היום (ג') נערכה מסיבת העיתונאים בה הציג שר האנרגיה את מתווה הגז. מדברי שטייניץ: "לא מתווה אידיאלי אלא ריאלי | לא יהיה עוד צינור ממאגר תמר | יש חשש ממשי לאובדן שווקי ייצוא אם לא נפעל בתקופה הקרובה | מחיר הייצוא יהיה גם מחיר גג למחיר השיווק בארץ | הזמן להגשת התנגדויות מהציבור קצר אך מספק"
שטייניץ: מחיר המקסימום לגז יהיה כ-5.40 דולר ליחידת גז
היום (ג') נערכה מסיבת העיתונאים בה הציג שר האנרגיה את מתווה הגז. מדברי שטייניץ: "לא מתווה אידיאלי אלא ריאלי | לא יהיה עוד צינור ממאגר תמר | יש חשש ממשי לאובדן שווקי ייצוא אם לא נפעל בתקופה הקרובה | מחיר הייצוא יהיה גם מחיר גג למחיר השיווק בארץ | הזמן להגשת התנגדויות מהציבור קצר אך מספק"
בתמונה הראשית: מסיבת העיתונאים להצגת מתווה הגז. מימין: איתן ששינסקי, יובל שטייניץ, יוג'ין קנדל. קרדיט: משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים
מתווה הפשרה לפירוק מונופול הגז הוצג במסיבת העיתונאים שערך שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, יובל שטייניץ, בלשכתו. יחד איתו נכח הצוות הממשלתי שעבד על המתווה: יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופסור יוג'ין קנדל, יו"ר רשות הגז אלכסנדר ורשבסקי, פרופסור איתן ששינסקי והממונה על התקציבים במשרד האוצר אמיר לוי .
פרטי המתווה על פי שטייניץ: "ההנחה שלנו היא שחברת דלק תמכור את אחזוקתיה בתמר כבר בתוך 3-4 שנים, יש לנו יסודות טובים להניח את זה, אבל הזמן שהקצבנו לה היא 6 שנים למכירת אחזקותיה. נובל אנרג'י תדלל את אחזקותיה בתמר מ-36% ל-25%. את מאגרי תנן וכריש אנחנו לא רק מכריחים אותם למכור, אלא לעשות את זה ב-14 חודשים, כשהזמן שמקובל בעולם הוא 6 שנים והם ביקשו תוך 4 שנים. אנחנו הצבנו קו אדום כי מבחינת האינטרס של ישראל זה חיוני, כדי שתהיה עוד תחרות ושלוש בעלויות על שלושה מאגרים. האינטרסים של מדינת ישראל קודמים אפילו כשהם פוגעים במה שנדמה כמו הגינות בסיסית. המשווק של מאגרי תנין וכריש התחיייב למכור את הגז רק בישראל כדי שתהיה תחרות בישראל".
שטייניץ המשיך: "במאגר לוויתן לא יהיה שינוי במבנה האחזקה, אבל גם שם ישראל שומרת לעצמה את הזכות במידה ולא תתפתח תחרות אנחנו תוך חמש שנים לשנות את הסכמי הזכויות שלהן ולהפריד את המכירות ממאגר לוויתן. אנחנו נשמח אם תהיה תחרות אבל אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות לנקוט בצעד הדרסטי הזה אם לא תהיה תחרות. כדי לווודא שכריש ותנין ימכרו את הגז שלהן אנחנו מחייבים את מאגר תתמר להציע חוזים קצרים כדי שכשכריש ותנין יגיעו השוק לא יגיע לכדי מיצוי ויישאר להן נתח שוק למכור לו".
שטייניץ: "אנחנו דואגים שהמחיר בארץ יהיה מחיר סביר ואפילו זול גם השוואה לעולם. איך אנחנו עושים את זה? אם אחת החברות תמכור גז לחו"ל יותר זול מאשר בארץ, מאותו הרגע היא תיאלץ להציע את מרכולתה בארץ באותו מחיר. כלומר אם חברה תמכור בדולר פחות מאשר בארץ, היא תיאלץ מיד להוריד את המחיר בדולר כבר בארץ".
שטייניץ: "לגבי מגבלות הייצוא אנחנו דואגים שהמגבלות על היייצוא ישארו לשנים רבות, כריש ותנין לא יוכלו לייצא. שוק הגז הטבעי בכלל ופיתוח מאגרים בים העמוק דורש הרבה כסף. פיתוח מאגר לוויתן זה 15 מיליארד דולר, יותר מכל תקציב הביטחון של מדינת ישראל. ומתחילים לראות רווחים רק כמה שנים אחר כך, לכן זה לא תחום רגיל ומורכב מאוד וצריך יציבות רגולטורית כדי שחברות מכל העולם יגיעו אלינו. אנחנו רוצים לעודד חברות מכל העולם לקדוח כאן. הרבה חברות מחפשות בקנדה וארה"ב, הרבה חברות קודחות בקפריסין ולבנון, ודווקא אצלנו, אף חברה בינלאומית לא מחפשת גז. אם אנחנו כאלה פראיירים ונוחים לחברות הגז וותרנים לחברות הגז, איך זה שחברות הגז מעדיפות אפילו לקדוח במדינה בעייתית כמו לבנון מאשר אצלנו. במשך חמש שנים אף חברה בינלאומית לא הגיעה לחפש אצלנו".
שטייניץ: "מחיר המקסימום לגז יהיה כ-5.40 דולרים ליחידת גז".
יוג'ין קנדל, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה והוועדה שגיבשה את המתווה, נשאל על מחיר המקסימום שנקבע על כ-5.40 והאם הוא יהיה המחיר האמיתי
קנדל: "סביר שהמחיר יהיה מתחת לכך, אנחנו לא יודעים איזה רמה יהיה המחיר ואני לא נביא. אם המחירים האלטרנטיביים של הייצוא, שזה בעצם מה שהאזרחים רואים כעלות הגז, אם הם יירדו אז הם יירדו גם בארץ, זה המנגנון שמבטיח שאנחנו מתחרים גם בעולם".
שטייניץ: "אין לי ספק שהשכל הישר ינצח בנוגע להצבעה על המתווה. רוב חברי הכנסת מסכימים שהגיע הזמן לשים סוף לעיכובים האלה שעלו לנו במיליארדים. בגלל העיכוב בתמר הפסדנו כ-20 מיליארד שקל. מסכימים כי המתווה טוב וצריך להניע אותו קדימה. משוכנע שיימצא לזה פתרון. אנחנו ניכנס למספר שבועות של שימוע ואני משוכנע שיימצא פתרון גם להצבעה על סעיף 52 בכנסת".
שטייניץ נשאל על אורך זמן השימוע הציבורי, מאחר והציבור קיבל רק מספר שבועות כדי להגיש התנגדויות
שטייניץ: "זהו זמן קצר אך מספק. כל התהליך הוא תהליך קצר, גם גיבוש המתווה, אחרי המתנה של שנים. יש סיבות שמחייבות את המדינה למהר ולאפשר את פיתוח שדות הגז הנוספים. העיכובים פגעו בנו אך אם הם יימשכו כעת הם עלולים לפגוע בנו בצורה הרבה יותר קשה מבעבר. אם היינו ממשיכים להתעכב אני משוכנע שעוד שנה-שנתיים הציבור והתקשורת היו שואלים אותנו איך אפשרתם לדבר הזה להימשך ולהתעכב".
שטייניץ: "אנחנו מעריכים רגולציה ורגולטורים אך אסור שהם יכבלו את ידינו ונהפוך למדינת חלם. קודם כל הרגולטורים פתרו את ניגודי העניינים ואחר כך גם מול חברות הגז. אני חושב שזהו תהליך חיוני וטוב ונכון".
שטייניץ נשאל מה דעתו על כך שפוליטיקאים אמריקאים פנו אל פולטיקאים אמריקאיים בניסיון לשכנע אותם להצביע בנושא הגז
שטייניץ: "אליי לא נעשתה פנייה. ארה"ב מעוניינת לחזק את ציר השלום במיוחד בזמנים כאלה של סערה במזרח התיכון, ויש עוד שיקולים גיאואסטרטגיים בהפקת שדות הגז שלנו שהם נותנים לנו יתרונות וכמובן ששוחחתי עם האמריקאים. ביקשתי מהם לעדכן את הסכם ביטחון האנרגטי שלנו, כי הוא תקף רק על דלק ולא על גז ואני מקווה שבחודשים הקרובים נוכל לשדרג את הסכם הביטחון האנרגטי עם מדינת אמריקה".
שטייניץ נשאל למה הבעלות על מאגר לוויתן פורקה כמו שביקש הממונה על ההיגבלים דיוויד גילה, ולמה יוגדל הייצוא ממאגר תמר
שטייניץ: "ראשית אנחנו רוצים לא מתווה אופטימלי אלא אידיאלי, אנחנו יכולים לקבוע שמאגר לוויתן יימכר ל-10 גורמים אבל אז לא נשיג תחרות. כדי להשיג תחרות אנחנו צריכים לדאוג שמאגר לוויתן יפותח. לכן מי שבאמת רוצה לקדם תחרות צריך להציג תנאים שמאפשרים את פיתוח לוויתן. יחד עם זאת קבענו שאם לא תושג תחרות, תוך כמה שנים נוכל להכריח אותם לפצל את המכירות מלוויתן. זה כאיזשהי חגורת בטיחות נוספת. מה שרצינו לעשות זה לפתח את המאגרים ולדאוג שיהיו שלושה צינורות ושלושה בעלים שונים. זאת תחרות אמיתית בימינו".
"לגבי תמר יש צורך בהמשך הפיתוח של תמר ולכן איפשרנו הגדלה של ייצוא מסוים מתמר. יש חלון הזדמנויות אסטרטגי ואנחנו מאוד מעוניים ליצור זיקה כלכלית בין ישראל וירדן ולכן יש צורך בעסקאות הייצוא. אני מאוד מעריך את הממונה על ההיגבלים ומקבל את התפטרותו אבל חושב שמי שמתפטר מתוך מחאה צריך לעשות את זה מהיום למחר ולא להישאר בתפקיד. שאר המומחים חושבים שהמתווה הזה הוא הטוב ביותר. בסוף מישהו צריך לקחת אחריות ולקחת את כל הרגולטורים ולחתוך".
שטייניץ נשאל לגבי הפיקוח על המחירים
שטייניץ: "אנחנו לא קוראים לזה פיקוח אלא הגבלה על המחיר. אנחנו רוצים שמדינות נוספות יגיעו לקדוח ובהרבה מדינות כשנקבע פיקוח נגרמו הפסדים גדולים ולכן אנחנו קוראים לזה הגבלה על המחיר. אף מדינה מה-OECD עושה דבר כזה. אנחנו קובעים לכמה שנים עד שהמאגרים האחרים יפותחו הגבלה על המחיר. ואנחנו קובעים גם שהמחיר של הייצוא לא יהיה יותר בזול מהמחיר של הארץ. יש פה שני מנגנונים שהם מצד אחד לא פיקוח במובן הקלאסי של המילה אבל אנחנו מתערבים כאן במחיר וקובעים תקרה למחיר מאשר בכל אירופה, עד שתהיה תחרות אמיתית"
פרופסור איתן ששינסקי הוסיף שהפיקוח על המחיר הוא לא דבר חדש אבל עכשיו זה הופך לרלוונטי. "המחיר על הגז הוא דבר דינמי ומשתנה ואין מחיר אחד קבוע. קבעו עכשיו כאן מגבלה שמחיר התקרה לא יעלה על הממוצע של המחירים שקיימים בארץ. קבעו כבר מחירים שיותר גבוהים מהמחיר הזה בהסכמים שנקבעו וזה כבר יגרום לירידה במחירים. ההגבלה של המחיר של הייצוא יהיה מאוד רלוונטי והוא יגרום לירידה של המחיר בארץ".
שטייניץ נשאל על המכירה של תנין וכריש
שטייניץ: "החברות יודעות כי אם הן לא ימכרו תוך 14 חודשים את מאגרי תנין וכריש וימונה נאמן שימכור את המאגרים בזול מאוד. אנחנו חושבים שתוך 6-7 חודשים כבר ימכרו המאגרים. כי יש אילוצים ותנאים שהופכים את המכירה לכדאית מבחינתן, וגורמים לכך שעיכובים יגרמו לנזקים מבחינתן".
שטייניץ נשאל האם מחייבים את חברות הגז להקים צינור גז שני ממאגר לוויתן
שטייניץ: "אנחנו בונים על צינור גז נוסף ממאגר לוויתן. צינור גז נוסף ממאגר תמר ייקח 5 שנים להקים וצינור גז מלוויתן ייקח תוך 4 שנים, ולכן יהיה צינור גז נוסף בלוח זמנים מהיר יותר. העסקה שלנו עם החברות הוא פיתוח מאגר לוויתן ולא הקמת צינור נוסף ממאגר תמר".
————————————-
מוקדם יותר בפתיחת דבריו, שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר: "כפי שהודעתי בשבוע שעבר, כפי שייגמר הניסוח הקפדני של המתווה הוא יוצג לציבור, והיום אנחנו מציגים אותו לציבור באמצעותכם. כמי שכיהן כשר האוצר בעבר דאגתי להזרמת הכסף מהגז. כשר האנרגיה אני דואג להזרמת הגז מהים. זה אולי השלמת מעגל היסטורי. קודם דאגתי אזרחי ישראל יראו את רוב הרווחים ממאגרי הגז ועכשיו צריך לדאוג שהגז יגיע מהים".
שטייניץ המשיך: "אני יודע שאנשים שואלים מה החיפזון, אבל אנשים צריכים לשאול למה העיכוב, למה עוד לא התחילו אפילו לפתח את מאגר לוויתן שמצאו כבר לפני חמש שנים. הנזקים קשים: גם הביטחון האנרגטי שלנו בסכנה עם גז ממאגר אחד וצינור אחד, גם היכולת האסטרטגית שלנו נפגעת. גם היכולת שלנו לספק גז למפעלים בישראל וגם ההכנסות הגדולות מהגז. לכן אחרי עיכובי רגולציה של שנים בהן היה קשה להגיע להסכמות אפילו בין המשרדים, החלטתי להשקיע את מרצי ואת השבועות הראשונים שלי בתפקיד כדי להגיע לפריצת דרך ולשים סוף לפגיעה של שנים באזרחי ישראל. המתווה שהגענו אליו הוא לא רק טוב – הוא הטוב ביותר האפשרי, הריאלי. יכול להיות שיש מתווים בעולמות אידיאליים ודמיוניים שיש להם יתרונות. אבל אנחנו בעולם הריאלי ואנחנו צריכים שהגז יגיע לישראל".
עוד אמר שטייניץ: "המתווה הוא סביר אך קשה מבחינת חברות האנרגיה, הן נאלצו לקבל על עצמן תתנאים קשים – התנאים הקשים ביותר בכל מדינות המערב. הוא טוב לישראל כי הוא משיג את המטרות שלנו, כ-100 מיליארד דולר שיגיעו למדינת ישראל בעשורים הקרובים. הוא ישיג את פירוק המונופול תוך מספר שנים ויצירת תחרות. הוא יאפשר לנו לספק גז במחירים סבירים לכל הארץ ואלה המטרות העיקריות שלנו בצד הבונוס הנוסף שהוא המנופים המדיניים והבטחוניים שאנרגיה וגז מספקים, בטח למדינה כמו מדינת ישראל".
במסיבת העיתונאים, שר האנרגיה שטייניץ פירט על מתווה הפשרה עם מונופול הגז: "אזרחי המדינה יקבלו שני שליש מההכנסות והחברות יקבלו רק את השליש הנותר. המגבלה הראשונה על החברות היא מגבלת הייצוא, המגבלה השנייה היא מגבלת המחיר והמגבלה השלישית היא מגבלת הבעלות. אנחנו המדינה היחידה חוץ מארה"ב שמגבילה את הייצוא. אמרנו שאת רוב הגז נשמור למשק הישראלי אפילו אם יהיו תנאים יותר טובים לייצוא. המגבלה השנייה היא תקרת המחיר, נקבע מחיר מקסימום שאי אפשר יהיה לעבור, לא הולנד ולא נורבגיה, לא קנדה ולא ארה"ב מטילות הגבלה כזאת על המחיר. המגבלה השלישית שאולי היא חמורה מכולן: אנחנו המדינה היחידה שבה אומרים לחברות למכור את מאגרי הגז שהן מצאו. ובלוחות זמן קצרים. שלושת המגבלות הללו הן דרישות שלנו שחברות הגז נאלצו להתפשר איתן ששום מדינה שמפיקה גז בעולם המערבי לא מציבה תנאים קשים כל כך. ההישג הוא שהחברות התחייבו לפתח את מאגרי הגז בלוחות הזמנים הקצרים ביותר למרות התנאים הללו".
שטייניץ: "ראשית, הפיתוח של מאגר לוויתן ותמר לא אפשריים בלי ייצוא, ולכן צריך לאפשר את הייצוא. שנית יש חשש ממשי לאובדן שווקי ייצוא אם לא נפעל בתקופה הקרובה. שלישית: אנחנו כרגע סובלים מיתירות נמוכה, רק מאגר אחד מחובר לצינור אחד. המשמעות היא שאם יש פגיעה או תקלה במאגר תמר המדינה עשויה להישאר ללא חשמל למשך שבועות וחודשים".
מתווה הפשרה לפירוק מונופול הגז הוצג לאחר שהיום התברר כי לא קיימים פרוטוקולים מישיבות הוועדה שגיבשה את המתווה עם מונופול הגז, זאת למרות שאמיר לוי, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, שהיה חבר בוועדה, הבטיח בתוכנית הרדיו סדר יום של קרן נויבך כי הפרוטוקולים יפורסמו.
המתווה מפורסם לאחר שהכנסת נתבקשה לאשר אותו מבלי שהוא ייחשף אפילו לחברי הכנסת, דבר שגרם לכך שנתניהו לא הצליח להשיג רוב לאישור המתווה. ח"כ אביגדור ליברמן, שתמך בתחילה באישור המתווה למרות שהוא יושב באופוזיציה, נסוג בו מאחר והוא לא מכיר למעשה את המתווה. חשיפת המתווה עשויה להעביר את ליברמן רשמית לצד הקואליציה ולאישור המתווה. ראש הממשלה האשים הבוקר את המתנגדים למתווה בפופוליזם, מאחר והם אינם מכירים את המתווה אליו הם מתנגדים.