מאבקם של 850 עובדי מפעל תרכובות הברום עקב פיטורם של 140 עובדים ממשיך זה היום העשירי, ופוליטיקאים ממפלגות המחנה הציוני, הליכוד ומרצ מוחים נגד הפיטורים ומגיעים למטה המאבק
היום העשירי לשביתת עובדי הברום: הפוליטיקאים נרתמים למאבק
מאבקם של 850 עובדי מפעל תרכובות הברום עקב פיטורם של 140 עובדים ממשיך זה היום העשירי, ופוליטיקאים ממפלגות המחנה הציוני, הליכוד ומרצ מוחים נגד הפיטורים ומגיעים למטה המאבק
בהנהלת כיל טוענים כי הועד לא מוכן לשתף פעולה במשא ומתן על קיצוצים, ויו"ר הועד אבנר בן סניור אומר שהוא יהיה מוכן להתחיל לדבר על התייעלות רק בתמורה לקיצוץ שכר הבכירים. "אם החברה נמצאת בהפסדים כפי שטוענים בכיריה אנו דורשים קיצוץ שכר הבכירים ב-50% לפני פיטורי עובדים" אמר בן סניור.
עוד מבן סניור: "הנהלת כיל טוענת כי היא נמצאת בהפסדים ועל כן עליה לפטר עובדים. אם כך הדברים אנו דורשים שבטרם ידונו איתנו על התייעלות ופיטורי עובדים יקצצו את שכר הבכירים ב-50% וגם אז אני יכול להבטיח לכם כי שכר יהיה גבוה מהשכר המקובל בישראל. זהו התנאי שלנו, רק כאשר הוא יתממש רק אז נהיה מוכנים לשבת איתם ולדון בהתייעלות. לא עולה על הדעת שחברה אשר בכיריה מרווחים בין 50-200 מיליון שקלים תבוא לעובדים ותדרוש מהם התייעלות על ידי פיטורי עובדים".
הנהלת כיל טענה כי עובדי תרכובת הברום נהגו באלימות בשני מקרים בהם הם הפגינו, במקרה אחד העובדים הפגינו בכניסה למסעדת "ערביקה" בבאר שבע שם אירחו בכירי כיל אורחים חשובים מחו"ל. העובדים הפריעו למהלך הארוחה וגרמו לפיצוצה ואף לפי ההנהלה גם ניקבו צמיגים של סמנכ"ל בחברה. יום לאחר מכן הגיעו העובדים אל בתיהם של שני סמנכ"לים ועל פי הטענות איימו על ילד של אחד מהם וקיללו אותו. מנגד, העובדים טוענים שמכתב הפיטורים הודבק על הדלת שלהם ואף ניתן לאחד מהם בזמן שהוא עבר ניתוח צינתור.
בכיל טוענים כי פיטורי העובדים זה צעד מחאה עקב המלצות ועדת ששינסקי 2, למרות שאלה כלל לא הגיעו לידי חקיקה לפני שפוזרה הכנסת. לטענת יו"ר ועד העובדים, כיל מנסה להחליש את החברה ולהציג מצג שווא של הפסדים בעוד היא מעתיקה את פעילותה לחו"ל. "עידן עופר עושה שימוש ציני בעובדים כדי לנקום בממשלת ישראל בעקבות המלצות שישנסקי". הוסיף בן סניור.
לפני כחודשיים בית הדין לעבודה ביטל את הפיטורים והורה להנהלה לשבת למו"מ עם העובדים זאת לאחר שוועד העובדים פנה לבית הדין בבקשה להוצאת צו מניעה לפיטורים. למרות שלטענת ועד העובדים הוא הניח על שולחן המו"מ מספר הצעות להתייעלות וכן רשימה של 70 עובדים אשר יפרשו במסגרת פרישה מוקדמת. הנהלת החברה סירבה להצעתם בטענה שהתייעלות זה פיטורים בלבד ולא פרישה מוקדמת. לאור זאת החליטו העובדים לפנות לבית הדין ולמשוך את הבקשה.
לרגל הבחירות המתקרבות, הפוליטיקאים נוהרים אל מטה המאבק של העובדים ומפרסמים את פניותיהם אליהם בעמודי הפייסבוק האישיים שלהם, כך כתבה מירי רגב ממפלגת העבודה: "סיימתי עכשיו ביקור לא פשוט, במתחם המחאה של עובדי ברום וכיל בבאר שבע. פגשתי את העובדים, ראיתי את כאבם ואמרתי שאמשיך לפעול, כפי שפעלתי לפני שש שנים, כדי למצוא פתרון. הנגב חשוב למדינת ישראל וזו לא סיסמא. הבטחתי לעובדים כי אעשה הכל כדי למצוא פתרון לבעיה".
תמר זנדברג ממפלגת מרצ: "חברת כי"ל, אולי החברה הצינית ביותר בישראל, ממשיכה בהליך הפיטורים של 140 עובדי חברת תרכובות ברום. החברה שופכת מיליונים בשנים האחרונות כדי להילחם בהמלצות ששינסקי 2, שקובעות שהיא צריכה לשלם קצת יותר מס על משאבי הטבע של כולנו שניתנו לה באופן בלעדי. מיליונים שיוצאים על מאבק לטובת רווחיה ונגד האינטרסים הכלכליים של אזרחי ישראל. החברה החצופה הזאת, צריך להזכיר, לא משיגה את רווחיה בגלל פיתוחים טכנולוגיים, בגלל איזה כוח-מוח מיוחד או חדשנות יזמית. היא עושה את רווחיה העצומים מכרייה של משאבי טבע ששייכים לתושבי המדינה ושניתנו לה כמעט במתנה. בשנת 2014 הוציאה החברה סכום של כ-6.7 מיליון שקל על תשדירי תדמית, 90% מהם בטלוויזיה, כך לפי נתוני חברת יפעת בקרת מדיה. מכירים את הפרסומות שיש לפני החדשות בערוץ 2? את סרטוני התדמית שמשודרים שם? אז לכי"ל יש מיליוני שקלים להוציא כדי לנסות לשפר את תדמיתה, בזמן שהיא טוענת שאין לה כסף ובגלל זה שולחת הביתה 140 עובדים. כמה עובדים אפשר היה להעסיק ב-6.7 מיליוני השקלים? כמה פיטורים ניתן היה לחסוך? התשובות לכי"ל, חברה בלי בושה אבל עם הרבה כסף לפרסומות".
שלי יחימוביץ' ממפלגת העבודה: "חוזרת מבאר שבע, מאוהל המחאה של עובדי הברום המפוטרים וחבריהם מול הנהלת כימיקלים בישראל. בין היתר אמרתי לעובדים: המלחמה על הפרנסה בכבוד היא המלחמה הכי חשובה שיש. בלי פרנסה בכבוד אין כלום, הכל שטויות. אם בן-אדם לא יכול להביא פרנסה הביתה אז כל המשפחה קורסת. כל עובד, כל משפחה זה עולם ומלואו. ואני רוצה להגיד לכם – העובדה שאתם לא אומרים "טוב אנחנו בסדר ושהברום כבר יסתדרו", העובדה שאתם נותנים כתף אחד לשני, זו הסולידריות במיטבה. זו הדאגה של עובדים לעובדים. וכל הכבוד לכם. פרנסה זו לא בדיחה".
בתמונה הראשית: מירי רגב במתחם המחאה של עובדי מפעל הברום. צילום: עמוד הפייסבוק של מירי רגב
[wysija_form id="4"]