זה לא מכבר הסתיימו שני מחזורים ראשונים של "קורס מתקין גז טבעי – רמה 1" במכללה לאנרגיה ובטיחות של פזגז. כיום מהווה המכללה את המקום הראשון והיחיד בארץ בו ניתן לרכוש את הידע הנדרש לשם השתלבות בעבודה בענף הגז הטבעי ההולך ומתפתח בקצב מהיר
הסתיימו המחזורים הראשונים של קורס גז טבעי במכללה לאנרגיה ובטיחות
זה לא מכבר הסתיימו שני מחזורים ראשונים של "קורס מתקין גז טבעי – רמה 1" במכללה לאנרגיה ובטיחות של פזגז. כיום מהווה המכללה את המקום הראשון והיחיד בארץ בו ניתן לרכוש את הידע הנדרש לשם השתלבות בעבודה בענף הגז הטבעי ההולך ומתפתח בקצב מהיר
בתמונה הראשית: מחזור 1 גז טבעי וצוות המכללה הטכנית. צילום: פזגז
"בקורס הראשון נטלו חלק 18 משתתפים", מסביר נדב אנוך, מהנדס הדרכה ותקינה בחברה. "אשר הגיעו אלינו מחברות גז, מקבלנים ומגורמים נוספים, שבסופו של דבר ישתלבו בענף הגז הטבעי. פזגז הייתה הראשונה להרים את הכפפה בנושא ההכשרה ומהווה בעיניי רבים גורם בר-סמכא".
לקורסים הללו קדמה הכשרה מפורטת שעברו המדריכים ממומחה בינלאומי בתחום הגז הטבעי – מהנדס הגז אריק נוט – שהגיע לישראל בשליחות חברת הדרכה הבריטית Develop Training המתמחה בתחום האנרגיה בכלל והגז הטבעי בפרט.
מדריכי הקורס היו איתי ברנד – מהנדס פרויקטים במחלקת שירות; ברוך פוקס – ראש תחום הגז הטבעי בפזגז; צביקה פומרנץ – מנהל ההדרכה והפיתוח; שוקי וייסר – מנהל טכני של מרחב איילון; אבי נחמיה – טכנאי מכשירים לבנים של מחלקת שירות ושלושה מדריכים חיצוניים: אבי טבת ואיציק יורק הנמנים עם צוות מדריכי המכללה ורוני קורוטקוב – יועץ למפעלים בתחום ההסבות לגז.
מסגרת הלימודים הייתה בת 208 שעות, מתוכן 148 שעות עיוניות ו-60 שעות מעשיות – כולן הועברו בתחומי המכללה.
"זהו קורס שלא היה כמותו כאן", מציין נדב אנוך ומתכוון בעיקר להיקף החומר הנלמד, לראשוניות הגלומה בתחום ולפיקוח ההדוק הנגזר ממנה. "הקורס נערך בפיקוח של משרד הכלכלה – האגף להכשרה מקצועית. כאשר ערכנו את תוכנית הקורס, נתנו את הדעת למכלול נרחב של נושאים הקשורים בתחום, וברור היה לכל כי לאור החדשנות שבו – גם הפיקוח עליו יהיה הדוק במיוחד. ליצור מסגרת הדרכה לתחום אנרגיה שנמצא כולו בחיתולים – כולל ההסדרה שלו מבחינה רגולטורית – זו אחריות אדירה שחשנו היטב על הכתפיים".
שאלה: לאור הראשוניות שאתה מתאר, בידי מי ההחלטה אילו נושאים יכללו בקורס ואילו יישארו בחוץ?
אנוך: "הנושאים שנלמדו בקורס הוכתבו על ידי רשות הגז ומשרד הכלכלה שעליו הופקדה המשימה לקחת את ההכשרה שעברנו באנגלית, על-ידי אריק נוט, ולהפוך אותה לקורס של המכללה – המתנהל כמובן בעברית ומתייחס למציאות כפי שתהיה בישראל – ולא בחו"ל".
אנוך מספר, כי מדובר בהבדלים של ממש. למשל, במילון המונחים של הקורס הבריטי נמצא המושג טרמינל כניסת גז – מסוף הכולל בין שמונה לעשר כניסות דרכן מוזרם הגז.
בארץ, לדבריו, לא קיים מסוף שכזה, ונקודת הכניסה היא אחת. "שינוים מסוג זה היו חיוניים והקפדנו מאוד לדייק במונחים ולהפוך אותם לכמה שיותר מונחים ישראליים ורלוונטיים לחניכים שלנו במכללה".
שאלה: זו אחריות גדולה אבל גם גאווה – אתם הנחתם יסודות וקבעתם סטנדרטים לפיהם תיבנה דמותה של ההכשרה לגז טבעי בישראל
אנוך: "זה הנכון ובהחלט ההרגשה מרוממת רוח, למצוא את עצמנו מסמנים את הרף גם עבור גופים גדולים בהרבה מאיתנו שיעסקו בתחום, למשל, עבור מכללת רופין וחברת החשמל".
שאלה: המכללה כבר למודת ניסיון בתחום ההדרכות בגפ"מ – עד כמה אכן הגז הטבעי הוא שונה?
אנוך: "במהות הפעילות של המוצר אין הרבה שוני – אבל הנתונים הם אחרים, התשתיות שונות ולמעשה כל שיטת ההפעלה היא אחרת – וחדשה לכולנו. מאמץ גדול הושקע בניסיון לא רק להעביר לימוד תיאורטי, אלא לחבר את הידע שנצבר כאן למה שקורה וייקרה בשטח. לסיטואציות שטכנאי גז טבעי סביר שייתקל בהן, תוך מתן הכלים להתמודדות ולפתרון".
שאלה: אתה מספר על כך שלמעשה נפתחו שני מחזורים כמעט במקביל
אנוך: "נכון, הביקוש להכשרה הזו הוא אדיר, ולשמחתי הגיעו לכאן לא מעט אנשים הרואים בנו גורם מוביל בענף בתחום ההדרכה. מבחינת המכללה אפשר לומר, כי 50% מהתשומות הוקדשו להדרכה הזו, ובמהלך שלושה חודשים נערכה פעילות במשך שישה ימים בשבוע, בשלוש כיתות: שתי כיתות לימוד עיוניות וסדנה מעשית".
שאלה: האם לצורך ההכשרה נדרשה המכללה לרכוש ציוד ייעודי?
אנוך: "בהחלט, רכשנו יחידה מעבדתית PRMS (יחידת הפחתת לחץ) בהשקעה גדולה מאוד, ציוד נלווה ואמצעים נוספים ללימוד והמחשה. כל זאת לצד מצגות רבות ומערכי שיעור מפורטים שהוכנו במשך חודשים ארוכים לקראת ההכשרה. הייתה התגייסות משמעותית של המכללה לנושא הגז הטבעי וממשובי המודרכים עולה, שהם היו שבעי רצון מרמת הלימודים, מהתכנים ומהסביבה הלימודית".
שאלה: מהלך הלימודים של שני המחזורים הושלם – אך מבחן ההסכמה מטעם הגורם המפקח טרם בוצע
אנוך: "זה נכון. כנראה ההכרזה על בחירות בישראל קטעה את התקדמות העשייה, ויצרה
אי-בהירות באשר למשרד הממשלתי ולגורם הספציפי האמון על העברת מבחן ההסמכה החיצוני. המודרכים שלנו עברו מבחן פנימי מטעם המכללה, ואני מקווה שיעברו בקרוב גם את המבחן החיצוני. הדבר הזה לא היה בידינו וכולנו מקווים כי יוסדר במהרה".
גולן אבני, סופרגז: אצלנו בחברה יודעים שהדרכות עושים בפזגז
גולן אבני, טכנאי סופרגז, מתקין גפ"מ רמה 2, רכש את השכלתו בענף במכללה לאנרגיה ולבטיחות שנקראה באותם ימים, לפני 15 שנה, בית הספר לגז. "את קורס מתקיני גפ"מ רמה 2 עשיתי בפזגז ומאז אני זוכר אותה לטובה. באותו זמן הייתה פעילה מכללה פרטית נוספת, אבל פזגז נחשבה למקום הטוב ביותר ללמוד בו את המקצוע. היום, כשחזרתי למכללה, שמחתי לראות עד כמה היא השתנתה והתפתחה והלימודים היו חוויה נעימה ומוצלחת".
אבני מספר, כי הגיע לקורס מתקין גז טבעי רמה 1 מחברה שכבר מעורבת עמוק בתחום הגז הטבעי ומהווה חלוצה בתחום ה-CNG (גז טבעי דחוס). "סופרגז היא הראשונה והיחידה המשווקת גז טבעי דחוס לתעשייה ושלושה אנשים מהחברה הגיעו לקורס כדי לרכוש ידע עיוני ומעשי. דווקא במצב בו כל הנושא עדיין לא הוסדר, ובמיוחד לא ההסמכה, היה לי ברור שאני חייב ללמוד ולהתמקצע, והבחירה בפזגז הייתה נעשית גם אם היה גורם אחר פעיל בתחום".
גולן מדגיש בדבריו לא רק את העמקה המקצועית ואת איכות ההדרכה, אלא גם את סביבת הלימודים הנעימה ומטופחת ואת קבלת הפנים הנעימה לה זוכה כל מי שמגיע למכללה. "כל מי שפגשתי שם – נדב, איתי, מוריה, איציק, צביקה – כולם אנשים מקצועיים ובעלי יכולת לתת יחס אישי, שהוא מרכיב חשוב מאוד בלמידה".
שאלה: ציינת שלמעשה סופרגז נמצאת כבר בתוך התחום – עד כמה ההדרכה אכן חידשה והרחיבה את ידיעותיך?
אבני: "באתי אמנם עם ידע מוקדם, אבל ללא ספק קיבלתי עולם ומלואו של מידע, כלים ועצות שיילוו אותי. צריך לזכור, שתחום הגז הטבעי הוא חדש לכולנו, והייתה תחושה של 'לימוד תוך כדי תנועה' – מה עוד שאכן ישנם עדיין הרבה תחומים לא ברורים ולא מוסדרים. הקורס נתן מסגרת מסודרת, מבוא, ידע תיאורטי באשר למערך ההולכה והחלוקה והבנה עמוקה של מאפייני התחום – ואת כל זה לא היה לי. זה היה חדש לחלוטין, מעניין מאוד והועבר בדרך מקצועית ויעילה".
מנחם קרול, אמישרגז: הציפיות הגבוהות שהיו לי מפזגז התממשו במלואן
"בשבילי פזגז זה סוג של בית", אומר מנחם קרול, סוכן אמישרגז בנתניה. "אבי היה סוכן של פטרולגז, ובשנת 98' התמזגה החברה עם פזגז. כך יצא שהכרתי מקרוב את פזגז ואף עבדתי בה תקופה משמעותית. גם את ההכשרה שלי כטכנאי רמה 2 עשיתי בבית הספר לגז של פזגז. בשבילי זה היה טבעי להגיע לכאן ללמוד את נושא הגז הטבעי, מתוך כוונה להשתלב בנושא מתן השירות. המערך שהמדינה מקימה הוא מורכב ולא לגמרי ברור – אבל הצורך בטכנאים שייתנו שירות לגז הטבעי הוא הכרחי ובכוונתי גם לשלוח טכנאים נוספים מהסוכנות כדי שיעברו את הקורס".
שאלה: איך אתה מסכם את חווית הלמידה?
אבני: "ראשית, אני מבקש לציין את נדב אנוך, שכל הסופרלטיבים שאמצא לא יספיקו כדי לתאר את התרומה שלו להדרכה שעברנו – אדם נחמד ונעים, מרצה מעולה ואיש מקצוע מהשורה ראשונה. ניכר היה שהוא לקח את המשימה הזו מאוד ברצינות, וגם אם קרה שלא הייתה לו תשובה מובהקת לשאלה שעלתה – הוא לא ענה סתם אלא אמר שיבדוק, יברר ויחזור עם תשובה. זה תמיד היה כך, ואף אחד לא נשאר עם סימן שאלה בנושא כלשהו. הרמה הגבוהה אפיינה את כל המרצים בקורס, הידע שהפגין ברוך פוקס היה מעל ומעבר והחיבור לשטח שהוסיף רוני קורוטקוב הפך את ההדרכה לפרקטית".
שאלה: עד כמה הקורס חידש לך?
אבני: "המון. זה עולם חדש שנפתח בפני כולנו. בטיחות, צנרת, הולכה והובלה – הכול שונה בגז הטבעי ואת הכול צריך ללמוד ולהבין לעומק. מבחינה זו, פזגז הם חלוצים ובהחלט ברור שיהיה להם יתרון גם בהמשך".
מיכאל מנדלבאום, חברת המיכל: שאלתי המון שאלות ולכולן קיבלתי תשובות
מיכאל מנדלבאום, מהנדס חשמל בהכשרתו, עובד בחברת המיכל בהתקנת דודי קיטור, כיוונם והענקת שירות למבערי הדודים הפועלים בסולר, מזוט וגז. כדי להרחיב את השכלתו בתחום, עבר לפני כשש שנים קורס מתקין גפ"מ רמה 1 במכללה של פזגז. "לפני מספר שנים נכנסנו בחברה גם לנושא הגז הטבעי – בחברת חשמל ובמפעל נייר חדרה. השוק הולך לשם ובמשק יש דרישה לידע בתחום הגז הטבעי. לכן נשלחתי לעבור את הקורס בפזגז והוא תרם הרבה מאוד לידע שלי. בעיקר למדתי דברים חדשים בנושא בטיחות, תקנים וכימיה. החומר היה מעניין מאוד, אבל אולי בגלל שהוא תורגם – היו קטעים של חוסר אחידות או חוסר בהירות. במקרים כאלה לא הססתי להרים את היד ולהפנות את תשומת הלב של המדריך. שאלתי המון שאלות – וקיבלתי תשובות רציניות ומעמיקות".
מיכאל התרשם מאוד מההשקעה הרבה בקורס ומההתלהבות של המרצים. "אפשר להעביר את החומר בצורה לאקונית – ואפשר לעשות את זה עם חשק, עם ברק בעיניים. אני הרגשתי שלמדריכים ולמרצים מאוד אכפת מאיתנו והם ממש רוצים להעביר לנו כל פיסת מידע שיש ברשותם. סיימתי את הקורס, למדתי הרבה, ויש בידי קלסר עבה עם מאות עמודים של חומר מקצועי שישרת אותי גם בעתיד".
הכל נכון ואמיתי !!!