בשעה 20:00 תחל בכיכר רבין בתל אביב הפגנה שמטרתה למנוע את הקידוחים של חברת ג'יני ברמת הגולן, דיברנו עם גלי פוקס ואור בומץ ממאבק התושבים כדי להבין את הטענות נגד קידוחי הניסיון של החברה של אפי איתם
"רמת הגולן הולכת להיראות כמו שדה נפט ענק"
בשעה 20:00 תחל בכיכר רבין בתל אביב הפגנה שמטרתה למנוע את הקידוחים של חברת ג'יני ברמת הגולן, דיברנו עם גלי פוקס ואור בומץ ממאבק התושבים כדי להבין את הטענות נגד קידוחי הניסיון של החברה של אפי איתם
בתמונה הראשית: הפגנה מחוץ לאתר קידוחי נפט ברמת הגולן. קרדיט: החברה להגנת הטבע
קידוחי ניסיון לחיפוש נפט החלו בחודש שעבר ברמת הגולן, לאחר פסק דין שניתן מבג"ץ ומגביל אותן למספר חביות לכל קידוח. היום בשעה 20:00 תיערך הפגנה נגד הקידוחים בכיכר הבימה, בה צפויים להשתתף מאות אזרחים תחת הסיסמה "גם בתל אביב שומרים על הכנרת והגולן מתעשיית נפט מסוכנת".
את ההפגנה מארגן המטה לעצירת קידוחי הנפט בגולן. המטה עומד בחזית קואליציה רחבה של ארגונים ומשרדים המתנגדים נחרצות לקידוחים: המשרד להגנת הסביבה, החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין, גרינפיס, מגמה ירוקה ותנועת המושבים. בכנס סביבה 2050 שנערך בשבוע שעבר פגשנו שתיים ממובילות המאבק, גלי פוקס ואור בומץ, ודיברנו איתן על הקידוחים ומשמעותן לגולן.
תשתיות: באיזה שלב נמצאים כרגע בקידוחים?
בומץ: השלב הנוכחי בקידוחים זה שהחלו באתר הראשון מבין קידוחי הניסיון, התושבים מדווחים על רעש ומפגעים נוספים.
פוקס: וזו רק ההתחלה, אם יאשרו את קידוחי ההמשך זה אומר 1000 קידוחים על שטח של 400 קמ"ר, כל דרום הגולן יהיה מלא בקידוחים צפופים שיכולים ליצור הרבה נזק גם לאוויפרים של הכינרת, יחלחלו לכל הנחלים והנהרות שמזינים את הכינרת. אנחנו לא רוצים להיות טקסס, יש לנו רק כינרת אחת ואנחנו לא רוצים לזהם אותה, וזה בלי שדיברנו על העניין של זיהום אוויר.
תשתיות: חברת הנפט מתעלמת מהבעיות האלה?
בומץ: החברה הזאת היא לא מה שהיא מספרת, היא באה עם הצהרות של עצמאות אנרגטית ונפט ומקומות עבודה אבל במציאות המספרים הם אחרים מבחינת פוטנציאל ההפקה, כשהם צריכים להיכנס למספרים הם הרבה פחות גבוהים ממה שהם אומרים. המשקיעים קיבלו מסרים של ציונות ועצמאות אנרגטית ובמציאות אנחנו סבורים שמסתירים מהם את האמת. אפי איתם מסתובב בין התושבים ומבטיח להם את המילה שלו שיהיה בסדר, הוא אומר שמאחר שהוא גם גר ברמת הגולן אז יהיה קידוח גם ליד הבית שלו ואין בעיות עם זה.
פוקס: הסיכון שעומד על הפרק לא מדובר מספיק, החברה אומרת שהיא לא בטוחה באיזה טכנולוגיה ישתמשו אבל כולם יודעים שמדובר בטכנולוגיית הפראקינג שהיא לא קונבנציונלית ולאט לאט בעולם אוסרים אותה. במדינות אירופה לא רוצים להתעסק בה ובאמריקה שכל מדיניות הפקת הנפט שלה מבוססת עליה גם לאט לאט עוצרים אותה. בניו יורק אוסרים על הפקת הנפט מפראקינג כבר.
תשתיות: מה הבעיות של הפראקינג שספציפיות לרמת הגולן?
פוקס: יש כאן שאלה של משאבים: משאבי המים של התעשייה מוגבלים וחקלאים ברמת הגולן מוגבלים במכסות המים שלהם ותעשיית הפראקינג דורשת כמויות מים אדירות, מאחר ומשתמשים בטכונולגיות בהן מחדירים מים עם הרבה מאוד חומרים כדי ליצור לחץ על האבן כדי לשאוב אותה, שדרך אגב היום בארה"ב מפזרים את החומרים המסוכנים אחרי השימוש על פני השטח ומזהמים אותו. יש גם סכנה לרעידות אדמה בגלל הלחץ שיופעל על האבנים התת קרקעיות. הלוגיסטיקה סביב האתרים האלה הולכת לשנות את פני הגולן.
בומץ: מה יהיה עם מי השתייה שלנו? הקידוחים בעומק הקרקע עוברים כולם דרך אקוויפרים, זה אקוויפרים שמשמשים את ישראל וירדן ומזינים את כל הנחלים לרמת הגולן ולשמורות הטבע, גם אם כל הקידוחים ייעשו מחוץ לשמורות טבע הנחלים שם יהיו מזוהמים. אתרים יחודיים שיאבדו ולא יהיו יותר לרשות הציבור. כל תושבי טבריה שותים מימי הכינרת והכינרת היא אתר נופש. זה איזור רגיש גם מבחינה פוליטית.
תשתיות: איך זה ישפיע על החיים שלכן ספציפית?
פוקס: אנחנו מכפר חרוב וקידוח ניסיון אחד הולך להיות פחות מקילומטר משער הקיבוץ. חוששים שכל מרקם החיים ברמת הגולן הולך להשתנות. רמת הגולן הולכת להיות שדה נפט. אפילו הטקסנים בורחים מהחוות של עצמם כי הפכו את השטח שלהם לבלתי ניתן למחייה.
בומץ: איך יראו החיים בגולן? איך יראו הנחלים שלנו? אין לנו ספק שיהיו זיהומים ולא ניתן יהיה למנוע אותנו. וזה בלתי הפיך, ברגע שזיהמת מאגר מים כמו הכינרת אי אפשר להחזיר את זה לאחור. זיהום מים בהידרו-קרבונים הוא מאוד בעייתי ואפילו מיליונית של PPM היא מזהמת ובמקורות מים ליד קידוחים מצאו עשרות PPM.
[wysija_form id="4"]