ח"כ זנדברג הציגה את בקשתה להקמת ועדת חקירה של הכנסת לבדיקת מתווה הגז והתנאים שהובילו לגיבושו. זנדברג: "המונופול לא רק פורק אלא חוזק | איך ויתרתם על הצינור השני מתמר ודחיתם את פיתוח לוויתן? | הפרוטוקולים של הוועדה לא הוקלטו | במסגרת מתווה הגז הכנסת תוותר על סמכויותיה 10 שנים קדימה". ליברמן הצביע נגד הקמת ועדת החקירה, שלא עברה את ההצבעה הראשונית
הכנסת לא אישרה הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא הגז
ח"כ זנדברג הציגה את בקשתה להקמת ועדת חקירה של הכנסת לבדיקת מתווה הגז והתנאים שהובילו לגיבושו. זנדברג: "המונופול לא רק פורק אלא חוזק | איך ויתרתם על הצינור השני מתמר ודחיתם את פיתוח לוויתן? | הפרוטוקולים של הוועדה לא הוקלטו | במסגרת מתווה הגז הכנסת תוותר על סמכויותיה 10 שנים קדימה". ליברמן הצביע נגד הקמת ועדת החקירה, שלא עברה את ההצבעה הראשונית
תמונה ראשית: פלטפורמת ההפקה של מאגר תמר. צילום: אלבטרוס
היום (ד') בצהריים עלתה לדיון בכנסת ההצעה של חברת הכנסת תמר זנדברג להקמת ועדת חקירה בנושא קבלת ההחלטות במתווה הסכם הפשרה עם מונופול הגז שגובש בחודשים האחרונים והוצג אתמול. ההצעה של זנדברג לא עברה את ההצבעה הראשית לאחר שחברי כנסת מהאופוזיציה כמו אביגדור ליברמן הצביעו נגד וחברי כנסת מהאופוזיציה כמו יאיר לפיד נעדרו מההצבעה. בנאומה אמרה זנדברג "אם אתה רוצה לעשות משהו רע תעשה אותו בתוך משהו משעמם, כך אמר ג'ון אוליבר בהקשר אחר שנדמה לי שהוא יפה גם לכאן. אז ניסיתם לעשות משהו רע ולהחביא אותו בתוך משהו משעמם בענף הגז אבל לא הצליח לכם כי הציבור מנהל דיון אינטיליגנטי בפרטים ויש לו יותר פרטים מחלק מהשרים".
"שטייניץ, ראיתי את מסיבת העיתונאים שהכרזת שהמתווה הוא טוב לציבור, זה נראה כמו סצינות מסרט שבו הרעים לוקחים שבוי ומכריחים אותו להכריז שמה שהם אומרים זה טוב בשבילו תוך כדי שהוא מנסה לאותת לטובים שיבואו להציל אותו. נדמה לי שגם פרופסור ששינסקי קורא לעזרה מהציבור שיבוא להציל אותו. הרעים כנראה שבו אתכם אבל הטובים זה אנחנו, הציבור, ומי שאמור לייצג אותנו חתם אתמול על הסכם כניעה מביש שמשליך לפח לא רק את העתיד הכלכלי והחברתי של דורות של ישראלים קדימה אלא גם מסכן את המרחב הדמוקרטי שלנו".
"הדוגמה הקיצונית ביותר לכניעה של השלטון הוא הסעיף שנחשף במתווה שהוא אולי הסיבה שהממשלה הסתירה את המתווה הזה והוא 'יציבות רגולטורית'. משמעותו הוא ויתור מרצון על סמכויותיה של לא רק הממשלה אלא גם הכנסת. חבריי וחברות הכנסת, האם אתם יודעים שאתם מוותרים על כל סמכויותכם בנושא הגז 10 שנים קדימה? האם אתם יודעים שבמתווה הזה אתם מתחייבים להשבית את הכנסת מעבודה 10 שנים קדימה? רועי צ'יקי ארד צייץ היום: תארו לעצמכם שבימי הסכם אוסלו היה רבין חותם על התחייבות שהכנסת לא תשנה את המתווה החוקי 10 שנים קדימה. מישהו היה חותם על זה?".
"ההצעה שאני באה להציג בפניכם היא הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית. יש כאן כמה הסכמות בנושא הגז, חלקן בנושא הנוכחי וחלקן כבר היה ריב ביניהן בין האזרחים לממשלה. פרשה אחת היא ועדת ששינסקי שבו הממשלה הלכה מעט לטובת הציבור לאחר המחאה הציבורית. גם בוועדת צמח על היייצוא לאחר המחאה הציבורית הממשלה הלכה לטובת הציבור. במתווה הנוכחי המונופול לא רק פורק אלא הונצח ואפילו חוזק".
"הדבר המרכזי שיכולנו להשיג מזה- הפיקוח על המחירים, גם הוא ניתן באופן מתמיה. איך עשיתם את זה, השר שטייניץ? איך עשיתם את זה בעודכם אמרתם לנו שהגז יישאר באדמה כשהגז כבר זורם ממאגר תמר, למרות שזה במחיר מופקע שבו התועלות הכלכליות לא מורגשות. לאן הלכו התכרסמו מסקנות ועדת ששינסקי וצמח? איך נסמוך עליכם שאם עד עכשיו כשלתם ברגולציה על תמר ועל חיבור הצינור השני והסכמתם לדחייה בלוויתן בעודכם אומרים שהגז ישאר באדמה? איך אנחנו אמורים לסמוך עליכם?".
"יש הכחשה מטעם הממשלה שמונה צוות וישב צוות ולמה ההכחשה הזאת באה? כדי שלא יפורסמו פרוטוקולים. הצוות המשמעותי ביותר בשנים האחרונות גנז את עצמו כדי שלא רק שהציבור יוכל לדעת מה קרה בו, אלא שגם עוד שלושים שנה ומאה שנה מהיום לא נוכל לדעת מי אמר מה למי ולמה. אני קראתי אתמול את סיכומי הדיון הקרויים פרוטוקלים שפרסמתם. הדבר היחיד שראיתי זה ייצוג יתר לחברות האנרגיה שהופיעו ב-35 ישיבות מהדיונים שקיימתם. רק על זה ראוי להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתקיים כאן בכנסת את הדיון על מחדל הגז המתמשך".
שר האנרגיה יובל שטייניץ השיב: "אם לא נביא את הגז גם העשרות ומאות המיליארדים מוועדת ששינסקי לא יגיעו. רוב הגז יישאר בבטן הים. במתווה שגיבשנו החברות צריכות לקבל על עצמן את התנאים הקשים ביותר בכל מדינות המערב שיש בהן גז. אם תיקחו חברות כמו נובל אנרג'י, של וודסייד, אדיסון ואחרות, ותעשו השוואה מה קורה כשהן מגלות מאגר גז בארה"ב, קנדה, הולנד וכו', איפה התנאים הכי מחמירים? זה כאן בישראל. ולכן כל הדיבורים על ויתורים לחברות האנרגיה הם מהתלה גמורה כי מי שצריכים לקבל את התנאים הקשים ביותר הם דווקא חברות האנרגיה שמקבלים על עצמם תנאים שלא קיימים בכל מדינה אחרת".