לאחר הגעת דיווחים על רעידות אדמה תכופות בשמונה מדינות בארה"ב שנגרמות לכאורה עקב קידוחי פראקינג, ולאחר שמספר מדינות בארה"ב ומדינת הולנד אסרו על קידוחי הפראקינג בתחומן, עכשיו גם מתחילים להגיע דיווחים מקנדה על רעידות אדמה שנגרמות לכאורה בעקבות הקידוחים. האם יהיו קידוחים כאלה גם בישראל?
רעידות אדמה שנגרמות על ידי פראקינג: עכשיו גם בקנדה
לאחר הגעת דיווחים על רעידות אדמה תכופות בשמונה מדינות בארה"ב שנגרמות לכאורה עקב קידוחי פראקינג, ולאחר שמספר מדינות בארה"ב ומדינת הולנד אסרו על קידוחי הפראקינג בתחומן, עכשיו גם מתחילים להגיע דיווחים מקנדה על רעידות אדמה שנגרמות לכאורה בעקבות הקידוחים. האם יהיו קידוחים כאלה גם בישראל?
לפי רגולטורים בעיר אלברטה הקנדית, רעידות אדמה שמתרחשות בתקופה האחרונה בקנדה מתרחשות עקב קידוחים של Hydraulic fracturing, שיטת הקידוח הלא קונבנציונלית להוצאת נפט מהאדמה. איזור פוקס קריק שבאלברטה חוטף את מירב רעידות האדמה, באיזור יש כ-4,000 קידוחי פראקינג, והוא חווה כ-200 רעידות אדמה מתחילת שנת 2014, בהשוואה לממוצע השנתי שעמד על כ-30 רעידות בכל אלברטה מדי שנה עד אז. באיזור אלברטה קיימות כ-120,000 בארות של קידוחי פראקינג.
האירועים האחרונים שנמדדו באיזור ונקשרו לקידוחים אומנם היו בעוצמה נמוכה של 2.2 ו-2.1 בסולם ריכטר, אך רק בחודש ינואר נמדדה באיזור רעידה נוספת בעוצמה של 4.4. לאחר הרעידה החזקה יחסית, דובר משרד האנרגיה של אלברטה הגיב ואמר: "המיקום של רעידת האדמה מתאים להשערה שהוא נגרם על ידי קידוחי פראקינג".
פראקינג (Hydraulic Fracturing) הוא התהליך של הזרקת תערובת בלחץ גבוה של מים, חול וכימיקלים לאדמה כדי לסדוק את הסלע המכיל בתוכו את הנפט או הגז ולשחרר אותם. חוקרים אומרים שהקידוחים גורמים לפגיעה במאגרי מים ולרעידות אדמה תכופות מאוד, אך הקידוחים גם מביאים איתם כמות גדולה של נפט וזו מושכת אחריה חברות קידוחים רבות. הקידוחים הפכו את אמריקה לאחת מהמדינות הגדולות בעולם להפקת נפט – אך גורמים גם לנזק סביבתי ניכר שמדובר עליו רבות בחודשים האחרונים.
מדינת אוקלהומה שבארה"ב היא המדינה הסובלת ביותר מרעידות אדמה שנגרמו מקידוחי פראקינג, כשעל פי הדיווחים המדינה חוותה 585 רעידות אדמה בעוצמת 3+ בסולם ריכטר בשנת 2014, בהשוואה ל-109 רעידות כאלה בשנת 2013. נטען כי רעידות האדמה נגרמות לא רק על ידי הקידוחים, אלא גם על ידי הזרקת מי השפכים המזוהמים שמשמשים לשאיבת הנפט חזרה אל האדמה בסיום הקידוח.
דיון הפראקינג מפלג את אמריקה: לפני שבוע שתי מדינות באמריקה קיבלו חוקים סותרים עם משמעויות ארוכות טווח לגבי קידוחי הפראקינג השנויים במחלוקת. במדינת מרילנד החליט המושל לא לנצל את זכות הוטו שיש לו ועבר חוק שאוסר על קידוחי הפראקינג במדינה, במדינת אוקלהומה עבר חוק שמגן על הקידוחים בצורה אנטי-דמוקרטית: מעתה ייאסר על חרמים נגד הקידוחים.
הולנד אף היא העלתה לדיון את הפראקינג לאחרונה, כשהולנדים השעו את הפקת הגז מקידוח לופרסום של מאגר הגז הטבעי כרונינגן, מאגר הגז הטבעי הגדול באירופה. העצירה באה עקב שרשרת של כ-196 רעידות אדמה בהולנד בשנתיים האחרונות שפגעו בבתים ומקושרים אל קידוחי הפראקינג.
גם ישראל עומדת בפני אפשרות לקידוחי פראקינג בתחומה, כשארגונים סביבתיים מתריעים על כך שקידוחי הניסיון להפקת הנפט של חברת ג'יני ברמת הגולן עלולים לדרוש את שיטת ההפקה הקונטרוברסלית בשלב הקידוחים עצמם. כשהארגונים הסביבתיים עימתו את חברת ג'יני עם טענה זו, נמסר ממנה: "החברה נמצאת כרגע בשלב קידוחי החיפוש, אשר מטרתם להוכיח האם בגולן קיים מאגר נפט. רק בתום הליך זה נדע האם קיים נפט ומהי שיטת ההפקה הדרושה".
הכול עניין של מידתיות – כמו כול דבר בחיים….