לאחר שהמשרד להגנת הסביבה, האנרגיה והאוצר הגיעו להסכמות ביניהם בנוגע ליעדים הריאליים להפחתת פליטות ושילוב אנרגיות מתחדשות שישראל יכולה לעמוד בהן, הממשלה אישרה אתמול את התוכנית שתוצג בוועידת האקלים בפריז. שר הגנת הסביבה גבאי: "נאלצנו להתפשר מעט בסוף התהליך"
תוכנית הפחתת הפליטות אושרה בממשלה – מנכ"ל אנלייט: "יום היסטורי עבור מדינת ישראל"
לאחר שהמשרד להגנת הסביבה, האנרגיה והאוצר הגיעו להסכמות ביניהם בנוגע ליעדים הריאליים להפחתת פליטות ושילוב אנרגיות מתחדשות שישראל יכולה לעמוד בהן, הממשלה אישרה אתמול את התוכנית שתוצג בוועידת האקלים בפריז. שר הגנת הסביבה גבאי: "נאלצנו להתפשר מעט בסוף התהליך"
אתמול (א') אישרה הממשלה את יעדי הפחתת הזיהום שתגיש ישראל לועידת האקלים הבינלאומית שתתקיים בפריז בסוף השנה. ההסכמה על היעדים שיוגשו לאישור הממשלה הגיעה רק לאחר חודשים של דיונים מלאי אמוציות בין המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה ומשרד האוצר, כשלבסוף היעדים שהוחלט עליהם הם: פליטות גזי החממה ב-2030 צפויות לעמוד על הפחתה של כ-25% (הפחתה של היעד מה-30% המקוריים עליהם הכריז המשרד להגנת הסביבה בחודש יולי), שמשמעותם 7.7 טון פליטות לנפש בשנת 2030. לשם כך תקדיש הממשלה 300 מיליון שקלים במענקים, ו-500 מיליון שקלים בהלוואות בערבות המדינה לשם פיתוח פרויקטים.
עוד הוחלט כי ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, שעומד כיום על 2% בלבד, יעמוד על פי היעד החדש על שיעור של 17% לפחות מסך כל צריכת החשמל בשנת 2030 (הפחתה מהיעד המקורי של טווח של 22%-35% בהכרזה המקורית של המשרד להגנת הסביבה בחודש יולי). עוד הוחלט כי על יעד צמצום צריכת החשמל בשיעור של 17% וצמצום הנסועה הפרטית בשיעור של 20% בשנת 2030 זאת על ידי מערכות הסעת המונים, המבוססות על אוטובסים, רכבות כבדות ורכבות קלות, מעבר לשימוש בגז דחוס ברכבי דיזל כבדים ובעיקר במשאיות ואוטובוסים, והפחתת רמות זיהום האוויר והגודש במרכזי הערים.
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, שמגיע ממפלגתו של האוצר משה כחלון, הודה אתמול כי המשרד שלו נאלץ להסתפק בפשרה אל מול האוצר. גבאי: "נכון שנאלצנו להתפשר מעט בסוף התהליך אבל עדיין אני מאמין ומקווה שיחד עם משרד התשתיות ומשרדים נוספים נהפוך את הנושא לנושא מרכזי בכלכלה הישראלית כך שכל אזרח ייהנה מהשינוי". מוקדם יותר אתמול גבאי אמר: "אנו מציגים יעדים דרמטים עבור ישראל. כל אזרח ירגיש חיסכון משמעותי בהוצאות החשמל, הדלק ובצמצום זיהום האוויר בעקבות יישום התוכנית ועמידה ביעדים המקדמים אותנו צעד נוסף לכיוון מדינות ה-OECD,לחיסכון של מיליארדים למשק ופיתוח טכנולוגיות ירוקות מתקדמות. כמו בתוכניות אחרות אנחנו מאמינים שגם כאן כולם יצטרפו ונעבוד בשיתוף פעולה מלא".
התגובות הרבות שהגיעו אתמול על התוכנית לא מפסיקות גם היום, כששר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ: "אישרנו בממשלה תוכנית שמציגה מצד אחד יעדים משמעותיים ביותר מבחינת הפחתת הפליטות לנפש , ומציבים את ישראל במקום טוב מבחינת ההשוואה הבינ"ל, ומצד שני הם ריאליים וניתנים להשגה במחירים סבירים למשק. אני שמח על ההסכמה שהושגה בין משרדי האוצר, האנרגיה והגנת הסביבה בסוגייה חשובה זו. בקרוב נציג תוכנית להתייעלות אנרגטית שתאפשר השגת יעדים אלו בצורה שתשרת את המשק ואת הבטחון האנרגטי של מדינת ישראל".
גלעד יעבץ מנכ״ל אנלייט אנרגיה מתחדשת אמר היום (ב'): ״משמעות ההחלטה שהתקבלה בממשלה היא הגדלה של פי עשרה ויותר בהיקף ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת בישראל עד 2030. אנו מברכים על החלטה זו. מדובר ביום היסטורי עבור מדינת ישראל אשר מתחייבת היום לראשונה על יעדים משמעותיים וארוכי טווח ליישום אנרגיה נקייה. ההתחייבות הבינלאומית של ישראל כחלק מועידת האו"ם הקרובה בנושא תמקם סוף סוף את ישראל בסטנדרט אחיד עם רוב מדינות העולם שכבר עשו שינוי משמעותי בנושא, ככלי מרכזי להפחתת הפליטות אשר מאיימות על יציבות האקלים העולמי. אנו מאמינים כי ההחלטה משקפת פוטנציאל גידול משמעותי ואופק ארוך טווח להמשך פעילות החברה בשוק האנרגיה המתחדשת בישראל. אנו קוראים לממשלה לבצע בהקדם את ההתאמות הנדרשות לשם פישוט הסביבה הרגולטורית והבירוקרטית בישראל, שהינה מהסבוכות בעולם, על מנת שניתן יהיה ליישם את המדיניות בפועל״.