הממשלה אישרה להעביר לסמכותה את הסמכות הנתונה לשר הכלכלה על פי סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, בכל האמור בפעולות הנדרשות לשם הגדלת כמות הגז הטבעי המופקת משדה "תמר" ולשם פיתוח מהיר של שדות הגז הטבעי "לוויתן", "כריש" ו"תנין" ושדות גז טבעי נוספים
הממשלה העבירה לסמכותה את סעיף 52 לעקיפת הממונה על ההיגבלים בנושא הגז
הממשלה אישרה להעביר לסמכותה את הסמכות הנתונה לשר הכלכלה על פי סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, בכל האמור בפעולות הנדרשות לשם הגדלת כמות הגז הטבעי המופקת משדה "תמר" ולשם פיתוח מהיר של שדות הגז הטבעי "לוויתן", "כריש" ו"תנין" ושדות גז טבעי נוספים
בנימין נתניהו, ראש הממשלה. צילום: שאטרסטוק
הדיון בממשלה היה קצר במיוחד, ולפי דיווחים נמשך לא יותר משלוש דקות, לאחר שהוקצבו לו עשר דקות.להצבעה היה מתנגד יחיד: אבי גבאי, השר להגנת הסביבה. שני שרים נמנעו: משה כחלון (שר האוצר) ויואב גלנט (שר הבינוי), כולם ממפלגת כולנו של כחלון.
לאחר שהועבר בממשלה, האישור נדרש לעבור בכנסת, שם היעדרותם של גבאי, כחלון, וגלנט ייצור לנתניהו בעיה משום שהקואליציה שלו מובילה ברוב דחוק של 61-59 על האופוזיציה. הישועה צפויה לבוא לו מכיוון מפלגת ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, שאומנם נמצא באופוזיציה אך נוהג לדבר במפורש על כך שהוא תומך בחברות הגז במאבקיהן.
מדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה: "בסוף השבוע אישרנו פה אחד בקבינט את האצת הפיתוח והרחבתם של שדות הגז הטבעי שנתגלו מול חופי ישראל. אני נחוש לקדם פתרון ריאלי שיביא גז למשק הישראלי. אני לא אכנע להצעות הפופוליסטיות שישאירו את הגז במעמקי האדמה. כבר ראינו מספיק מדינות שנכנעו ללחצים הללו, והגז נשאר באדמה – אסור לתת לזה לקרות כאן. המתווה שגיבשנו מפרק את המונופול, הוא יכניס בעשורים הקרובים מאות מיליארדי שקלים לחינוך, לתרבות, לבריאות, ולעוד דברים רבים אחרים לטובת כל אזרחי ישראל. אחרי שנים של דיונים הגיע הזמן להכריע, כדי שהגז ייצא מהאדמה ויגיע לכלכלת ישראל ולאזרחי ישראל".
התנועה לאיכות השלטון פתה היום, יום א, ליועמ"ש וליועץ המשפטי של הכנסת בקריאה לפרסם חוות דעת בנושא ניגודי העניינים בו נתונים חברי הממשלה וחברי הכנסת והשפעתם על מניעותם במעורבות בקבלת החלטה הנוגעת למשק הגז הטבעי
התנועה לאיכות השלטון פנתה היום (א') ליועמ"ש, וליועץ המשפטי של הכנסת בקריאה לפרסם טרם ההצבעה בכנסת ובממשלה חוות דעת מלאה בנושא ניגודי העניינים שבו נתונים חברי הממשלה וחברי הכנסת והשפעתן על מניעותם במעורבות בקבלת החלטה כזו או אחרת הנוגעת למשק הגז הטבעי – הן בממשלה, הן בכנסת. התנועה קוראת גם שלא לקבל עמדה צרה לפיה מדובר בהצבעה טכנית על העברת סמכויות.
בימים הקרובים צפויות הכנסת והממשלה לקבל החלטות בדבר העברת סמכויות שר הכלכלה מכוח סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, לממשלה כולה ובנושא מתווה להסדרת סוגיות הקשורות למונופול הגז הטבעי. מפרסומים אלו עולה שאלה באשר להימצאותם של חברי ממשלה וחברי כנסת רבים בניגוד עניינים מסיבות שונות בכל הנוגע למשק הגז הטבעי. כך למשל, פורסם כי שר האוצר, משה כחלון, מקורב לאיש העסקים קובי מימון מבעלי ישראמקו המחזיקה בכ-29% מן הזכויות במאגר "תמר"; שר הרווחה, מר חיים כץ, מקורב למימון וכן מחזיק במניות של חברת חיפושי הנפט ישראמקו; ושר הבינוי, יואב גלנט, פרש לפני כשנה מתפקידו כמנכ"ל חברת קידוחים נמקס אויל אנד גז.
נוכח כל האמור, קוראת התנועה לאיכות השלטון לפרסם טרם ההצבעה בכנסת ובממשלה חוות דעת מלאה בנושא ניגודי העניינים שבו נתונים חברי הממשלה וחברי הכנסת והשפעתן על מניעותם במעורבות בקבלת החלטה כזו או אחרת הנוגעת למשק הגז הטבעי – הן בממשלה, הן בכנסת. כך גם יש לפרסם את חוות דעת היועמ"ש באשר להחלטתו בנוגע לראש הממשלה, אשר מפרסומים מהבוקר עולה כי היועמ"ש סבור כי אין הוא מנוע מלקבל החלטות בנושא.
לאור השלכות הרוחב של ההצבעה קוראת התנועה שלא לקבל עמדה צרה לפיה מדובר בהצבעה טכנית על העברת סמכויות. על חוות הדעת לכלול התייחסות ספציפית לניגודי העניינים של כל חבר ממשלה וחבר כנסת שאחרת מדובר אך בעצימת עיניים, אשר עלולה להכשיר מהלך פסול בנושא משמעותי בעל השלכות רוחב עצומות למשק ולחברה בישראל.
אביגדור ליברמן מחובר גם
הוא לטייקוני הגז עם חברו רוברט אלוטוב.