רשת מים חכמה תספק בקרת תהליכים אוטומטית המשפרת ומעבדת נתונים באופן מלא בזמן אמת, כך שניתן לחסוך מים, אנרגיה ועלויות כוח אדם, לשפר את העמידה בתקנים ואת האבטחה ובמשפט אחד – להבטיח שירות טוב יותר ללקוח. טור מאת משה גואטה
העתיד הורוד של תאגידי המים בעידן הערים החכמות
מאת – משה גואטה
ערים רבות עדכנו את חזון העירייה בהתאם לתקופה הטכנולוגית בה אנו חיים ושמו דגש על הטמעת טכנולוגיות מתקדמות להפוך את העיר ל"עיר חכמה".
"עיר חכמה" רותמת את הטכנולוגיה הקיימת למציאות החיים בעיר ולתוכניות הפיתוח העתידיות וזאת על מנת לשפר את איכות החיים בעיר, לפתח את כלכלת העיר, לשפר את היעילות התפעולית ואת השירות העירוני, לנצל את משאביה של העיר בצורה אופטימאלית וליצור עיר חדשנית ומתקדמת בכל תחומי החיים.
עיר חכמה נוגעת במספר רב של נושאים הקשורים לחיי היומיום של התושבים ולתפעול מערכות העיר:
תשתיות מים וביוב – הקמת רשת מים חכמה הכוללת בניית מערך שליטה ובקרה על מתקני המים והשפכים הכולל קריאת מדי מים מרחוק, ניטור רציף של איכויות המים והשפכים, בקרת מתקנים, בטחון ובטיחות מים.
ניהול אנרגיה והתייעלות אנרגטית – ניהול מערך צרכני האנרגיה הכולל מעקב וחיסכון בחשמל בעיר כגון תאורת רחוב, בנייני משרדים, משאבות , בוסטרים וכדומה.
ביטחון הציבור – מוקד עירוני הכולל פריסת מצלמות ומערכת שליטה ובקרה.
קשר עם התושב – מיקוד הקשר עם התושב הכולל הנגשת מידע הפצת מידע וניהול מעקב אחר פניות התושבים.
תחבורה ותעבורה – ניהול מערך הרמזורים הכולל שליטה ובקרה וניהול מגרשי החניות הפרוסים בעיר.
טכנולוגיה ותשתיות תקשורת – פריסת תשתיות מערכות מידע, הקמת מערכת מידע גיאוגרפית GIS, מערכות IT תומכות, בניית אפליקציות ייעודיות, אתר עירוני, ניהול בסיסי נתונים ושיתוף מידעים.
איכות סביבה – הקמת מערך איסוף אשפה ומחזור חכם המתריע על מועדי איסוף נחוצים.
קיימות ובנייה חכמה וירוקה – הקמת פרויקטים ציבוריים ופרטיים המושתתים על עקרונות הקיימות ובניה ירוקה.
נושאים אלו אמורים להתממשק לבסיס נתונים אחיד ומוגדר, כך שאנשי התפעול וההנהלה יקבלו את היכולת להפיק דוחות רלוונטיים ייעודיים ומערכת תומכת החלטה בזמן אמת.
תאגידי המים למשל מתמודדים מדי יום עם השאלה: מהן ההשקעות החדשות הנחוצות לתאגיד אותו הם משרתים. ההשקעות מגיעות מכיווני החלפת צנרת, שדרוג תחנה, הקמת מרכז בקרה וכלה בהקמת מערכת GIS מתוחכמת הכוללת חיבור למודל לגילוי דליפות, ניהול ותפעול מערכות המים. למרבה הפלא לפעמים ההחלטות מתקבלות מבלי לבדוק ראשית מה נחוץ לארגון, האם הוא מפיק את המרב מתשתיות ניהול המידע הקיימות שלו וכיצד התשתית שבנה כעת תתרום לו בעתיד.
העיקרון הוא לפרוס מערכות לאיסוף נתונים מהשטח, להפוך את כמות הנתונים המסיבית הזו למידע בעל ערך מוסף ולהעבירו באופן מדויק ומהיר בכל רחבי השירות, אל כל הפונקציות והמחלקות שיכולות להשתמש בו, הן בתוך חברת השירות והן מחוצה לה.
רשת מים חכמה תספק בקרת תהליכים אוטומטית המשפרת ומעבדת נתונים באופן מלא בזמן אמת, כך שניתן לחסוך מים, אנרגיה ועלויות כוח אדם, לשפר את העמידה בתקנים ואת האבטחה ובמשפט אחד – להבטיח שירות טוב יותר ללקוח.
תאגידי המים שיישמו תהליכי ניטור, בקרה וניהול מידע באמצעות חבילה של פתרונות מודולאריים ומשולבים, לא רק יבחינו בשיפורים מיידיים ביעילות הפעילויות שלהם ובאבטחה, אלא שבנוסף יוכלו להמשיך ולקצור פירות גם כאשר הצרכים שלהם ישתנו ו/או יתרחבו בעתיד ויהוו חלק מהפתרון הכולל והחזון של העיר החכמה.
הכותב הוא מנהל תחום המים והשפכים בחברת שניידר אלקטריק, שמציגה בימים אלה בכנס WATEC