בדיון על הרפורמה בחברת החשמל אמר ח"כ כבל כי היא לא הולכת לצאת לפועל בקרוב והזהיר לקראת חידוש הרשיונות לאספקת חשמל שמקבל חברת החשמל בכל סוף שנה במקרה ולא בוצעה רפורמה: "שאף אחד לא יבוא לבקש הארכת רישיונות בדקה ה-90"
יו"ר ועדת הכלכלה יפנה למבקר המדינה בדרישה לחקור את חוזי הגז של חברת החשמל
בדיון על הרפורמה בחברת החשמל אמר ח"כ כבל כי היא לא הולכת לצאת לפועל בקרוב והזהיר לקראת חידוש הרשיונות לאספקת חשמל שמקבל חברת החשמל בכל סוף שנה במקרה ולא בוצעה רפורמה: "שאף אחד לא יבוא לבקש הארכת רישיונות בדקה ה-90"
בתמונה הראשית: ועדת הכלכלה הראשונה לכנסת ה-20. מימין: יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל, יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג. צילום: ועדת הכלכלה
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל הודיע כי ייפנה עוד היום למבקר המדינה בדרישה לחקור את ההסכם עליו חתמה חברת החשמל מול מונופול הגז, המעלה חשש שהחברה עומדת לשלם מחיר גבוה על גז שהיא לא צריכה. ח"כ כבל יתבע מהמבקר לבדוק את הליך קבלת ההחלטות שהביא לחתימה על ההסכם, השיקולים שנבחנו או לא נבחנו בטרם החתימה ועוד. ח"כ כבל אמר את הדברים בדיון שקיימה היום ועדת הכלכלה למעקב אחר הרפורמה בחברת החשמל, לאחר שלא הצליח לקבל תשובות ברורות בעניין בעקבות פרסום הבוקר בעיתונות הכלכלית.
הוא אף התייחס לרפורמה ובעקבות הדברים שנשמעו בדיון הזהיר כי "הרפורמה לא הולכת לצאת לפועל בקרוב והצרכן לא הולכת ליהנות ממנה וזו השערורייה מספר אחת". ח"כ כבל פתח את הדיון בדרישה לקבל תשובות על הפרסום לפיו חברת החשמל עומדת לשלם 4 מיליארד שקל על גז שהיא לא צריכה, ששותפות תמר תמכור למעשה פעמיים. עוד הוא דרש להבין איפה עומדים המגעים לקראת הסכם על רפורמה במשק החשמל, והבהיר כבר בפתח הדיון כי הוועדה תשוב ותידרש לעניין מיד לאחר הפגרה.
יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, התייחס לרפורמה ואמר כי "מתקיימת מהפכה דה פקטו, כאשר 25% מייצור החשמל הוא פרטי זו מהפכה מטורפת שעוד לא מוסדרת. אם לא תהייה רפורמה יהיו לכך השלכות על היציבות הכלכלית הכוללת במשק. הכנסות חברת החשמל נפגעות ב-6% בשנה ואם נשב פה בעוד שנה לא בטח שבתנאים האלה תהייה חברת חשמל". עם זאת ציין רון טל כי "אם נשארים במתווה יוגב אפשר להגיע לחתימה על רפורמה בתוך שבועיים". היו"ר כבל התעקש לקבל תשובות בעניין הסכם הגז ורון טל אמר כי ההסכם נחתם לאחר משא ומתן ארוך וקיבל את אישור כל הרגולטורים והממשלה. עם זאת הוא הוסיף: "בהחלט ייתכנו עודפים ואנחנו מקיימים דיונים על זה עם השותפות במאגר תמר מתוך הנחת עבודה אחת – חברת החשמל לא תשלם על גז שלא תשמש בו ואם יהיו עודפים היא תמכור אותם". אולם ח"כ כבל הגיב על כך ואמר כי דעתו לא נוחה מהתשובה.
מנהל רשות החברות, אורי יוגב, אמר כי במשך קרוב לשנה לא התקיים משא ומתן לרפורמה והוא מתחדש כעת מהמקום שבו הופסק. "הנושא המרכזי בעטיו לא הצלחנו לסיים היה התמורה לעובדים, ואני מעריך שזה יהיה גם הפעם הנושא המרכזי. במהלך כל כך גדול יצטרכו לשלם לעובדים בעיקר בפנסיה", אמר. הוא הוסיף כי הצדדים יחזור למשא ומתן אינטנסיבי, על מנת שיוכלו לחזור לוועדה, בדיון הבא שיתקיים לאחר הפגרה, כשידעו להגיד בדיוק מה הפערים. ח"כ נחמיאס ורבין אמרה כי הבעיה של החברה היא ריבוי הרגולטורים המפקחים עליה, שיוצרים מצב שאין יד מכוונת. "הוועדה צריכה לקבל לוח זמנים ברור מתי יוצא עשן לבן והרפורמה יוצאת לדרך", אמרה. ח"כ יעקב פרי הוסיף כי יש פער בין הדברים שאמר יוגב לדברים שאמר רון טל וביקש לדעת באיזה תחומים יכולה הוועדה לסייע על מנת לקדם את הרפורמה.
יו"ר ועדת עובדי חברת החשמל, דוד צרפתי, אמר כי "זאת תהייה שערורייה אם כל העסק לא יצליח להגיע להסדרה לפחות ל-10 השנים הקרובות. חוסר הוודאות זה אסון שימוטט את הכלכלה בישראל". הוא האשים כי "הרפורמה הקודמת לא נחתמה בגלל כותרת בעיתון". הוא דרש מהוועדה "ללחוץ על הדרג הפוליטי כדי שהפרומה תקרה עד סוף השנה. עד אוקטובר צריך להגיע להסכמות אחרת זה יברח מהידיים". יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן, אמרה כי הרשות חשבה שהתשלום לעובדים יקר מידי לעומת מה שהציבור יקבל בתמורה. "בסוף יש צ'ק שמן לעובדים והרשות רצתה לוודא שהצ'ק יהיה שווה לצרכן". באשר למחיר שמשלמת חברת החשמל תמורת הגז ציינה פרקש הכהן כי הוא "רק יעלה עד 2030".
היו"ר כבל דרש לדעת כיצד תשפיע הרפורמה על המחיר לצרכן וח"כ יוסי יונה אמר כי צריך לבחון גם אם המחיר לצרכן יוזל הפרטה וגם מה תהייה ההשפעה על העובדים. צרפתי ציין כי התחרות רק העלתה את המחיר. ח"כ מיכל בירן אמרה כי היא לא מסכימה עם אף מילה שאמרה פרקש הכהן ואמרה: "כשמפצים עובדים קוראים לזה צ'ק שמן, זאת הסתה, לעומת זאת כשמונופול הגז מחתים על חוזה ל-15 שנה ומוכר גז פעמיים אף אחד לא מתרעם". היו"ר כבל ביקש מח"כ בירן לחזור בה מהמילים הקשות כלפי יו"ר רשות החשמל, אך ח"כ בירן סירבה.
ח"כ מיכל רוזין הזכירה כי בכל סוף שנה מגיעה הממשלה לכנסת בבקשה להאריך את רישיונות חברת החשמל, וחברי הכנסת הפכו להיות חותמת גומי. "צריך אומץ פוליטי להגיד לראש הממשלה, לשר האנרגיה ולשר האוצר שצריך לחתוך את זה", אמרה. ח"כ איתן ברושי הוסיף כי יש פער בין הדימוי של חברת החשמל ליכולת שלה לתת שירות בכל המדינה ובכל מצב, גם במלחמה. לכן, הוסיף ח"כ ברושי, "אסור לשפוך את המים עם החשמל ולעשות קצר". ח"כ דוד ביטן אמר בציניות כי הוא "מבין שתמיד הממשלה אשמה בהכל, אבל צריך לתת זמן להגיע להסכמות עם העובדים".
בתום הדיון הביע היו"ר כבל תרעומת על כך שלא קיבל תשובות מספקות, הן בעניין הרפורמה והן בעניין הסכם הגז. "לא ברור מתי תהייה רפורמה והאוזן שלי רגישה למה שלא הולך לקרות. מאז 1996 אנחנו שומעים שאוטוטו הרפורמה נכנסת – אבל ממה ששמעתי היום הרפורמה לא הולכת לצאת לפועל עוד הרבה שנים". הוא הוסיף כי הרפורמה נוגעת גם באבדן הביטחון התעסוקתי של עובדים ואמר: "לצערי נוצר מצב שגם אם העובדים מאוגדים זה רק דיבורים, כי אם החליטו להוריד לך את הראש אז מורידים". בסופו של דבר, ציין ח"כ כבל, "הדיון מגיע לשאלה מה יהיה מחר מחיר החשמל לצרכן. לשר האוצר הקודם הייתה ריקי כהן ולא ברור גם אם לשר האוצר הנוכחי יש ריקי כהן אחרת כמה היא הולכת לשלם. השערורייה מספר אחת היא שהצרכן לא הולך ליהנות מהרפורמה". באשר לחוזה הגז הודיע ח"כ כבל כי יפנה למבקר המדינה ויתבע ממנו לקיים חקירה בעניין ולקבל תשובות באשר למה עומד מאחורי ההסכמים ומדוע הצרכנים לא נהנים מזה. עוד ציין היו"ר כבל כי בכוונתו לעמוד בראש צוות מצומצם של הוועדה שילווה את המגעים לרפורמה כך שכבר בדיון הבא אחרי הפגרה יוצג בפני הוועדה לוח זמנים לסיום המשא ומתן. "אף אחד לא יבוא יותר לוועדה בדקה ה-90 לבקש הארכת רישיונות", קבע.