ישיבה סוערת היום (ג') של הוועדה לביקורת המדינה, בעקבות דו"ח מבקר המדינה על פיתוח משק הגז הטבעי חברי כנסת האשימו את נציגי האוצר והאנרגיה, בחוסר דאגה לאינטרסים של האזרחים, וחוסר פיקוח על המחיר
יחימוביץ' למבקר: חשוף את המגעים בין החברות הגז לצוות גיבוש המתווה
ישיבה סוערת היום (ג') של הוועדה לביקורת המדינה, בעקבות דו"ח מבקר המדינה על פיתוח משק הגז הטבעי חברי כנסת האשימו את נציגי האוצר והאנרגיה, בחוסר דאגה לאינטרסים של האזרחים, וחוסר פיקוח על המחיר
ח"כ שלי יחימוביץ'. צלם: עומר בורין
יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר ציינה כי "המבקר עבד במהירות וחריצות כדי להביא דו"ח לפני ההכרעה על מתווה הגז, והוא מצביע על הצורך במנגנוני פיקוח ובקרה יעילים, להבטיח חזרה מהמתווה אם החברות לא יעמדו בהתחייבותם והבטחת מחיר תחרותי. למדינת ישראל קרה נס בעצם גילוי שדות הגז, ונראה שהממשלה ממסמסת אותו. לא התכנסה הועדה הקובעת את המחיר – מאז שנקבע המתווה". אלהרר דרשה מנציגי האוצר והאנרגיה, להשיב איזה מנגנון יפקח על מחיר הגז, ולהאריך את משך הזמן להערות הציבור.
מבקר המדינה, יוסף שפירא הבטיח כי הצוות שכתב את הדו"ח, ימשיך ויעקוב אחרי השינויים שיערכו במשרדי הממשלה, ואילו צבי ורטיקובסקי, מנהל חטיבה במשרדו, ציין כי לשדות הגז ערך אסטרטגי ופוטנציאל חדש למדינה, ויש לשמר ערך זה. ח"כ, מנואל טרכטנברג אמר כי "חברות הגז אינן האויבים והאשם כולו על הממשלה ולא על בעלי העסקים. יש לפקח על המחיר ולקבוע אותו ע"פ סל שווקים ממדינות הדומות לישראל". ח"כ תמר זנדברג הוסיפה כי "ההסתרה מהציבור של הצוות שגיבש את המתווה, ללא סמכויות וללא אחריות וללא פרוטוקולים, מלמד על ההתנהלות כולה".
גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים השיב כי חלק מהמתווה הוא פיקוח על המחיר, והמחיר הנוכחי גובש ע"י המאסדרים, ואילו קונסטנטין בלוז, נציג משרד האנרגיה הוסיף כי "מתקיים פיקוח על המחיר – והמחיר הוא תחרותי. השקעות בשדה תמר לא יתבצעו ולא יהיו כדאיים – אם הוא יסופק רק למשק המקומי". לדברי עדי חכמון, נציגת האוצר, "חוק הפיקוח על המחירים מאפשר כמה רמות פיקוח, והפיקוח הנוכחי הוא ביחס לעמידה של חברות הגז בחובותיהן".
ח"כ שלי יחימוביץ' קראה למבקר לדרוש את חשיפת המגעים שהיו בין נציגי חברות הגז לצוות גיבוש המתווה, ואילו אורלי לוי-אבקסיס שאלה "אם אין מספיק גז – מדוע אישרו את ייצואו, ואם יש יותר גז מבעבר – מדוע מחיר החשמל איננו יורד?". לדברי עו"ד גלעד ברנע, שהגיש תובענה ציבורית נגד חברות הגז, ע"פ בדיקה ביחס למדינות בעולם, המחיר צריך להיות 2.5 דולר ליחידה אנרגטית. התשואה בעולם לחברות הגז הוא 10-9% בעוד שבישראל הן דורשות למעלה מ-20%.
דברי נציגי האוצר והאנרגיה נתקלו בהתפרצויות מתמשכות של חברי הכנסת, ובתגובה דרש ח"כ ינון מגל (הבית היהודי) לאפשר להם לסיים את טיעוניהן. "זה ביזיון של דיון. אתם לא נותנים להם לסיים משפט, ואחר-כך תטענו שהתקיים כאן דיון".