הוועדה הארצית לתכנון ובנייה במשרד הפנים התכנסה היום (א') לדיון בתוכנית קרקעות הצפון. בוועדה דנו בערעורה של אלה נווה, פעילה סביבתית, שהגישה את הערעור נגד התוכנית בשם תושבי חיפה. מחוץ לדיון התקיימה הפגנה גדולה נגד התוכנית והתושבים לא הורשו להיכנס אליו
הדיון הגורלי על הרחבת מתחם תש"ן נערך הבוקר
הוועדה הארצית לתכנון ובנייה במשרד הפנים התכנסה היום (א') לדיון בתוכנית קרקעות הצפון. בוועדה דנו בערעורה של אלה נווה, פעילה סביבתית, שהגישה את הערעור נגד התוכנית בשם תושבי חיפה. מחוץ לדיון התקיימה הפגנה גדולה נגד התוכנית והתושבים לא הורשו להיכנס אליו
הפגנה במרכז הכרמל נגד הרחבת בז"ן וקרקעות הצפון. צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה
היום בבוקר נערך הדיון הגורלי בערר שהוגש אליה, הדורש להפסיק את התוכנית להרחיב את מתחם תש"ן. במקור התוכנית נועדה לפינוי חוות המיכלים המזהמת מאזור קריית חיים, אך בפועל מה שהולך להיבנות בשטח הצמוד לבתי זיקוק הוא מתחם איחסון וזיקוק לתוצרי גז.
המתחם המדובר מתוכנן לשכון על שטח של כ-1170 דונם, מזרחית לבתי הזיקוק לנפט (בז"ן) ובקרבת הערים חיפה, קריית אתא, נשר, טבעון, קריית ביאליק, יגור, סביוני דניה. המהלך המתוכנן על ידי תש"ן הוא הקמת מפעלים פטרוכימיים לזיקוק דלקים, בהם מתכוונים לאחסן כ-20,000 טון גפ"ם, באיזור שהוא כבר כעת מהמזוהמים בארץ. תושבי אזור חיפה והקריות ופעילים סביבתיים, קיימו טרם תחילת הדיון פעילות מחאה כנגד התוכניות. הם הניפו שלטים בהם נכתב: "המזהמים לדין", ו"תנו לנשום בשקט".
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, שהגיע לוועדה אמר "אני דורש להקפיא את התכנית לאלתר ולעשות ריסטרט לכל התהליך. אנחנו חיים באי בהירות ואיבדנו אמון במוסדות. אני לא סומך על אף אחד שיפנה את מכלי תש"ן. אעשה צעדים דרסטיים ולא אוותר עד שהמדינה תציג בפנינו ובפני הציבור תכניות שימשיכו להפחית באופן דרמטי את הזיהום והפליטות, שמשרדי הממשלה יציגו תקציבים של ממש, ולוחות זמנים מהירים והגיוניים. חיפה היא לא החצר האחורית של ישראל. קבעתי כי יושקעו ללא דיחוי משאבים להצבת מתקני ניטור החלקיקים והגזים המזהמים, לרבות כאלה שאינם מנוטרים עדיין. והדבר יוצא אל הפועל בימים אלה, בתיאום משרדייהבריאות והגנת הסביבה. אנו דורשים מממשלת ישראל לדעת לאלתר מה הם נתוני האמת".
ח"כ תמר זנדברג אמרה: "אחרי הסערה הציבורית הגדולה ואחרי שנחשפו הכשלים בדו"ח מבקר המדינה, אי אפשר להמשיך לקדם תוכניות כאילו כלום. צריך לעצור מיידית את כל התוכניות להרחבת התעשייה המזהמת ולהכין תוכנית שיקום לאומית לאזור המפרץ".
מור גלבוע, מנכ"ל ארגון מגמה ירוקה, אמר: "זה הזמן לנקוט בהתערבות דרמטית במשבר הזיהום והתחלואה במפרץ חיפה. למאות אלפי תושבי האזור אין זמן לחכות עד שמקבלי ההחלטות במדינה יתעוררו. כשהממשלה מקצצת בתקציב של חוק אוויר נקי היא גוזרת את דינם של התושבים – לחלות ולמות. כשהמשרד להגנת הסביבה אינו מכריז על אזור חיפה כאזור מוכה זיהום אוויר ואינו פועל יחד עם משרד הבריאות ויונה יהב, ראש העיר, לעצור את התרחבות התעשייה המזהמת במפרץ, הם מבצעים פשע חמור נגד קרוב לאותם מיליון אזרחים שחיים כבני ערובה של המצב הבלתי נסבל הזה".
אלה נווה, אפידמיולוגית סביבתית ומרכזת קבוצת "אימהות ואבות מצילים את חיפה והקריות", אמרה כי "התוכניות שמקודמות במפרץ חיפה, הרחבת בז"ן, קרקעות הצפון וגם נמל המפרץ, הן תשתיות שתרומתן לסיכונים בימי מלחמה ולזיהום היומיומי הוא בלתי נתפס".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "בזכות המאבק שהוביל המשרד להגנת הסביבה בגופי הביצוע השונים נקבע כי לא תתאפשר הגברה בזיהום האוויר במידה והתוכנית תאושר והמגמה של הפחתת זיהום האוויר במפרץ חיפה תימשך. הפעילות האינטנסיבית שהוביל המשרד הביאה לירידה של 70% בפליטות התעשייה בשנים האחרונות והמשרד תומך בהקמת מתקנים וטכנולוגיות מתקדמות שיחליפו מתקנים מזהמים בני עשרות שנים".
בדיון נכחו עו"ד סילביה רביד, נציגת משרד המשפטים ויו"ר ועדת המשנה לעררים; עמיר ריטוב, נציג השלטון המקומי וראש המועצה האזורית לב השרון; נתן אל נתן, נציג השלטון המקומי וסגן ראש עיריית תל- אביב-יפו; נציגי רט"ג, ארגון הגג של הגופים הציבוריים שעניינם שמירת איכות הסביבה; נועה נאור, נציגת מנהלת מינהל התכנון; אילן טייכמן, נציג שר הבינוי; וגם נציגי עיריות נשר,זבולון, יגור וראש עיריית חיפה יונה יהב.
ארגון "צדק חברתי – חדר המצב" פרסם בפייסבוק את מהלך הדיון, כך הדברים נראו מזווית הראייה שלו:
11:20: נציג איגוד ערים חיפה: הנתונים שיש לנו ממערכות הניטור עומדים בניגוד לממצאי משרד הבריאות. מערכת הניטור נבנתה בשנות השמונים.
11:00: מנכלית עיריית נשר: לא מעדכנים אותנו בשום דבר. לא שיתפו אותנו בכל התהליך מהתחלה.
10:47: נציגת המחוז: אין לנו כוונה להתנגד להרחבת בתי זיקוק ונמל הדלקים.
10:45: מתכננת המחוז: התוכנית המקורית של קרקעות הצפון אמורה להיות העברה של מיכלי האיכסון מחוף קריית חיים וזהו. קבענו מגבלות וערכים לפרוייקט הזה והם לא כוללים הרחבת כמויות, איכסון גפ״מ וטיפול בקונדנסטים.
10:40: עיריית חיפה דורשת לדחות את הדיון ולעסוק מחדש בכל הפיתוחים במפרץ בראייה כוללת. ״איבדנו אמון במנהל הדלק״.
״קיבלנו הודעה ממשרד האוצר שאין תיקצוב להעברת חוות המיכלים לקרקעות הצפון״. ״המהלך המקורי של העברת המיכלים למעשה בוטל על ידי מינהל הדלק״.
10:35: נציג תש״ן: לא מקובל עלינו שנוספו פה צדדים נוספים לדיון. עיריית חיפה אינה צד בדיון הזה מכיוון שנזכרה ברגע האחרון. משרד הבריאות פירסם נתונים שהכניסו את כל המפרץ לסחרור, חזר בו ועכשיו אנחנו שומעים שהוא מחזיק בעמדה המקורית.
10:33: יונה יהב: צריך לעשות צעד אחורה ולהעריך את כל הנושא מחדש
10:30: תמר זנדברג: מכיוון שידוע לנו שקיים קשר בין התעשייה לתחלואה יש לנקוט בעיקרון הזהירות המונעת
10:25: משתמע מרוח הדברים שמעוניינים לכרוך את הדיונים בכל התוכניות כנושא אחד.
משרד הבריאות מחזיק בעמדות שפורסמו בנוגע לתחלואה.
12:25 דיון בין נציגי תש״ן, קצא״א, עיריית חיפה וח״כ זנדברג בנושא צינורות הולכת הנפט. על מנת לקבל היתרי בנייה לשינוי תוואי קווי הולכת נפט למפעלים שונים דורשת ועדת התכנון המחוזית מעבר לשימוש במנהרות תשתית משותפות לכל המפעלים.
12:30 נושא הסדרת קווי ההולכה שנוי במחלוקת. קצא״א פועלת כיום בחסות חוק הזיכיון ולמעשה עוקפת את ועדת התכנון המחוזית.
12:40 המהלך מבחינת קצא״א הוא הקמת קו הולכה נוסף בשם פרוזדור F שיוליך נפט ישירות לבז״ן ולהשאיר את הקו הקיים, העובר דרך תש״ן, כגיבוי.
12:55 מדברי קצא״א בדיון עולה כי למעשה ניתן לחבר את בתי זיקוק ישירות לתשתית הובלת הנפט ולייתר את מתקן תש״ן הקיים ו\או קרקעות הצפון.
13:00 נציג עיריית חיפה: ידוע לנו כבר היום כי משרד האוצר לא מתקצב כלל את העברת חוות המיכלים.
13:10 האשמות חמורות מצד עיריית חיפה כלפי תש״ן, קצא״א ומינהל הדלק. הציגו דליפות מצינורות דלק וטוענים כי אין נכונות מצד חברות התשתיות הלאומיות לבנות תשתיות הולכה חדשות ובטוחות ושהאחריות נופלת תמיד על עיריית חיפה.
הציגו ראיות לקיום בפועל של מתקני צנרת רבים מן המדווח בתכניות קצא״א ונתוני דליפה של כ 3422 קוב דלק מתקלות בצינורות בתקופה 1975-2012
ב- 44 ארועים מתועדים בלבד
14:05 כרגע מתנהל דיון סביב התוכניות העתידיות של תש״ן לניפוק דלקים לחברות המשווקות כגון סונול, דלק, פז וכו׳. תש״ן מעוניינים להקים מתקן חדש לניפוק דלקים מסוגים שונים. מדובר במתקן שיוקם בכדי לתת מענה לתוכניות הלאומיות להגברת התחרותיות בשוק הדלק המקומי. כיום קיים מתקן קטן שכמעט ולא נעשה בו שימוש.
14:10 הצפי לגבי תוכנית הרחבת פעילות זו הוא עלייה משמעותית בתנועת המשאיות באזור. עלייה זו תתורגם ככל הנראה למפגעים בטיחותיים רבים יותר ופליטות מזהמות מתבליך התדלוק וממנועי המשאיות.
14:15 חה״כ תמר זנדברג: ״מהדיון שמתקיים פה היום עולה בבירור החשיבות של איחוד הדיונים בכלל התוכניות במפרץ חיפה לכדי דיון אחד המתייחס לתמונה המלאה.״
14:22 התפרצות ברשות של נציג תושבי קרית חיים: אף אחד לא הציג פה תוכנית כלשהי לגבי מה שייכנס במקום חוות המיכלים לשטח קרית חיים. אם עולה צורך לבצע תסקיר סביבתי מעמיק הוא צריך להשפיע לא רק על קרקעות הצפון אלא גם על תוכניות הרחבת בתי זיקוק והקמת נמל הדלקים. למה אנחנו לא שומעים מצד ראש עיריית חיפה דרישה להקפיא את בניית הנמל בחוף הים של קרית חיים? כי זו תוכנית שלו.״
14:25 תגובת אלה נווה למשיבים שדיברו עד כה בכל התוכניות ששמענו פה כולם מתעלמים לחלוטין ממצבי אסון. מה יקרה במצב מלחמה?
ידוע לכולנו שהשטח המדובר עלול להיות בעייתי גם במקרה של רעידת אדמה.
14:33 מוצגת תוכנית מתאר של תשתית הולכת הגז הלאומית ורואים בבירור תכנון צנרת להולכת גז המיועדת לעבור דרך בתי זיקוק וקרקעות הצפון. תוכנית זו מעידה חד משמעית על כך שקרקעות הצפון מיועד מראש להוות מרכז לטיפול בתוצרי גז.
אף אחד לא מדבר על תוכנית כוללת לפיתוח התעשייה המזהמת באזור. זוהי שיטת הסלמי.
14:35 חנה קופרמן: אנחנו שומעים בתקופה האחרונה על כך שהמשרד לאיכות הסביבה מעיד על ירידה של 70% בזיהום האוויר. אבל איך אפשר להתייחס ברצינות לנתונים האלה לאור דו״חות משרד הבריאות ומבקר המדינה? אלה נווה מציגה טווח הרג של כ- 470 אלף איש כתוצאה מפיצוץ קונדנסנטים.
14:50 על פי דו״ח איגוד ערים חיפה 2013 להימצאות חלקיקים באוויר, חריגות ברורות ברמה מסרטנת ודאית.
חדר המצב אף העלה סרטון המתעד את ההפגנות מחוץ לישיבה, צפו: