בועידת המיחזור שהתקיימה בשבוע שעבר בקרית שדה התעופה דנו בנושא קרקעות מזוהמות, הטמנת פסולת, חוק הפקדון ועל מגמות חדשות בענף המיחזור. השר אבי גבאי: "מרגע שייצרנו את האשפה ולא הצלחנו למחזר אותה אני לא רואה מניעה להצטרף לעולם ולשרוף אותה במקום להטמין"
השר להגנת הסביבה בעד שריפת פסולת
בועידת המיחזור שהתקיימה בשבוע שעבר בקרית שדה התעופה דנו בנושא קרקעות מזוהמות, הטמנת פסולת, חוק הפקדון ועל מגמות חדשות בענף המיחזור. השר אבי גבאי: "מרגע שייצרנו את האשפה ולא הצלחנו למחזר אותה אני לא רואה מניעה להצטרף לעולם ולשרוף אותה במקום להטמין"
בתמונה הראשית: אבי גבאי, השר להגנת הסביבה. צילום: אדיר פטל, תשתיות
אבי גבאי השר להגנת הסביבה הפתיע בשבוע שעבר (ד') בדבריו בועידת קלינטק למיחזור באומרו שהוא בעד קידום שריפת האשפה. עוד הוסיף גבאי כי קרן הנקיון שהוקמה, הפכה בסופו של דבר לכלי שמעביר כסף מהחלשים לחזקים. "מטרת המשרד כרגע היא לא להפוך את ת"א לקופנהגן ולא לגרום שינוי לת"א, אלא להעביר משאבים לצמצום פערים ויצירת שוויון ולהפוך את השכונות החלשות והכפרים לתל אביב", אמר גבאי. כמו כן הוסיף גבאי כי סוגיית חוק הפיקדון כרגע לא נמצאת על סדר היום של המשרד בשל סדרי עדיפות.
בתגובה לנאמר, אמר חיים אלוש מנכ"ל קבוצת משוב ויו"ר ועידת קלינטק: "זוהי הפעם הראשונה שהמשרד להגנת הסביבה מרים את הכפפות ומשנה את המדיניות שלו בנושא שריפת הפסולת. במדינות מתוקנות בעולם שריפת הפסולת יוצרת פתרון אמיתי,על מדינת ישראל להיות בתוך תהליך כזה. כיום כ-80% מהפסולת במדינה מגיעה להטמנה בלבד ולכן יש צורך בנוסף למיחזור גם בתהליך של שריפת פסולת. אני שמח שועידת קלינטק מעלה על סדר היום הציבורי נושאים כה חשובים ורלוונטיים".
לכנס הגיע לנאום גם יורג מיכאל ברווירט – מנהל חברה החלוצה בתחום הפסולת האורגנית ועוסקת בתחום המיחזור כ-20 שנה. לדבריו: כל אדם מייצר בין 200-300 גרם פסולת אורגנית ביום ולכן הזרם הרטוב הוא החשוב ביותר כי הוא מהווה כ-50% מהכמות המשקעת וכ-30% מהכמות הנפחת. כדוגמה הוא משווה את כמות נפח הפסולת ביום לנפח המגדל העגול של קניון עזריאלי בת"א. "עד כה הפסולת האורגנית מתקבלת בארץ כמטרד, אין התייחסות בנושא כדבר שצריך טיפול בנפרד", אמר ברווירט, והמשיך: "למרות שיעד המשרד להגנת הסביבה הוא מיחזור של 80% אין טיפול משמעותי בפסולת האורגנית, הציבור לא יודע מה ההבדל בין צבעי הפחים ,חסרה הסברה נכונה וחינוך, אין בקרה ואכיפה והקצאת מקומות כדי לשים בהם את הקומפוסט. ניקח לדוגמה את פארק שרונה בת"א, בערך כ-1500 טון פסולת ביום הולכים להטמנה ללא פתרון משמעותי. אנו מציעים מגוון פתרונות קצה מקומיים לטיפול בפסולת האורגנית לפי הנחיות החוק – פחות שינוע פסולת למשל".
מר נאור ירושלמי, מנכ"ל חיים וסביבה, נאם אף הוא בוועידה. בפתיחת דבריו הביא כדוגמה את לבנון: "היות ובלבנון במשך השנה וחצי האחרונות אין ממשלה שמתפקדת, הלבנונים יוצאים לרחובות וגורמים למהומות מכיוון שלא מפנים להם את האשפה המצטברת ברחובות. נושא "קרן הנקיון" קריטי וחינוכי ממדרגה ראשונה. הממשלה מטילה על העיריות משימות נוספות ולא נותנת להם את הפיצוי הראוי. קרן הנקיון מתחילה להתערער וההעברה של חלק מקרן הנקיון בידי האוצר היא אות אזהרה ויש לבחון שזה לא ישאר בידי האוצר אלא ישאר ביעודו המקורי. שבוע שעבר הורדנו את גשר מעריב.מה עשו איתו? לאן שינעו את פסולת הגשר? יש פה הפסד של אקט חינוכי לציבור ולמי שעוסק בשימוש חוזר בפסולת. לסיכום אמר כי פסולת צריכה להפוך למשאב ולא למטרד".
מנכ"ל אסופתא, ירון ברדוגו, אמר כי :"קוקה קולה מנסה לשים מקלות בגלגלים בנושא חוק הפיקדון".
אמנון שחרור, מנכ"ל תאגיד מ.א.י למיחזור פסולת אלקטרונית הגיע לכנס על מנת לדבר על מיחזור הפסולת האלקטרונית ולהכריז על שיתוף פעולה עם מועצה מקומית שוהם בנושא מיחזור פסולת אלקטרונית. גם איתן פרנס הגיע לדבר בכנס ונאם על כך שצריך לייצר ביוגז מהאשפה בארץ.
סוף-סוף מר אמר השר התורן במשרד להגנת הסביבה, מר אבי גבאי: " אני לא רואה מניעה להצטרף לעולם ולשרוף אותה במקום להטמין ".
אנו עומדים לפני פלא כפול: פלא שבמשרד להגנת הסביבה מדברים על פל''א – "פסולת לאנרגיה". ויש דברים בגו: לאחרונה מספר מפעלים הקימו תחנות כוח להפקת קיטור וחשמל – קוגנרציה. פניתי למנהל מפעל שניב, שלאחרונה חנך מפעל כזה, בשאלה פשוטה: האם שקלתם אפשרות להקים תחנת כוח בטכנולוגיית קוגנרציה שתוסק בפסולת עירונית וחקלאית במקום בגז? האם הרשויות הממלכתיות הציעו זאת ? האם ניסו לפתות אתכם לנצל את הפסולת החקלאית, שנמצאת בכמויות עצומות באזור שלכם? הרבה פניות חוזרות ותזכורות לא נענו; המנכ"ל שם כועס עליי, כנראה.
פניתי לדוברי המשרדים: הגנת הסביבה, כלכלה ואנרגיה, בשאלה: "אני מבקש לדעת אם משרדכם העלה בפני מנכ"ל שניב אפשרות להקים תחנת כוח בטכנולוגיית קוגנרציה, שתופעל בפסולת עירונית ו/או בגזם, ואפילו לפתות אותו בהטבות, כפי שמקבלת "חץ טכנולוגיות" בחירייה, אפילו שהיא מייצרת חשמל מביוגז".
להלן תגובת משרד הכלכלה: משרד הכלכלה אינו מתערב בסוג ההזנה של יחידת הכוח של המפעל. המשרד אמנם מעוניין לעודד קוגנרציה אך אין כל מדיניות לעודד דווקא שריפת גזם או פסולת עירונית.
דובר המשרד להגנת הסביבה עשה אותי שליח שלו: על מנת לקבל תשובה בנושא זה אבקשך לשלוח את פנייה זו למחלקת פניות הציבור של המשרד:
ממשרד האנרגיה ענו: נושא פסולת ומחזור הינם באחריות המשרד להגנת הסביבה – מצ"ב קישור למחלקת פסולת במשרדם:
http://www.sviva.gov.il/subjectsEnv/Waste/Pages/default.aspx
תשובות ברורות לטיפול באשפה עירונית נמצאת בהצעת חוק שלי, שמוכנה להצבעה: "הסדרת הטיפול בפסולת ביתית": http://www.hukim.co.il/law/770
החוק המוצע ייתר את חוקי המיחזור: פיקדון על בקבוקים, אריזות ואיסוף אלקטרוניקה. ושקיות גופייה, שבדרך.
המשרד להגנת הסביבה יצטרך לרענן את החשיבה בעניין פריסת המרכזים לטיפול באשפה. עד עכשיו המשרד תומך בכ- 160 מרכזים לטיפול באשפה, כמעט בכל רשות מקומית. זה לא מאפשר תכנון יעיל של ניצול הפסולת, לעומת חירייה, שמטפלת בכשליש מהאשפה העירונית בארץ. כשחירייה תעבוד באופן מושלם – מנהל המתקן יוכל להחליט בכל רגע מה ייעשה עם כל סוג אשפה, אם יופנה למיחזור או לאחסון (עד שערכו יעלה) או להפקת ביוגז או להשבה – הסקת כבשנים של תחנת כוח להפקת חשמל. המשרד יצטרך להקציב סכומים ניכרים לפתור את פליטות המזהמים מארובות תחנות הכוח הפחמיות והזבליות, כשיידע להתחשב בעובדות הנכונות, כי כסף לא חסר, אלא שהוא משמש קופה ב' בידי השר התורן במשרד להגנת הסביבה.
יאיר שפי [email protected]
http://www.bagisindustries.com
חבל שבעיתונות ובממשלה לא עושים טיפה עבודת שטח לפני שיוצאים בהצהרות ובכתבות. כל נושא האנרגיה מפסולת נובע ממקור אחד בעל עניין . נחשו לבד איזה מתקן כזה עומד לקום בחודשים הקרובים… לצערי הבליץ הפרסומי הזה גם עתיד להכשיר את השרץ. שריפה אינה פיתרון ירוק ואינה אקולוגית- חלקיקים נפלטים ומשאבים אובדים לכדור הארץ ולנו בני האדם. המדינה מעולם לא עברה מחוץ לפודיום בכנסים ובתקשורת לעשייה אמיתית לצמצום פסולת ולמיחזור. חבל . בטכנולוגיה של היום ניתן למחזר 90% מהפלסטיק שבאשפה. 100% מהמתכות ולמעלה מ80% ממוצרי הנייר והקרטון . 50 % מהאשפה הינה אוראגאנית שהפיתרון שלה הוא בכלל ביוגז/ מאסה או כילוי טבעי. אין מקום בטכנולוגיה הזמינה היום לשריפה – אבל יש להכין תשתיות למיחזור שלא הוכנו עדיין.