כפי שפורסם באתר "תשתיות", חברת אפק, המבצעת קידוחי ניסיון להפקת נפט ברמת הגולן, הזמינה את הציבור לסיורים בקידוחי הניסיון לאורך חג הפסח. בתגובה לכך הקים הארגון המתנגד לקידוחי הנפט מאהל הסברה לתושבי רמת הגולן לגבי הקידוחים
אפק הזמינה את הציבור לראות את קידוחי הנפט – הירוקים הקימו מאהל מחאה
כפי שפורסם באתר "תשתיות", חברת אפק, המבצעת קידוחי ניסיון להפקת נפט ברמת הגולן, הזמינה את הציבור לסיורים בקידוחי הניסיון לאורך חג הפסח. בתגובה לכך הקים הארגון המתנגד לקידוחי הנפט מאהל הסברה לתושבי רמת הגולן לגבי הקידוחים
תמונה ראשית: מאהל ההסברה נגד קידוחי הנפט בגולן, פסח 2015. קרדיט: המטה לעצירת קידוחי הנפט בגולן
הקרב הגדול על רמת הגולן לא מפסיק במהלך הפסח ואף מתחמם, כשחברת אפק המבצעת קידוחי ניסיון להפקת נפט ברמת הגולן ניצלה את החג כדי להזמין את הציבור לחזות בקידוחי הניסיון ומנגד לה הארגונים הירוקים הקימו מאהל הסברה לתושבים, שהציגו את הצד המתנגד לקידוחים והסבירו את המשמעויות של הקידוחים כפי שהם רואים אותן.
כזכור, קידוחי הניסיון ברמת הגולן החלו כשבחודש דצמבר 2014 אישר בג"ץ לחברת אפק לבצע אותם, לאחר שעתירה של ארגון הסביבה אדם טבע ודין עיכב את הקידוחים במספר חודשים. ההחלטה של בג"ץ קבעה שיהיה קידוחי ניסיון לפני קידוחי ההפקה, ושחברת אפק תידרש לפנות לוועדת התכנון בסיום קידוחי הניסיון כדי לקבל את אישורם לגבי קידוחי ההפקה המסחרית. הארגונים הירוקים, מאידך, חוששים כי ברגע שהחברה "הכניסה את הרגל בדלת" יהיה קשה לעצור בעדה בהמשך.
לסיכום הסיורים, מסרה חברת אפק לאתר תשתיות: "למעלה מ-2000 מבקרים הגיעו במהלך הימים האחרונים למרכז המבקרים שפתחנו באתר חיפושי הנפט בגולן. המטיילים למדו על הנפט, תוצריו, חשיבותו ועל תוכנית העבודה של חברת אפק. כמו כן המבקרים נחשפו להשקעה הגדולה שמבצעת חברת אפק בכל ההיבטים הסביבתיים. אנו שמחים שספר המבקרים התמלא במהירות בתומכים רבים בפרויקט שמחכים לשמוע בשורות על מציאת הנפט. אנו שמחים שרבים מתושבי הגולן הגיעו, שאלו שאלות, ראו מקרוב את העבודות, למדו על הפרויקט ואף הביעו תמיכה".
מנגד, מסרה גלי פוקס, מהמטה לעצירת קידוחי הנפט בגולן, שכבר התראיינה לאתר תשתיות בנושא: "הקמנו מאהלים יחד עם החברה להגנת הטבע במקומות מרכזיים בגולן ופגשנו מטיילים שבאו להנות מהטבע הייחודי של הגולן. דיברנו עם אלפי אנשים שנחשפו לראשונה לנושא קידוחי הנפט בגולן, והזדעזעו לגלות את הסכנות הטמונות בתכנית. סיפרנו שלמרות ההתנגדות של המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות, הארגונים הירוקים והמכון לחקר הכנרת, קידוחי החיפוש יצאו לפועל ואנו חוששים שתכניות ההפקה יעברו חלק גם במקרה של התנגדות של הרשויות הדואגות לאינטרסים של אזרחי מדינת ישראל ושל הסביבה. מספיק להביט דרומה לשמורת עברונה ולנזק שנעשה שם בגלל תקלה בצינור נפט כדי להבין שהמשמעויות של תקלה כזו באגן ההיקוות של הכנרת הן הרסניות וכן שהפיקוח וההגבלה שיש לחברות הנפט לא מספקים כיום ויש לשנותם לפני אישורה של תכנית בסדר גודל כזה.
"לפי סקר סיכונים שנערך בגולן עשויים להיות מאות קידוחים בשטח של 400,000 דונם, כל אחד מהם צפוי לצרוך מיליוני ליטרים של מים שייגרעו ממשתמשים אחרים. סטטיסטיקות מראות שתוך שנים אחדות אחוז ניכר מהקידוחים הללו דולף, ומי התהום הסמוכים מזדהמים בגזים. יש הרבה שאלות ללא מענה במיזם הזה ואנו חוששים מכך שהרכבת הזו תשעט ללא מפריע בשל קידום חסר מעצורים של חברת אפק. תכניות החברה האחות IEI להפיק נפט מפצלי שמן בעמק האלה נדחו וכעת היא משקיעה את כל מאמציה בקידום הפרויקט בגולן תוך זלזול בתושבים ובשאלות החשובות שהציבור מעלה".
גל גפני, מהמטה לעצירת קידוחי הנפט בגולן: "הציבור הישראלי מאוד אוהב את הגולן. מדהים לראות עד כמה נטוע חבל הארץ הזה, שבמשך שנים היה מזוהה עם מלחמה וצבא, עמוק בלב הציבור. השינוי הגדול נעשה כשאנשי הגולן הבינו שאנשים נקשרים למקומות בהם הם מטיילים ומתארחים, ולא למקומות עליהם הם שומעים בחדשות. המפגש הבלתי אמצעי עם הציבור הרחב המטייל בגולן היה מדהים. אנשים מכל הזנים והמינים – דתיים וחילוניים, משפחות וצעירים, ימניים ושמאלנים, וכמעט כולם בלי יוצא מן הכלל עצרו לשאול ולהתעניין. נפט? בגולן? ומה יהיה גורל הכינרת? והנחלים? והקלמנטינות והתפוזים המעולים שיש פה?
"שני דברים תפסו במיוחד את רוב הציבור – היות החברה הקודחת חברה אמריקאית, ללא ניסיון ועם המון כוח וקשרים, וחולשתו המדהימה של השלטון והרגולטור בישראל. במילים אחרות – חוכמת ההמון זיהתה די מהר את החיבור ההרסני בין קשרים וכוח פוליטי רב לבין רגולטור חלש, ומה יכול להיות פה אם יתאפשר לחברה להפיק פה נפט. בצורה מדהימה בסופו של ויכוח בן 3 שעות אפילו אבגד מאירי, החתום על הדו"ח הסביבתי של חברת אפק הסכים איתנו כי יכולת הפיקוח והמחקר של משרדי הממשלה היא נושא מאוד מדאיג. לסיכום – שמחנו לפגוש את הציבור הישראלי ולהיזכר שוב כי הגולן והכינרת אינם החצר האחורית שלנו כי אם החצר הקידמית של המדינה".
[wysija_form id="4"]
מצער שחברה אמריקאית תהרוס לנו את החיים