בשעה זו נערכת מסיבת עיתונאים במשרד ראש הממשלה בהשתתפות שר האנרגיה יובל שטייניץ וראש הממשלה בנימין נתניהו. הפיקוח על המחיר צפוי לרדת במתוה המתוקן ל-4.80 שקלים ליחידת אנרגיה ופיתוח לוויתן יזכה לאבני דרך משמעותיות יותר שבמסגרתן ידרשו חברות האנרגיה להשקיע 1.5 מיליארד דולר תוך שנתיים
מתווה הגז המתוקן יובא לאישור הממשלה ביום ראשון
בשעה זו נערכת מסיבת עיתונאים במשרד ראש הממשלה בהשתתפות שר האנרגיה יובל שטייניץ וראש הממשלה בנימין נתניהו. הפיקוח על המחיר צפוי לרדת במתוה המתוקן ל-4.80 דולר ליחידת אנרגיה ופיתוח לוויתן יזכה לאבני דרך משמעותיות יותר שבמסגרתן ידרשו חברות האנרגיה להשקיע 1.5 מיליארד דולר תוך שנתיים
בתמונה הראשית: בנימין נתניהו, ראש הממשלה. צילום: שאטרסטוק
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במסיבת העיתונאים: "המתווה שהושג שם במרכז את האינטרסים של מדינת ישראל. הוא שם במרכז את אזרחי ישראל, את הכלכלה והתעשייה הישראלית. אני מודה לשר ולצוות המתווה שהגיעו למתווה שיכניס למדינה מאות מיליארדי שקלים בשנים הקרובות שישמשו אותו לחינוך לבריאות ולרווחה. הוא ישמש להורדת יוקר המחייה כי הגז הטבעי הוא אנרגיה זולה באופן משמעותי מאנרגיות אחרות. עולה פחות לייצר עם גז והמחירים יהיו יותר נמוכים. זה יסייע לתעשייה ולפריפריה וליצירת מקומות עבודה חדשים. יסייע לביטחון אנרגטי ולשמירה על הסביבה. יש את כל הסיבות לאמץ את המתווה הזה. לא ניכנע לפופוליזם ונביא את הגז לאזרחי ישראל. אני בטוח שלאחר כל בחינה אפשרית אזרחי ישראל יראו שהמתווה שהגענו אליו הוא טוב לאזרחי ישראל. נביא אותו לאישור הממשלה ביום ראשון".
שר האנרגיה יובל שטייניץ: "הדבר הכי חשוב במתווה הזה הוא שאחרי עיכוב של כמה שנים אנחנו עם אישור המתווה ננוע קדימה לפיתוח לוויתן, כריש ותנין ולפירוק המונופול. לעתים זמן הוא פאקטור חשוב. כשמדובר מאות מיליארדי שקלים הכנסות למדינה וביטחון אנרגטי ויצירת זיקה בינינו לבין מצרים וירדן עיכוב של כמה שנים הוא בלתי נסבל. הוא טרגדיה. המתווה הזה הוא הדבר הנכון ביותר והוא נועד לאפשר את פיתוח מאגרי הגז והנפט ולחדש את החיפוש של הגז והנפט במים הכלכליים שלנו אחרי שנים של הפסקה. יש בינינו קושי כפול: המשימה של פיתוח לוויתן וכריש תנין נתקלת בוקטורים גדולים. אחד הוא שבכל העולם יש ירידה במחירי הגז והנפט ויש ירידה מסוימת או הפסקה או עיכובים בפיתוח של שדות כאלה. הדבר השני הוא שבשנים האחרונות האיזור שלנו עובר טלטלה גדולה ואיומים גדולים וכשלוקחים את שני הדברים האלה ביחד אנחנו צריכים לשחות נגד הזרם ולהביא לפיתוח השדות למרות הדברים הללו".
עוד אמר שטייניץ: "מחכות עוד תגליות גדולות במים הכלכליים שלנו, יש סבירות שיש עוד תגליות גדולות. אני מנצל את ההזדמנות הזאת לפנות לחברות אנרגיה משמעותיות ברחבי העולם ולקרוא להן ברגע שהמתווה הזה יאושר סופית לחזור להשקיע בישראל ולחפש במים שלנו שרק ב-20%-30% מהם חיפשו עד היום".
שטייניץ פירט את התיקונים למתווה בעקבות השימוע הציבורי: "שינינו בעיקר בשלושה תחומים. התחום הראשון הוא פיקוח/הגבלת המחירים. התחום השני הוא תחום אבני הדרך לפיתוח לוויתן והתחום השלישי הוא שינויים מסוימים בסעיף היציבות. בנוסף לכך אנחנו נענינו לבקשה של משרד הכלכלה להוסיף מחויבות לרכש מקומי בסך של 500 מיליון דולר וזה גם הוכנס למתווה.
"1. סוגיית המחירים: בנוסף לתקרת המחיר הישראלי שאי אפשר לעבור אנחנו מחייבים את חברות הגז לתת את המחירים הכי זולים שנמצאים בשוק עם ההצמדה הכי מתונה וכך בעצם מורידים את המחירים. לגבי תעשיינים ותעשיות החברות יחויבו להציע את החוזה הכי זול בתחום התעשיות שזה חוזה בז"ן וזה מביא אותנו למחיר של 5.10 בעוד מספר חודשים והצמדה למחיר הברנט שזו ההצמדה המקובלת בעולם. לגבי מחירי חשמל כולל יצרני קוגנרציה מה שעשינו זה לקחת את שלושת החוזים הכי טובים במשק – דוראד, OPC ודליה – והממוצע הזה יביא אותנו בתחילת השנה למחיר של 4.70 דולר עם הצמדה מאוד מתונה וזאת תהיה התקרה של המחיר שצריך להציע לכל יצרן חשמל מעל 20 מגה-וואט. לכן בנוסף להצמדה למחיר שהכרזנו עליה פעם שעברה שאנחנו לא מבטלים אותה הוספנו גם את השיפורים האלה.
"2. אבני הדרך לפיתוח לוויתן: אבני הדרך יאפשרו לנו לבחון כל הזמן את פיתוח הפרויקט. הוספנו שתי נקודות בוחן בנוסף למה שהיה במתווה. החברות ידרשו תוך שנתיים להראות השקעה של 1.5 מיליארד דולר בפיתוח לוויתן, בנוסף למיליארד שכבר הושקע. ותוך חמש שנים אם לא יוזרם גז ולא תהיה השקעה של 4 מיליארד דולר בשני המקומות האלה נוכל לבחון מחדש את החוזים איתם.
"3. לגבי סעיף היציבות השלטונית: ממשלה יכולה להתחייב בשם הממשלה אבל היא לא יכולה להתחייב בשם הכנסת והיה בגלל זה פיצוץ אבל חברות הגז הבינו שאנחנו לא יכולים להתחייב בשם חקיקות בכנסת".
שטייניץ נשאל האם הדיח את יו"ר רשות החשמל אורית פרקש הכהן בעקבות הדו"ח שהוציאה אתמול הרשות וקוטל את המתווה, ולכך שטייניץ הגיב כי רשות החשמל ומשרד האנרגיה צריכים לראות עין בעין ולא להגיד שני דברים שונים.
לאחר ששטייניץ אמר כי חברות הגז יהיו חייבות להתחיל את הגז ממאגר לוויתן במסגרת לוח זמנים ואחרת הן יטופלו, אמר יו"ר רשות הגז אלכסנדר ורשבסקי מה יעשה לחברות במידה והן לא יעמדו בלוח הזמנים: "חברות הגז יצטרכו לספק את הגז בתוך לוח זמנים מוגדר ואם הן לא יעמדו בלוח הזמנים הזה אז ניתן להן שנה נוספת".