הרגולטור שניסה להגיע לעסקה שתגביל את הריכוזיות של מונופול הגז הודיע כי אינו יכול להתמודד עוד עם הלחצים שמופעלים עליו וכי הוא מתפטר מתפקידו. גילה: הממשלה תביא בכל מחיר למתווה שלא יביא לתחרות – גם במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה האפשרית של הרשות להגבלים עסקיים
דיוויד גילה התפטר מתפקיד הממונה על ההגבלים העסקיים
הרגולטור שניסה להגיע לעסקה שתגביל את הריכוזיות של מונופול הגז הודיע כי אינו יכול להתמודד עוד עם הלחצים שמופעלים עליו וכי הוא מתפטר מתפקידו. גילה: הממשלה תביא בכל מחיר למתווה שלא יביא לתחרות – גם במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה האפשרית של הרשות להגבלים עסקיים
בתמונה הראשית: דיוויד גילה. צילום: רועי שפרניק
הודעת דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים, על פרישתו מהתפקיד: "הודעתי היום לשר הכלכלה על פרישתי מהתפקיד בסוף חודש אוגוסט.
"החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה. זאת אף במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה, החשובה מבחינה ציבורית, של רשות ההגבלים העסקיים, או פגיעה ביכולתה של הרשות לבצע מהלכים חד צדדיים.
"לכל אורך הדרך, האמנתי כי נכון להגיע עם חברות הגז לפתרון תחרותי מחוץ לכותלי בית המשפט. זאת בגלל האיום של חברות הגז להימנע מפיתוח מאגרי הגז אם תהיה פנייה שלי לבית המשפט. כידוע, בחודש דצמבר, הגעתי למסקנה כי טיוטת הצו המוסכם שגובשה אז לא תביא לתחרות ולכן החלטתי שלא להגיש אותה לאישור בית הדין. ברכתי על הצטרפותם של משרדי הממשלה האחרים למאמץ משותף להגיע לפתרון תחרותי יותר.
"בשבועות האחרונים, הודעתי לשותפות הגז ולמשרדי הממשלה האחרים שאיני יכול להיות שותף למתווה שהתגבש לאחרונה. זאת משום שאני משוכנע, כאמור, כי מתווה זה לא יביא לתחרות בשוק הגז הטבעי.
"אני מאמין שאם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר, בין בהסכמה ובין בצעד חד צדדי. אולם, כאמור, הובהר לי בימים האחרונים כי הממשלה ומשרדי הממשלה האמורים יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה שגובש על ידה בימים אלה.
"בנוסף לכך, מדובר בנושא שעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת שאינן קשורות לתחרות, כגון יחסי חוץ ובטחון ועצמאות אנרגטית. אלה ההשלכות שבלב חששותיהם הכנים של משרדי הממשלה האחרים. על כן, אינני חושב שראוי ונכון שרגולטור שממונה על התחרות יבצע צעדים חד צדדיים אל מול התנגדות גורפת של משרדי הממשלה האחרים, וללא כל גיבוי מצידם.
"אני מקווה שמשרדי הממשלה האחרים ישנו את עמדתם לגבי המתווה. אני כאן בשלושת החודשים הבאים ואוכל לסייע, כולל בחינה של שימוש בכל הסמכויות העומדות לרשותי, אם יהיה לי גיבוי מכיוון משרדי הממשלה.
"אני מסיים בזה כארבע וחצי שנים של עשייה למען התחרות והצרכן ומלחמה עיקשת בבעיית יוקר המחיה, שעדיין לא הסתיימה והמלאכה בה מרובה.
"המטרות המרכזיות שלי בהגעתי לתפקיד הממונה על ההגבלים העסקיים היו להפוך את הרשות לגוף פרואקטיבי, לשפר את מעמדה כגוף שמקדם תחרות ומונע ממונופולים לנצל לרעה את מעמדם, כגוף שמקדם חקיקה שמגנה על הציבור מפני פגיעה בתחרות, וכגוף שמייעץ למשרדי הממשלה לגבי ההשלכות התחרותיות של פעולותיהם.
"אני יודע שאני משאיר לבאים אחרי רשות גדולה וחזקה יותר, שחרטה על דגלה להיות כלב השמירה של התחרות למען הצרכן".
שר הכלכלה, אריה דרעי, הביע צער על החלטתו של הממונה על ההגבלים, פרופסור דיוויד גילה, להתפטר מתפקיד.
השר דרעי קיים לאחרונה מספר שיחות עם פרופ׳ גילה וניסה לשכנעו לא להתפטר. השר דרעי אמר היום: ״פרופסור דיוויד גילה הוא איש מקצוע מהשורה הראשונה והוא ביצע את תפקידו ביושר ונאמנות. שוחחתי עמו וניסיתי לשכנעו להמשיך בתפקידו. אני מכהן כשבוע בתפקיד שר הכלכלה ולמרות הזמן הקצר למדתי להכיר ולהוקיר את רמתו המקצועית הגבוהה".
לדברי ח"כ אראל מרגלית, "ההתפטרות של הממונה על ההגבלים העסקיים דויד גילה כמחאה על כך שלא הצליח לממש את שליחותו כמגן אינטרס הציבור בנושא פתיחת הגז לתחרות היא אמיצה וצודקת אך באה ארבע שנים מאוחד מדי. ארבע השנים האחרונות בהן כיהן שילה כממונה ונתניהו כראש הממשלה, היו הזדמנות אדירה לחולל שינויים מרחיקי לכת בהורדת יוקר המחייה עם תמיכה ציבורית חסרת תקדים, אבל מסתבר כי בשנים האלה עדיין לא פורק אף מונופול או קרטל משמעותי – לא בתחום הבנקאות או המזון ולא חלה עליהם שום שקיפות. משר האוצר כחלון מצופה לעמוד בהתחייבותיו לציבור ולא לעמוד מן הצד ולאפשר לנתניהו למנות ממונה חלש ועושה דברו לתפקיד החשוב של שומר הסף של האינטרסים של הציבור״.
תגובת התנועה לאיכות השלטון: "התפטרותו של פרופ' גילה היא אות קלון לממשלה ובמיוחד לעומד בראשה, שהסבירו בצורה שאינה משתמעת לשני פנים 'מיהו הבוס'. התגייסות הממשלה להגן על ברוני הגז כנגד עמדתו של גילה מהווה סכנה אמיתית לדמוקרטיה במדינת ישראל. התפטרות פרופ' גילה סתמה את הגולל על הסיכויים לתחרות בענף הגז והראו שוב כי הממשלה להוטה לפעול למען האינטרס של ברוני הגז ואילו האינטרס הציבורי נדחק לקרן זווית".
>ח"כ שלי יחימוביץ' כתבה על התפטרותו של גילה פוסט ארוך וכועס:
הי זאת שלי, ההתפטרות של פרופ' דייויד גילה היא לא פחות מפצצה. מכה אדירה לציבור בישראל.
מביש שהממשלה משרתת בעלי הון באופן כה נרצע, וגורמת להסתלקותו של בכיר הרגולטורים שלה, הממונה על ההגבלים העסקיים הנלחם במונופול הגז.
זו תוצאה של מסע לחץ אלים של טייקוני הגז ומשרתיהם בממשלה, ואני קוראת לגילה, אדם סופר מקצועי, סולידי, ישר דרך ומוערך – לחזור בו. למעננו. למען הציבור בישראל.
גילה הבין את המובן מאליו: שאסור שאוצרות הגז שלנו יופקדו בידי מונופול תשובה – נובל אנרג'י. שאסור שמונופול פרטי יאחז את המדינה בגרונה ויקבע הכל: את הכנסות המדינה, את יוקר המחיה, את גורל התעשיה והתעסוקה, את העצמאות האנרגטית שלנו.
המלחמה היא לא בגילה אישית, אלא בציבור כולו. במשך חודשים הוא עמד איתן, בודד במערכה כנגד כוחות אדירים, הגן על האינטרס הציבורי, ועשה כל שהוא יכול כדי להביא לתחילת פרוקו של מונופול הגז.
לממשלה החדשה כבר היו הרבה תוכניות איך לסלק אותו מהדרך. הופרחו לאוויר איומים מופרכים ובדויים ותחזיות שווא על הנזק הכלכלי שמעשיו יגרמו למשק, ועוד ועוד אמצעי לחץ פסולים.
ההתפטרות שלו גם מדגישה עד כמה המתווה שגיבשו משרדי הממשלה הוא הרסני ומזיק. מדובר בפארסה, תכנית כסת"ח שנועדה ליצור מראית עין של מאבק במונופול ותו לא, תוך כדי העצמתו בפועל ומתן משאבים בסדר גודל של מדינה שלמה.
לגורם פרטי.
אם איש מקצוע מהשורה הראשונה, אקדמאי עם מוניטין בינלאומי בעל רקורד כשל פרופ' גילה, מעדיף להתפטר ורק ששמו לא ייקשר בתכנית הזו – אזי הדברים מדברים בעד עצמם.
הודעתו כי יתפטר היא מכה אדירה למנהל התקין בישראל, לעצמאותם של הרגולטורים והפקידים ולציבור האזרחים כולו. אני מקווה שישקול שוב את החלטתו, ויחזור לשדה הקרב להיאבק – לטובת כולנו.
כתבו לגילה ובקשו ממנו לא להתפטר. תנו לו רוח גבית וחזקו אותו. הנה המייל בלשכתו: [email protected]
[wysija_form id="4"]