תאגיד מ.א.י, האחראי על מחזור פסולת אלקטרונית, הגיש היום (ד') עתירה לבג"ץ נגד המשרד להגנת הסביבה. במרכז העתירה: דרישה לגיבוש ופרסום מידי של מדיניות אכיפה כנגד מפרי החוק לטיפול בפסולת אלקטרונית, ונקיטת הליכים כנגד הגופים המפרים את החוק
תאגיד מ.א.י עתר לבג"ץ: אין אכיפה נגד מפירי החוק לטיפול בפסולת האלקטרונית
תאגיד מ.א.י, האחראי על מחזור פסולת אלקטרונית, הגיש היום (ד') עתירה לבג"ץ נגד המשרד להגנת הסביבה. במרכז העתירה: דרישה לגיבוש ופרסום מידי של מדיניות אכיפה כנגד מפרי החוק לטיפול בפסולת אלקטרונית, ונקיטת הליכים כנגד הגופים המפרים את החוק
תאגיד מ.א.י (מחזור אלקטרוניקה לישראל) בראשות השר לשעבר שלום שמחון, שכיהן כשר להגנת הסביבה, הגיש עתירה לבג"ץ כנגד המשרד להגנת הסביבה בגין התרשלות המשרד בטיפול ובאכיפת החוק לטיפול סביבתי בציוד אלקטרוני, חשמלי ובסוללות שנכנס לתוקפו במרס 2014.
התאגיד מוסר כי העתירה הוגשה לאחר שבשנה האחרונה נעשו שורה של ניסיונות להניע את המנהל מטעם המשרד להגנת הסביבה בבקשה כי ימלא את המוטל עליו בחוק ויאכוף את הוראות החוק לטיפול בפסולת אלקטרונית, ניסיונות שכשלו לטענת התאגיד עקב אי שיתוף פעולה מצד המשרד וחוסר מענה לפניותיהם של העוסקים בדבר.
בעתירה דורש התאגיד כי המשרד להגנת הסביבה יפרסם לאלתר מדיניות ותוכנית אכיפה כנגד גורמים המפרים את החוק, יקצה משאבים ויעשה שימוש בסמכויות המוקנות לו על פי החוק בכדי לנקוט בהליכי אכיפה כנגד גורמים שאינם ממלאים חובתם כראוי ואינם מתקשרים עם גוף יישום מוכר או פועלים ליישום החוק כפי שקבע המחוקק.
בשנת 2012 התחייב המשרד להגנת הסביבה להקצות אגף ייעודי לטיפול בפסולת אלקטרונית וציוד חשמלי אשר יהווה גורם מקצועי ליישום החוק ואכיפתו תוך מתן מענה לפניות הציבור הרחב, אך בתאגיד מציינים כי בשלוש השנים שחלפו מאז פרסום הוראות החוק לא קידם המשרד את הנושא בהקמת אגף ייעודי ואף לא בהקצאת עובדים למטרה זו.
תאגיד מ.א.י מציין כי "בשל אי קבלת מענה הולם מהמשרד להגנת הסביבה לבקשות החוזרות ונשנות מטעם תאגיד מ.א.י, נאלץ התאגיד לפנות לבית המשפט בבקשה להתערבותו, שכן אם לא, יתקשה התאגיד בביצוע תפקידו כהלכה, דבר שיביא לפגיעה בלתי הפיכה באיכות הסביבה ובאיכות החיים בישראל עקב הסכנות הגלומות במחזור שאינו מבוצע כחוק".
יודגש כי אי אכיפת החוק על ידי המשרד להגנת הסביבה, מובילה לכך שחלק מהיבואנים והיצרנים המחויבים להתקשר עם תאגיד מאושר נמנעים מלעשות כך ו\או מסרבים למסור את חלקם במימון עלויות הטיפול והמחזור, דבר הגורם לכך שחברות שומרות חוק הממלאות את חובתן כנדרש מופלות לרעה ומשלמות מכיסן עבור הקמת תשתית האיסוף ומימון הטיפול הנידרש בציוד הישן שנאסף.
יתרה מכך, במ.א.י מוסרים כי על אף התראות התאגיד, גופים שונים וחברות ממשלתיות, המחויבים להעביר את הפסולת האלקטרונית שברשותם ללא תמורה לגוף יישום מוכר, ממשיכים למכור אותה לכל המרבה במחיר לסוחרים וזאת בניגוד מוחלט להוראות החוק והבטחות המשרד להגנת הסביבה טרם יישום החקיקה.
התאגיד מסר כי "העתירה ממחישה את הפער המשמעותי הקיים בין הצהרות המשרד להגנת הסביבה, שאיפותיו הגרנדיוזיות ליישום חקיקה מתקדמת ויעדים כמדינה החברה ב OECD, לבין פעילותו ונכונותו בפועל. זוהי עתירה בעלת היבט ציבורי, הנובעת מזלזול של המשרד בחוק, בגוף היישום, ובעיקר בציבור, אשר נתקל במטרדים סביבתיים קשים וחמורים כתוצאה מטיפול סביבתי לא נאות בפסולת הפוגע באופן ישיר בבריאותו ואורחות חייו".
העתירה הוגשה ע"י עו"ד קובי בר לב ועו"ד רחל דיין ממשרד תדמור ושות' פרופ' יובל לוי ושות'.
[wysija_form id="4"]