כך אמרה מאיה יעקבס, יו"ר עמותת צלול, בתגובה לתרגיל הלאומי רחב ההיקף שנערך אתמול (ג') על ידי המשרד להגנת הסביבה. יעקבס: "המשרד עצמו מודה שאם רק 10 אחוז מכמות הנפט שדלפה מצינור קצא"א בערבה תדלוף בים – תתרחש קטסטרופה"
"ישראל לא ערוכה אפילו לדליפת נפט קטנה יותר מהתרחישים"
כך אמרה מאיה יעקבס, יו"ר עמותת צלול, בתגובה לתרגיל הלאומי רחב ההיקף שנערך אתמול (ג') על ידי המשרד להגנת הסביבה. יעקבס: "המשרד עצמו מודה שאם רק 10 אחוז מכמות הנפט שדלפה מצינור קצא"א בערבה תדלוף בים – תתרחש קטסטרופה"
בתמונה הראשית: תרגיל לדליפת נפט בים התיכון. צילום: המשרד להגנת הסביבה
המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף גופים רבים ורשויות חופיות, קיים ביום ג' 30/6/2015 תרגיל לאומי רחב היקף לטיפול בזיהום חופים וים בשמן (נפט) בים התיכון, בהשתתפות השר להגנת הסביבה, אבי גבאי.
את התרגיל, המדמה את הפעלת תכנית החירום הלאומית, יזמה והובילה היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד, והשתתפו בו עשרות גופים ממלכתיים ופרטיים, רשויות מקומיות, חופיות וגורמים בינלאומיים. בתרגיל, שכלל פעילות בים ביבשה ובאוויר, נבחן הטיפול בתרחיש זיהום ים וחופים לכל אורכו של החוף הישראלי, ובמסגרתו תורגלו הגופים בטיפול בשפך שמן בים ובחופים בהיקף של עשרות אלפי טון נפט.
חומר זרחני, שאינו רעיל, דימה כתם שמן ב-9 מוקדים בים, אשר הצריכו עבודת אצירה ושאיבה במקביל. כל צוות ימי בכל אחד מהמוקדים כלל שלושה כלי שייט וציוד ייעודי לאצירת ושאיבת השמן שדלף. במקביל לטיפול בכתמי השמן בים נערכו רשויות מקומיות חופיות באמצעיהן ועל פי תכניות חירום שנכתבו מראש, לטיפול וניקוי החופים המזוהמים.
במהלך התרגיל פרסה רשות הטבע והגנים עשרות פקחים מגן לאומי אשקלון, דרך שמורת ניצנים, גן לאומי פלמחים ועד גן לאומי קיסריה, שתרגלו יחד עם עובדי הגנים הלאומיים טיפול באירוע הזיהום, שמירה על ערכי טבע מוגנים, טיפול במבקרים ופינוי הזיהום במקרה קיצון. נמל קיסריה נחסם ע"י חסם ימי מיוחד שדימה חסימה של הזיהום ועצירתו.
התרגיל נוהל מחדר המצב הלאומי לטיפול בזיהום ים בשמן בחיפה. מדברי רני עמיר, ראש היחידה להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה: "אציין לשבח את השתתפותם של כל הגורמים אשר ניכר כי מבינים את חשיבות המוכנות והתרגול לאירוע מסוג כזה".
מאיה יעקבס, מנכ"ל עמותת "צלול" ששימשה כמשקיפה בתרגיל: "התרגיל שביצע היום המשרד להגנת הסביבה, להתמודדות עם דליפת שמן בים, היה הגדול ביותר שנעשה אי פעם והראה יכולות לא מועטות. עם זאת, הוא המחיש שישראל לא ערוכה גם לדליפה ימית קטנה יותר מהתרחיש שתורגל. בתרגיל עלו מספר כשלים מרכזיים: הפעלת הצוותים בשטח ארכה זמן רב, שאיפשר לנפט להתפשט; לצוותים לא היה ציוד ייעודי משלהם, והם נסמכים על ציוד מגורמים חיצוניים; ניכר גם חוסר בתחנות תגובה מקומיות, בניגוד לדרישה שבתוכנית הלאומית למוכנות ותגובה לאירוע זיהום שמן בים".
יעקב המשיכה: "תוכנית זו אושרה בשנת 2008 אולם עד היום טרם עוגנה בחקיקה ויישומה מתעכב. המשרד עצמו מודה שאם רק 10 אחוז מכמות הנפט שדלפה מצינור קצא"א בערבה תדלוף בים – תתרחש קטסטרופה, אולם עד היום המדינה אינה מפגינה רצינות או דחיפות בטיפול בנושא, שיש לו השלכות כלכליות וסביבתיות עצומות".