בעוד כחצי שעה צפוי להכריז הצוות הבינמשרדי על טווח יעדים של בין 22%-35% לשילוב אנרגיות מתחדשות בייצור החשמל בישראל. קולות שונים ממשרד האנרגיה כבר מתנגדים ליעדים ומדגישים כי אלה עוד לא יעדים רשמיים. היעדים יוכרזו בכנס של המשרד להגנת הסביבה, בו מוקדם יותר ערך השר להגנת הסביבה מסיבת עיתונאים ודיבר על היעדים ולוח הזמנים
בלעדי: הצוות הבינמשרדי גיבש את יעדי האנרגיות המתחדשות – משרד האנרגיה כבר מתנגד
בעוד כחצי שעה צפוי להכריז הצוות הבינמשרדי על טווח יעדים של בין 22%-35% לשילוב אנרגיות מתחדשות בייצור החשמל בישראל. קולות שונים ממשרד האנרגיה כבר מתנגדים ליעדים ומדגישים כי אלה עוד לא יעדים רשמיים. היעדים יוכרזו בכנס של המשרד להגנת הסביבה, בו מוקדם יותר ערך השר להגנת הסביבה מסיבת עיתונאים ודיבר על היעדים ולוח הזמנים
ועידת האקלים בפריז, שתתקיים בסוף השנה, כבר גורמת להתכתשויות בין משרדי הממשלה. בוועידה תצטרך ישראל להכריז על יעדי האנרגיות המתחדשות שלה ל-2030, ובניגוד לועידת קופנהגן ב-2010 בה ישראל הכריזה על יעדים שהיא לא עמדה בהם – הפעם המדינה תיאלץ להתחייב משפטית על יעדים אלו ולא תהיה לה ברירה אלא לעמוד בהם. לצורך כך גובשה ועדה בין משרדית ממשלתית שמנתה בין היתר נציגים של משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה ועוד, והיום הוועדה צפויה להציג את מסקנותיה.
לפי השר להגנת הסביבה, אבי גבאי: "בעוד שבועיים שלושה נגיע להחלטה על היעדים של שילוב אנרגיות מתחדשות והפחתת פליטות מזהמות, בחודש ספטמבר נביא את זה לאישור הממשלה, צפויות להיות קשיים בדרך בגלל דיונים על התקציב, ובערך בחודש אוקטובר צפויה להיות ההכרזה הרשמית ל-INDC".
לפי מידע שהגיע לאתר תשתיות, טווח היעדים שהוועידה צפויה להכריז עליהם לשילוב אנרגיות מתחדשות יהיה בין 22% בתרחיש השמרני ו-35% בתרחיש השאפתני. אך משרד האנרגיה עוד לא תומך ביעדים הללו והוא צפוי לנסות להוריד אותם.
תגובת משרד האנרגיה: המשרד היה שותף בתהליך הבינמשרדי בו נבחנו המנופים השונים לצמצום פליטות גזי החממה, המשרד עדיין ממשיך את הבחינה המקצועית והשפעתה על משקי האנרגיה.
במסיבת העיתונאים נשאל אבי גבאי מה הם היעדים של ישראל להפחתת גזי החממה:
גבאי: "כרע אנחנו נמצאים בפליטות של 10 וחצי טון לנפש, היעדים העולמיים זה להגיע ל6 וחצי טון לנפש, יהיה לנו בלתי אפשרי להגיע לזה כי אנחנו מדינה שצומחת מבחינת מספר התושבים, נצטרך לעצור את היקף הגידול בפליטה לנפש. אם נשמיך לצמוח במפסר התושבים ונעצור את הפליטה לנפש זה יחסית יהיה הישג. התוכנית שלנו נשענת על הרבה מאוד אנרגיות מתחלפות, הרבה גז, הרבה טיפול במפעלים עצמם שיוכלו להתייעל ולייעל את השימוש שלהם באנרגיה. הרבה פרויקטים עם רשויות שייצר חיסכון אנרגטי, אנחנו צורכים אנרגיה יותר ממה שצריך. בוודאי שנעמוד ביעדים".
גבאי: "מאמין שנייצר יעד ונעמוד בו.רוצים לייצר תעשיית קלינטק גדולה שתעמוד ביעדי העולם. אנחנו מדינה שמתחילה ברמת פליטה גדולה אבל אנחנו יכולים לשנות את המצב כי יש לנו את כל המרכיבים הנדרשים כדי לשנות את העולם, יש לנו שמש שאפשר לייצר ממנה אנרגיה נקייה וגז נקי. ויש לנו מסגרת ריבית אפסית שמאפשרת לייצר כל הזמן פרויקטים של אנרגיה. רוצה להודות לשרה במיוחד בנושאים של הגנת הסביבה, תרומה מקצועית מאוד משמעותית. מרגישים שמקבלים את הידע הכי טוב שקיים בעולם".
"לגז יש יכולת מעולה לנוע בצינורות אבל אין לו יכולת למוסס את הביורוקרטיה שעוצרת אותו".
שרת הסביבה של גרמניה, ברברה הנדריקס: הדגש של הדיון היום היה שרצינו לגייס כוחות תמיכה, לא רוצים לעצור את הצמיחה, רוצים לתמוך בה באמצעות אנרגיות מתחדשות. אנרגיות השמש והרוח לא יקרות יותר מחשמל שמיוצר באמצעים פוסיליים. והם עומדים בתחרות הכלכלית בעולם. בגרמניה אין סבסוד לדלקים פוסיליים, בעבר סבסדנו את הפחם אך כיום פחם לא משחק תפקיד ובשנים הקרובות נפסיק לכרות פחם בגרמניה. למה נצליח יותר בפריז מאשר בקופנהגן? הפעם סין וארה"ב ישתפו פעולה והן לא שיתפו פעולה בזמנו ויש להן כוח כלכלי מאוד חזק אז אנחנו חייבים את השתתפותן.
הנדריקס: בפריז לא נדבר על אנרגיה גרעינית, זה לא נושא השיחות, כל מדינה יכולה להחליט אם היא משתמשת באנרגיה גרעינית, אנחנו החלטנו להפסיק להשתמש באנרגיה גרעינית וצמצמנו מ-25 כורים ל-17 ובשנים הקרובות נסגור הכל. לדעתי מבחינה כלכלית לא כדאי להשקיע באנרגיה גרעינית ואני משוכנעת שאת הג'גיגה וואטים האלה נוכל לייצר בצורה מהירה יותר באנרגיות מתחדשות מאשר בכורים גרעיניים. אנחנו רואים במדינות כמו צרפת שהתקנה של אנרגיה גרעינית היא בעייתית.
גבאי נשאל: לאור זאת שנראה שחלק לא קטן מהמדיניות להפחתת פליטות מסתמכת על הגז, האם אתם מתנגדים לייצוא חלק מהגז של ישראל.
גבאי: הסוגיה של מתווה הגז נמצאת בדיון ציבורי, הדרג המקצועי מדבר בכל מקום. יש עמדות שונות בתוך המשרד אבל כל אדם יכול לומר את דעתו בפני הכנסת. ישראל חייבת להיות במצב שבו יש לה ביטחון אנרגטי מוחלט. המתווה של ועדת צמח הוא מתווה הגיוני ואנחנו נציג אותו בממשלה כדי שלישראל יהיה ביטחון אמיתית של שימוש בגז.
– אתם מתכוונים להעלות את הטענות בנושא הגז באופן רשמי?
גבאי: יש במשרד גורמים שונים שכל אחד מהם מתעסק בנושאים שונים ואת כל ההמלצות האלה אנחנו שולחים למשרד האנרגיה ולא רק מציגים את זה בוועדת הכלכלה. את דעתי בנושא הזה אני אומר בממשלה.
הנדריקס: אנחנו אמורים להגיע להבנה שעד סוף המאה הזו להגיע למקסימום שני גרט התחממות גלובלית, כדי להגיע לרמה הזו אנחנו צריכים להוריד את השימוש בפחמן בצורה ניכרת עד אפס בסוף המאה. גם ועידת G7 ניסחו את זה לפני מספר שבועות והם לא סתם אומרים הם מייצגים חצי מהתוצר העולמי כלומר שהם גם מאותתים למשקיעים בכל העולם. יהיו לנו יעדי ביניים אבל משם אנחנו רק מתחילים אתת הדרך, לכן גם 6.5 טון הוא יעד ביניים, אלא שאנחנו רוצים להגיע לדה-קרבוניזציה עד סוף המאה ולהחליט על הצעדים שניתן להשיג עד 2050 ועד 2070 והחלטנו שעד 2050 80 אחוז במינימום ו95 במקסימום של הפחתת פליטות בהשוואה לשנות ה90. יש לנו אפשרויות טכנולוגיות וכספיות, אנחנו אמורים להוביל את הצעד הזה ולכלכנו את העולם ב200 שנה האחרונות.
נגה מגרינפיס: אתה מדבר הרבה על גז אבל מה עם אנרגיה סולארית, איך אתה מתכוון להסיר קונקרטית את החסמים שיש היום? היום יש בעיות עם הארנונה
גבאי: הנושא של אנרגיות מתחדשות בישראל וסולארית היא אחת מהם הן רחוקות מאוד. אנחנו נמצאים במקום די עדין מהמרחק של מה שאנחנו רוצים להשיג והסמכות היא של משרד האנרגיה. אין מצב שהמצב של האנרגיות המתחדשות בישראל הוא פשוט עצוב.
מאיזו סיבה יש למשרד האנרגיה להתנגד? מה היא בדיוק החלופה ? מהי והיכן תוכנית האב שלו ? ? ?
אולי הפעם נעמוד בהתחיבויותנו כלפי הסביבה וכלפי עצמנו. בפעמים הקודמות (כמה לא מפתיע…) נכשלנו.
אולי הפעם נעמוד בהתחיבויותנו כלפי הסביבה וכלפי עצמנו. בפעמים הקודמות (כמה לא מפתיע…) נכשלנו.