רשות החשמל הוציאה לשימוע פומבי החלטה לפיה מתקנים סולאריים קיימים שביצעו שדרוגים טכנולוגיים לשינוי שיטת הייצור שלהם יעמדו בפני האופציה שהתקבולים עבור היקפי הייצור העודפים שלהם יופחתו לגובה התעריף הנוכחי
רשות החשמל: מתקנים סולארים שינצלו יותר שעות שמש יקבלו על העודף תעריף מופחת
רשות החשמל הוציאה לשימוע פומבי החלטה לפיה מתקנים סולאריים קיימים שביצעו שדרוגים טכנולוגיים לשינוי שיטת הייצור שלהם יעמדו בפני האופציה שהתקבולים עבור היקפי הייצור העודפים שלהם יופחתו לגובה התעריף הנוכחי
בתמונה הראשית: מערכת עקיבה סולארית
אתמול (ד') הוציאה רשות החשמל הודעה לפיה בישיבה שנערכה ברשות הוחלט להגביל את התקבולים השנתיים עבור מערכת סולארית – במידה והמערכת תשנה את הייעוד שלה לשיטת הפקה יותר משתלמת מאשר זו שנקבע עליה מראש. כיום נוצר מצב בענף הסולארי לפיו מערכות סולאריות שחתמו על תעריפים גבוהים בייצור של מספר שעות שמש מהן הן ייצרו את האנרגיה בשנה – מנצלות יותר שעות שמש עקב התקנה של פאנלים סולארים מתקדמים המסוגלים לעקוב אחרי כיוון זריחת ושקיעת השמש.
ברשות מנסים להגביל את התופעה של מתקנים סולאריים שמקבלים את התעריף הגבוה על יותר שעות שמש ממה שנקבע בשימוע החדש, שקובע שמערכת סולארית שתוכננה לקבל תעריף גבוה על מספר שעות שמש מסוים תמשיך לקבל אותו – אך במקרה ותייצר אנרגיה ביותר שעות שמש, תקבל על השעות האלה את התעריף הנהוג כיום. משמעות ההחלטה היא שבעלים של מתקן סולארי שקיבלו לדוגמה תעריף של 2.36 שקלים לקוט"ש בהסדרות הסולאריות הראשונות – אכן יקבלו את התעריף הזה על מספר שעות השמש שנקבעו איתם, אך מספר שעות השמש מעבר לכך יוכלו לקבל תעריף נמוך אפילו עד ל-38 אגורות לקוט"ש, המחיר שרשות החשמל שואפת להנהיג כיום.
בהודעתה של רשות החשמל נכתב: "הרשות פועלת מכוח חובתה למזעור עלויות לצרכני החשמל, ולאור מידע שהגיע אליה בדבר התהוותו של תת-שוק בעל מאפיינים ייחודיים של התפתחות טכנולוגית מואצת, אשר מגדיל באורח משמעותי מהצפוי את ייצור החשמל במתקני אנרגיה מתחדשת קיימים (למשל, בדרך של התקנת מערכות עוקבות, הוספת פאנלים ואמצעים נוספים). בנסיבות אלה נדרשת הרשות לקבל החלטה מרסנת עלות, אשר מייצרת מנגנון המאזן באופן ראוי בין עידוד הפיתוח הטכנולוגי והגדלת תפוקה במתקנים קיימים ובין צמצום תשלומים ותשואות עודפות חריגות.
"הימנעות מטיפול בסוגיה – משמעותו חשיפה עתידית משמעותית, בהיקפים של מיליארדים, של עלויות עודפות לצרכני החשמל – במידה וימומשו חלק מפיתוחים ושדרוגים אלו בטווח הארוך.
"מתודולוגיית העדכון למנגנון התעריף הכלולה בהצעת החלטה זו, מתבססת על התאמת התשלום לכמות האנרגיה הנוספת המיוצרת במתקני יצור חשמל מאנרגיה סולארית, מעבר לכמות הנורמטיבית או הכמות בפועל כפי שהופקה בעבר (הגבוה מביניהם) לתעריף השוק המעודכן המשולם למקורות אנרגיה וטכנולוגיות אלו, וזאת על מנת למנוע הטלת עלויות עודפות על הציבור. כך, מחד – היצרן יקבל תשלום כלכלי בגין האנרגיה הנוספת, אולם בשיעור שלא יעלה על שוויה הכלכלי העדכני לציבור הצרכנים".
איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל מסר בתגובה: "אנו בוחנים לעומק את משמעויות החלטת הרשות. מחד ברורה כוונת הרשות למנוע מצב של ניצול לרעה של ההסדרות שפורסמו ואשר התעריפים לפיהן יוצרים עלויות עודפות ונקבעו לפי ערכים נורמטיבים. מאידך, המדובר בצעד בעל תחולה רטרואקטיבית שעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת".
[wysija_form id="4"]