יו"ר דלק קידוחים דיבר בועידה הלאומית ה-7 לאנרגיה על המתווה המתגבש של פיתוח מאגרי הגז הישראלים ועל הרצון של קבוצת דלק להביא לפתרון של הפלונטר עם רשות ההיגבלים, כמו גם על ההתפטרות הטרייה של הממונה על ההיגבלים העסקיים, דיוויד גילה. גם יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל, נאם והעלה את רצונו להביא לרשות אנרגיה מאוחדת תחת משרד האנרגיה
גדעון תדמור: אנחנו לוקחים עלינו את הצלב של פיתוח מאגר לוויתן בהקדם
יו"ר דלק קידוחים דיבר בועידה הלאומית ה-7 לאנרגיה על המתווה המתגבש של פיתוח מאגרי הגז הישראלים ועל הרצון של קבוצת דלק להביא לפתרון של הפלונטר עם רשות ההיגבלים, כמו גם על ההתפטרות הטרייה של הממונה על ההיגבלים העסקיים, דיוויד גילה. גם יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל, נאם והעלה את רצונו להביא לרשות אנרגיה מאוחדת תחת משרד האנרגיה
שני מימין: גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים. משמאל: יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל. הועידה הלאומית ה-7 לאנרגיה. צילום: אדיר פטל, תשתיות
בועידה הלאומית ה-7 לאנרגיה המנחה של האירוע את גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים את חוות דעתו על התפטרות הממונה על היגבלים עסקיים, דיוויד גילה:
תדמור: "היינו לפני החלטה להרחיב את מאגר תמר ולפתח את לוויתן, לפני השקעות של 2 מיליארד דולר וכל זה היה בידינו מזמן. ואז מסיבה שאני עד היום לא מצליח להבין אותה התקבלה בין ליל החלטה לעשות פליק פלאק ולשנות את ההסדר שהיה לכאורה טוב עבור רשות ההגבלים ושאנשי הרשות תמכו בה, הייתה החלטה להביא לקיפאון מוחלט שגרמה עד כה לעיכוב של שנה בפיתוח לוויתן. מקווים לפתח את לוויתן עד 2019. ואז בעקבות מכתב של אבי ליכט שהתריע על העודף ברגולטורים החלה עבודת מטה וסוף סוף פעם ראשונה נעשה כאן ניסיון מקצועי לתכלל את עבודת הרגולטורים השונים, בצורה מקצועית.
"נעשתה כאן עבודה מקצועית שהביאה לאיזשהו מתווה שבעינינו הוא מתווה מאוד מאוד קשה, אנחנו כקבוצת דלק נאלצים לקבל את כל מה שהממונה על ההיגבלים רצה. אנחנו השקענו סכום עתק במאגר תמר ןהתחלנו להפיק את הגז במרץ 2013 ורוצים לחייב אותנו לצאת מהתגלית הזאת. רוצים להוציא אותנו מתמר ותנין וכריש ולקחת על עצמנו את הצלב של פיתוח מאגר לוויתן בהקדם. אנחנו לא רואים סתירה בין מה שטוב לבעלי המניות שלנו לטובת המדינה.
"פתאום בא הממונה על ההיגבלים ואמר שלא מתאים לו, והרי זאת הייתה עבודת המטה – ליצור תיאום בין הרגולטורים. בסופו של דבר כמו שאמרתי צר לי על הדרך שבה הסתיימה העבודה אבל עבודת המטה הזאת הייתה חשובה מאין כמותה ואני מקווה שהיא תיגמר בהקדם על מנת לאפשר לנו לחזור בחזרה לאותו מסלול המראה, להניע את המנועים ולחזור לאותה נקודה שתאפשר לנו לפתח את מאגר לוויתן".
שאלה: האם אתה חותם על המתווה?
תדמור: "יש תהליך שהוא כולל ושלם וכולל בתוכו את כל הפרטים ואנחנו נראה את המכלול אנחנו נוכל תת תשובה לשאלה הזאת, אנחנו מחויבים בדלק לעשות את מה שצריך על מנת להגיע לפתרון שיביא אותנו חזרה לנקודה הזאת. מה שמתגבש כרגע של מכירה של תמר תנין וכריש זה דבר שלעולם לא נעשה כדמותו במדינת ישראל. מבחינתצנו ההסדר הזה הוא מאוד מאוד קשה, יחד עם זאת, אם זה יהיה ההסדר ותהיה בו סבירות ושלמות והוא ייתן לנו את האפשרות לפרוץ קדימה אז אנחנו נעשה את מה שצריך כדי לעשות את זה".
שאלה: איך היו התחושות של החודשים האחרונים עם המשקיעים?
תדמור: "לפני שאגיע לשאלה אני רוצה להתייחס לשאלת האספקה וגם המחיר, ואנחנו הוכחנו עם מאגר תמר שאפשר גם וגם. על מנת להגיע לעצמאות אנרגטית אמיתית וביטחון אנרגטי צריך לפתח בהקדם את מאגר לוויתן עם צינור נפרד. לוויתן מפתח במחיר הוגן וראוי וגם אם לוקחים את מחיר הייצור וגוזרים את המחיר הראוי גם על פי אמת המבחן הזאת המחיר במשק הישראלי הוא מאוד ראוי גם במחיר של הייצוא. כדי להביא את המשקיעים הזרים צריך להיות אטרקטיביים ולשם כך צריך את הודאות והאחריות וצריך לראות שהמשק יכול להתפתח ואנחנו עשינו הכל כדי להבריח את המשקיעים הזרים.
"אותה מקהלה (הפגנה נגד המתווה שמתנהלת מחוץ לאולם. א.פ) שצועקת בחוץ הייתה נגד הכניסה הצפונית, תקפה את הממונה על ההיגבלים העסקיים כשההחלטה לא מצאה חן בעיניה. היא מונעת ממניעים פוליטיים ולא מקצועיים ואנחנו צריכים לשמור על מניעים מקצועיים ולא פוליטיים. אנחנו הצלחנו להביא משקיע –וודסייד, ואותה מקהלה גרמה לרגולטור אחר לקבל החלטה מנותקת מהמציאות ווודסייד ברחה. אם וודסייד הייתה נשארת זה היה גורם לתחרות אמיתית, השחקן הטוב ביותר היה כאן אצלנו והברחנו אותו. כשמתקבלות החלטות בהינף יד אנחנו מוצאים את עצמנו בעמוד הראשון של הפיינשייל טיימס שמזהיר לא להשקיע בישראל".
יפתח רון טל, יו"ר דירקטריון רשות החשמל:
"בפברואר 2011 היו לנו שני צינורות גז והיו לנו שני ספקים, יתירות סבירה כשאנחנו מייצרים 35%, היום אנחנו מייצרים 60% מהחשמל מגז וזה בצינור הגז. בשב האחרונה הייתה דליפה קטנה בתחנה באשדוד והיינו צריכים לעצור את הגז ל-12 שעות. ההיערכות היא היערכות לאומית. במצב הזה אין אספקה לתמר והאופציה היחידה היא אספקה מאוניית ה-LNG, האונייה מאפשרת אופציה למספר ימים בלבד. אם התקלה היא יותר ארוכה ממספר ימים עוברים לייצור חשמל מסולר. היצנור השני המקורי שתוכנן כחלק מעסקת האופציה לחברת החשמל הוא צינור שני ממאגר תמר, במקום צינור שני (מי שלא יודע) הולכים לדחוף יותר גז בצינור היחיד דרך קומפרסורים. היתירות יורדת עוד יותר ממה שהיא היום ומתקרבת ל-0.
"הצינור השני ממאגר לוויתן תוכנן לכל היותר ב-2017. במקרה הטוב כרגע לא לפני 2020 יהיה צינור שני מלוויתן. אין אחסנה אסטרטגית עדיין של גז ממדינת ישראל. התוכנית היא לספק גז ממאגר תטיס אבל זה לא יתמלא כנראה כי המאגר יתמוטט. צריך להניח עוד צינור בדרום, המחיר הגיוני בהתחשב באלטרנטיבה. להורדת מחירי החשמל יש השפעה ישירה על הורדת יוקר המחייה בישראל. צריך לדאוג לחברת החשמל לאבטחת המחיר הנמוך כדי לדאוג.
"תומך תמיכה מלאה בהקמת רשות אנרגיה, שמעליה משרד אנרגיה חזק שאצלו האחריות לפיתוח למשק החשמל ואספקת החשמל וגם הסמכויות להביא את זה לידי ביטוי ולממש את זה. ולא המצב כיום של גופים שיש להם סמכות אבל לא אחריות".
[wysija_form id="4"]