שר הכלכלה החליט לנצל את המצב שבו נתניהו חייב לקבל את אישורו כדי להשתמש בסעיף 52, שעוקף את החלטתו של הממונה על ההיגבלים העסקיים בנוגע להסכם עם מונופול הגז, ומציב בפניו מספר תנאים הקשורים למתווה ההסכם עם מונופול הגז
דרעי לראש הממשלה: חבר את התעשייה לגז הטבעי או שלא אאשר את הסכם הגז
שר הכלכלה החליט לנצל את המצב שבו נתניהו חייב לקבל את אישורו כדי להשתמש בסעיף 52, שעוקף את החלטתו של הממונה על ההיגבלים העסקיים בנוגע להסכם עם מונופול הגז, ומציב בפניו מספר תנאים הקשורים למתווה ההסכם עם מונופול הגז
שר הכלכלה, אריה מכלוף דרעי, הגיש הערב מכתב ובו רשימת תנאים לראש הממשלה בנימין נתניהו. התנאים נוגעים למתווה ההסכם המתגבש עם מונופול הגז, ודרעי נמצא בעמדה להציב את התנאים האלה מאחר וללא אישורו על סעיף 52, לא ניתן יהיה לעקוף את החלטתו של הממונה על ההיגבלים כי המתווה לא ייצור תחרות בשוק הגז. הקבינט המדיני בטחוני צפוי להתכנס השבוע כדי לאשר את הסעיף המדובר, שיקבע כי צריך לעקוף את החלטת דיוויד גילה כי מדובר בצורך כלכלי-בטחוני של המדינה.
במכתבו דרעי מציין את האבסורד במצב שהוא נקלע אליו, מאחר ומשרדו אפילו לא נכלל בצוות הבין-משרדי שניסח יחד עם מונופול הגז את ההסכם הסופי. עם זאת, דרעי מציין כי יהיה מוכן לאשר את הסעיף הבעייתי, אך לשם כך הוא דורש שימולאו מספר תנאים בהסכם המתגבש. הדרישות שלו מתחלקות למספר נושאים הנוגעים למונופול הגז של קבוצת דלק ונובל אנרג'י, ולמשק הגז הטבעי בארץ:
מאגרי כריש ותנין
מאגרי הגז הטבעי הקטנים, כריש ותנין, הנמצאים גם הם בשליטתו של מונופול הגז של דלק ונובל אנרג'י, נמצאים כרגע במרכז המחלוקת בין המדינה לבין המונופול. דלק ונובל מסכימים למכור את המאגר, אך דורשים שהמכירה תתבצע תוך יותר משלוש שנים, כשהאוצר דורש שהם יימכרו תוך שנה וחצי, ודרעי מגבה את דרישה זו של האוצר. דרעי אף דורש ערבון שהמאגרים אכן יפותחו – דרישה לגיטימית מאחר ומאגרי הענק תמר ולוויתן של דלק ונובל לא ישאירו לבעלים העתידיים של תנין וכריש נתח שוק גדול ויוכלו לספק גז במחירים נמוכים הרבה יותר עקב גודלם.
פיתוח מאגר לוויתן
בימים האחרונים קולות בענף טוענים כי פיתוח מאגר לוויתן יידחה בשנתיים. דרעי אמנם לא דורש לפתח את המאגר במועד המקורי שהובטח, אך הוא כן דורש שייקבע לוח זמנים מסודר שבו מונופול הגז יעמוד, וכמו כן דורש הקמת צינור נוסף ממאגר תמר.
שיווק הגז בנפרד
דרעי מרשה למונופול לשווק את הגז ביחד כפי שהוסכם במתווה, אך הוא דורש כי הסכם זה יוקצב לעשר שנים ולאחר מכן ייפתחו החוזים מחדש כדי לבחון האם המצב באמת יצר תחרות בענף.
חיבור מפעלים לגז הטבעי
דרעי דורש שבנוסף לצוות הבין-משרדי של משרד האוצר ומשרד הכלכלה שמנסה לפתור את חסמי הביורוקרטיה, תהיה תוספת משמעותית לתקציב הסבת מפעלים לגז טבעי, חיבור מפעלים מרוחקים לגז טבעי, וסיוע במימון פרויקטים הקשורים לתחום המפעלים הקטנים והבינוניים.
מחיר הגז הטבעי
דרעי לא דורש פיקוח על המחיר, כפי שדורשים הארגונים החברתיים וחלק מהאופוזיציה, וגם לא דורש "הגבלה מסוימת על המחיר", כפי ששר האנרגיה שטייניץ טען שתהיה. במקום זאת, דרעי מבקש לוודא "שהמחיר ההתחלתי של הגז הטבעי סביר ותואם את הנעשה בעולם".
סוף סוף יוצא משהו טוב ממך מר דרעי, השנים בכלא רק עזרו …