מאבקם של ראשי הרשויות בדרום כנגד הדחייה בהתקנת הסולקנים בתחנת הכח רוטנברג שבאשקלון מתעצם: אמש התכנסו לכינוס חירום במהלכו החליטו לפנות לשרי הגנת הסביבה, האנרגיה והבריאות, ואף להתחיל בהליכי אכיפה ורישיון העסק של תחנת הכוח בעת הצורך
הרשויות בדרום מאיימות לסגור את תחנת הכוח רוטנברג בגלל הפגיעה בסביבה
מאבקם של ראשי הרשויות בדרום כנגד הדחייה בהתקנת הסולקנים בתחנת הכח רוטנברג שבאשקלון מתעצם: אמש התכנסו לכינוס חירום במהלכו החליטו לפנות לשרי הגנת הסביבה, האנרגיה והבריאות, ואף להתחיל בהליכי אכיפה ורישיון העסק של תחנת הכוח בעת הצורך
בתמונה הראשית: תחנת כוח כח רוטנברג באשקלון, חברת החשמל. קרדיט- צילום:ד"ר אבישי טייכר. מתוך אתר פיקיוויקי
כינוס חירום בהשתתפות שורה של ראשי רשויות החברות באיגוד ערים לסביבה אשקלון ונציגיהם נערך אתמול (ג') בגין כוונת חברת החשמל להאריך בשנית את משך הזמן להתקנת הסולקנים להפחתת גופרית דו-חמצנית (FGD) בתחנת הכח 'רוטנברג' באשקלון עד לשנת 2019 – איחור של 3 שנים מהמועד המקורי שנקבע.
בתחילת הישיבה סקר ראש המועצה האזורית שפיר, אשר אברג'ל, המשמש גם כיו"ר האיגוד את השתלשלות העניינים עד כה, פירט על פגישותיו עם ראשי חברת החשמל והסיור שקיים בתחנת הכח. אברג'ל ציין כי הופתע לשמוע על הדחייה כאמירה אגבית במהלך הסיור שקיים, וכי על רקע הודעת המשרד להגנת הסביבה כי מידי שנה מתים כ-80 אנשים באזור כתוצאה מזיהום האוויר אסור להשלים עם הדחייה המתוכננת.
הסולקנים להפחתת גופרית דו-חמצנית (Flue Gas Desulphurization) ישמשו את יחידות הייצור 1-2 בתחנת הכוח רוטנברג (ביחידות 3-4 קיים כבר מתקן דומה). את הסולקנים לא ניתן להתאים ולחבר לארובות הקיימות באתרים, אלא אם משביתים יחידות ייצור לתקופה ממושכת, דבר שאינו מעשי במצב הרזרבות הנמוכות של עתודות ייצור החשמל בישראל. על כן הוחלט להקים באתרים אלה ארובות חדשות. העבודות נמצאות בשלבי יציקות של מעטפת הארובה החדשה ושל יסודות כל המתקנים.
ראשי הרשויות החברות באיגוד יקדמו פגישה דחופה עם השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, ובכירי משרדו על מנת להסביר להם באופן נחרץ על עמדתם והסכנות אליהם תהיה חשופה האוכלוסייה באזור, ולדרוש כי המשרד לא יאשר את בקשת חברת החשמל לדחייה לשנת 2019.
פורום ראשי הרשויות החברות באיגוד יפנה גם לשר האנרגיה, יובל שטייניץ, בדרישה כי יפעיל את סמכותו כשר הממונה על חברת החשמל על מנת שזו תעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו בעבר. תועבר פנייה גם לסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, בה ידרשו ראשי הרשויות החברות באיגוד את התערבותו המיידית בסוגיה, נוכח הסכנות הבריאותיות לציבור אשר העיכוב בהתקנת הסולקנים טומן בחובו. במידה ולא ימצא פתרון המקובל על האיגוד, יפעל האיגוד להפעלת סמכויותיו המשפטיות בתחום האכיפה ורישיון העסק כנגד תחנת הכח 'רוטנברג' וראשי חברת החשמל.
ראש מועצת שפיר ויו"ר האיגוד, אשר אברג'ל: "כאשר כל שנה מתים כ-80 איש מזיהום האוויר באזורנו, כל דחייה נוספת בהתקנת הסולקנים ואי צמצום במזהמים הנפלטים לאוויר, משמעותה פגיעה ישירה בתושבינו ובילדינו, הזכאים לנשום אוויר נקי. סדרת הצעדים הנוכחית עליה הוחלט היא צעד ראשוני במאבק, לא נהסס להחריף ולהרחיב את המאבק במידה ויהיה בכך צורך".