זיהום מקווי המים שנוצר עקב תקלות בצנרת או במתקני טיהור שפכים. ישנן טכנולוגיות ישראליות הנותנות מענה ופתרון להפחתת עלויות אנרגיה, הפחתת עלויות התפעול, טיפול בריחות וטיפול בזיהום נחלים ואגמים.
"דווקא כאן בארץ, לא מאמינים לחדשנות של עצמנו" אמר זאב פישר, מנכ"ל חברת מפל אנרגיה ירוקה. 'הסנדלר הולך יחף' היא אמרה ישנה, אך במקרה של החדשנות בקלינטק הישראלי יש בה מידה רבה של אמת. מדינת ישראל נחשבת למובילה עולמית בתחום ובטכנולוגיות מים בפרט. אך פעמים רבות מדי ניתן לראות שמדינות זרות משכילות ליהנות מהיתרונות שמציעה הטכנולוגיה ישראלית בעוד השוק בישראל שוקד על שמריו. אנחנו באנו למחות על המצב הזה ולקרוא לעידוד השימוש והאימוץ של טכנולוגיות ישראליות, קודם כל בישראל. מעבר לעידוד הטכנולוגיות הישראליות, הוא גם יכול להוריד את תעריפי המים כתוצאה מייעול תשתיות קיימות והוזלת התחזוקה, להפחית את זיהום הנחלים ולהעלים מפגעי ריח."
חברת מפל אנרגיה ירוקה פיתחה מערכת המפחיתה בעשרות אחוזים את צריכת האנרגיה של מתקני טיהור שפכים, ובכ-80% את עלויות האחזקה והתפעול. זאת, בזכות שיטה המבוססת על יחידות צפות וניידות על פני המים, במקום דיפיוזרים המעוגנים לקרקעית המאגר או הבריכה, כמקובל. תהליך טיהור שפכים הוא תהליך ביולוגי שצורך הרבה מאוד אנרגיה, בהכנסת חמצן למים. היחידות במערכת של מפל מזרימות בועיות אויר עדינות אל תוך המים ומחליפות את המאווררים זוללי האנרגיה הנהוגים בשיטה הקונבנציונלית.
יתרון נוסף של המערכת, שהיא מונעת נזק סביבתי הקורה לעיתים תכופות בשיטה הקונבנציונאלית. כיוון שהיחידות צפות ואינן מקובעות לקרקעית, אין צורך בריקון מים מזוהמים מהמאגרים במכוני הטיהור אל נחלים או אל הים בזמן התקנת המערכת, או לצורך תיקונים ותפעול שוטף.
א. מסכים ב-100% לביקורת במאמר.
ב. אנחנו נמצאים בישראל והתערוכה גם היא.
כל הפרוספקטים והקטלוג של התערוכה נכתבו רק באנגלית.
האם אנו מתביישים בעברית ? אנו צריכים להיות גאים בקטלוג או בשילוט הכתוב בעברית בצד האנגלית
אני רואה בכך פגיעה בנו הישראליים – שלמרות הכל אנחנו מהווים את מרבית המבקרים.
רק תנסו לחשוב איך היו נוהגים בגרמניה או ברוסיה אם קטלוג התערוכה היה נכתב רק באנגלית.
נחום נוה