הדרג המקצועי במשרד הבריאות וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן, מזהירים מפני הכרייה בשדה בריר ומתריעים בפני המועצה הארצית לתכנון ובניה, כי אישור מהלך של כרייה יסכן את בריאות התושבים המתגוררים באזור ויגביר את התחלואה והתמותה
משרד הבריאות מזהיר מפני הכרייה בשדה בריר
הדרג המקצועי במשרד הבריאות וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן, מזהירים מפני הכרייה בשדה בריר ומתריעים בפני המועצה הארצית לתכנון ובניה, כי אישור מהלך של כרייה יסכן את בריאות התושבים המתגוררים באזור ויגביר את התחלואה והתמותה
בתמונה הראשית: הפגנה נגד מכרה בריר בערד. קרדיט צילום: יוני גריצנר
במשרד הבריאות מאשימים כי ועדות התכנון והבניה ממשיכות לקדם תכניות לפיתוח תשתית בממדים עצומים ללא התחשבות נדרשת בתסקירי השפעה על הבריאות ואף מדירים את נציגי משרד הבריאות בחלק דיוני המקצוע בפורומים הרלוונטיים. מחר צפויה להתקיים ישיבה במועצה הארצית לתכנון ובנייה בה עלולה להתקבל החלטה בנוגע לפיתוח מכרה פוספטים בשדה בריר. לדברי הדרג המקצועי במשרד הבריאות, מדובר בסיכון בריאותי של ממש לאוכלוסייה באזור.
שדה בריר הינו דוגמה מובהקת למשמעות של אי ביצוע תסקיר השפעה על הבריאות. הליכי התכנון של מכרות הפוספטים בארץ החלו לפני יותר מ-15 שנה, אך רק בשנים האחרונות התבקשה עמדת משרד הבריאות וגם זאת רק בנוגע לשדה בריר. משרד הבריאות קבע כי יש לאסור כריית פוספטים בנגב, זאת לאחר שקיבל חוות דעתם של מיטב המומחים בארץ, בתוך ומחוץ למשרד הבריאות, שרובם המכריע קבעו כי הסיכון הבריאותי לתושבים באזור אינו סביר וכי הוא מוחשי.
פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ציין כי "מומחה בינלאומי, שאינו תלוי, שבחן את הפרויקט אף הוא, כתב בחוות דעתו כי על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, צפויה עליה בזיהום אויר חלקיקי בישובים הסמוכים ואשר משמעותו סיכון לתוספת תמותה ותחלואה בקרב התושבים".
מומחי משרד הבריאות הבהירו היום (ב'), לקראת הדיון מחר במועצה הארצית לתכנון ובניה, כי זיהום אוויר חלקיקי גורם לתחלואה ותמותה ממחלות ריאה, כולל החמרה של אסטמה בילדים, מחלות לב וכלי דם וסרטן הריאה. תוספת התמותה הצפויה באזור חורגת מהעמדה המקלה ביותר בעולם המערבי לסיכון תוספתי בפרויקטים לאומיים שכאלו.
סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן הזהיר את חברי המועצה כי עליהם לגלות אחריות לבריאות הציבור וכי עליהם שלא לאשר הכרייה בשדה בריר. "נציגי משרד הבריאות יתנגדו מחר באופן נחרץ לתכנית כפי שהוגשה וזאת על מנת להגן על בריאות כלל התושבים באזור. מדינת ישראל לא יכולה להתעלם מהעמדות המקצועיות בנוגע לסכנות לבריאות הציבור", אמר סגן השר.
תגובת כיל: "משרד הבריאות מודה שהוא פרסם חוות דעת אך ורק בנוגע לפרויקט שדה בריר – והוא לא עשה כן באף אחד מאלפי הפרויקטים האחרים שנידונים במוסדות התכנון. משמעות העמדה של משרד הבריאות – אי אפשר לפתח ולאשר אף פרויקט תעשייתי, תחבורתי או תשתיתי בישראל. לכולם תהיה השפעה גדולה יותר משל שדה בריר".
"אין סיבה למנוע כרייה בשדה בריר – זו המסקנה שהגיעו אליה גם המשרד להגנת הסביבה, המומחה הבינ"ל, פרופ' סאמט, שבדק את העניין מטעם משרד הבריאות, מומחה מיוחד מטעם משרד ראש הממשלה, מומחים ומשרדים נוספים. כרייה עתידית בשדה בריר תעמוד בחוק אויר נקי ובכל המדדים והקריטריונים המקובלים האחרים. כיל מבהירה באופן ברור וחד משמעי שהיא תנהג על פי הוראות החוק והיא לא תסכן את עובדיה ולא את תושבי האזור".
"מומחי המשרד להגנת הסביבה קבעו באופן חד משמעי כי, השפעת הכרייה על איכות האוויר בערד תהיה נמוכה מאד באופן אבסולוטי ואף נמוכה יותר ממכבסה עירונית, מאפיה, מפעל היי-טק, קו אוטובוסים חדש בערד, סלילת נתיב נוסף בכביש הכניסה לערד, או מפעילות תעשייתית, תחבורתית ותשתיתית אחרת".
"משרד הבריאות מודה כי הוא התבקש להמציא חוות דעת רפואית אך ורק במקרה שדה בריר, שם התקיימה בדיקה מקיפה ויסודית יותר מאשר כל פרויקט אחר בישראל. באף אחת מאלפי הבקשות המוגשות למוסדות התכנון, כולל בפרויקטים בעלי משמעות סביבתית ובריאותית גדולות בהרבה משל שדה בריר לא התבקשה חוות דעתו של משרד הבריאות".
"המשמעות מרחיקת הלכת של עמדת משרד הבריאות, מעבר להיותה מנוגדת לחוק אויר נקי, היא שלא ניתן יהיה לקדם אף פרויקט תעשייתי, תחבורתי או תשתיתי במדינת ישראל כי השפעתם גדולה ורבה יותר מאשר השפעה עתידית של שדה בריר.
שדה בריר הוא עתודת הפוספט הריאלית היחידה בישראל והחלטה בנדון תשפיע באופן ישיר על עתיד הנגב, עתיד תעשיית הפוספט בישראל ועל תעסוקת 8700 משפחות בנגב".