בכנס שנערך הבוקר בבורסה לניירות ערך, נאמו ראשי מונופול הגז: מנהל נובל אנרג'י בישראל ביני זומר ויו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט גדעון תדמור. הם דיברו על הכדאיות והנחיצות לדעתם של פיתוח מאגר לוויתן בזמן
גדעון תדמור: פיתוח לוויתן במועד הוא קריטי לישראל משקית, כלכלית וגיאופוליטית
בכנס שנערך הבוקר בבורסה לניירות ערך, נאמו ראשי מונופול הגז: מנהל נובל אנרג'י בישראל ביני זומר ויו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט גדעון תדמור. הם דיברו על הכדאיות והנחיצות לדעתם של פיתוח מאגר לוויתן בזמן
בכנס האחריות התאגידית שארגן משרד האנרגיה השתתפו נציגי משרד האנרגיה, ביניהם שר האנרגיה סילבן שלום, מנכ"לית משרד האנרגיה אורנה הוזמן בכור ויו"ר רשות הגז אלכסנדר ורשבסקי. נציגי משרד האנרגיה הדגישו את הדחיפות בפיתוח מאגרי הגז, בדומה לנציגי חברות הגז הטבעי שהשתתפו בכנס שמשרד האנרגיה ארגן.
ביני זומר, מנהל ארצי נובל אנרג'י ישראל: "הבאנו לחסכון של 15 מיליארד שקלים למדינה בעלויות אנרגיה מאז שתמר החלה לספק גז לישראל, ויותר מ-50 מיליארד שקלים תועלת חסכון לכלכלת ישראל כתוצאה משימוש בגז טבעי. כ-62% מההכנסות כתוצאה ממכירת הגז הטבעי ייכנסו לקופת המדינה ו-78 מיליארד שקלים פוטנציאל הכנסות למדינה ב-10 השנים הקרובות מגז טבעי. הפעילות שלנו תביא להפחתת פליטות גז של 195 טונות של פחמן דו חמצני, שזה שווה ערך ל-14 שנים של פליטות מזהמים של כל כלי רכב במדינת ישראל".
"חסכון בהוצאות אנרגיה מגביר את כושר התחרות של התעשייה הישראלית בחו"ל. אנחנו יודעים שיש מפעלים בפריפריה שנסגרו בשל עלויות אנרגיה גבוהות. בשניב ופניציה היה עניין של להיות או לחדול והיום הם נהנים מחסכון בעלויות האנרגיה. חיבור לגז טבעי הוא קריטי, חשוב שכולם יוכלו ליהנות ממשאב אנרגיה זול ונקי. אנחנו משתפים פעולה עם משרד האנרגיה, וזו האחריות התאגידית שלנו".
"בעולם אנחנו פעילים בתחום האחריות התאגידית, עובדים עם הרגולטור, לפי חוק, בסטנדרטים הגבוהים ביותר". זומר ציין כי במפרץ מקסיקו הייתה נובל אנרג'י החברה הראשונה לקבל אישור לקדוח לאחר מקרה BP. בנושא רכש מקומי, ציין כי בשנים האחרונות השקיעו יותר מ- 2 מיליארד שקלים ברכש מקומי.
"אנחנו מתחייבים להעסיק יותר עובדים ישראלים, אמר. בין הערכים החשובים ביותר, ציין: בטיחות, לוחות זמנים וסטנדרטים הגבוהים ביותר אליהם החברה מורגלת ומחוייבת, גם בעולם. תשתית בים ל- 20 שנה, חייבת להיות בטוחה", אמר זומר.
"כיום מועסקים 180 ישראלים בנובל בישראל. אנחנו מקווים שבזכות העבודה שאנחנו עושים היום עם משרדי הממשלה, נוכל להגדיל את מספר הישראלים, את הרכש המקומי, וגם צנורות נוספים לחוף וגישה לכל המפעלים".
גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר פנה בתחילת דבריו לביני זומר: "כמי שהביא את נובל ב- 1998 לארץ, הייתי צריך למשוך אתכם שתעשו את הדברים הנכונים. עכשיו אני צריך לדאוג שתישארו בארץ ותמשיכו לעשות את העבודה".
"אנחנו כרגע בעין הסערה של תהליכים רגולטוריים מורכבים, שמעיבים על המשך התפתחות התעשייה. לכולם ברור שפיתוח לוויתן במועד, בלוח הזמנים המקורי, הוא צורך קריטי למדינת ישראל. גם בראייה משקית וכלכלית וגם מבחינה גיאופוליטית".
"עד לפני המשבר האחרון, חשבנו שאנחנו על מסלול ההמראה לקראת המראה גדולה של לווייתן. 350 מהנדסים גם באוסלו ויוסטון עובדים על הפרויקט, אנחנו לקראת חתימת הסכמי ייצוא משמעותיים והיסטוריים עם ירדן ושחקנים במצריים, ושחקנים בינ"ל שייצאו הגז ממצריים".
"ואז ביום בהיר אחד, ללא התרעה מוקדמת, קרה האירוע המשברי שבו בעצם החליט הממונה על ההגבלים לחזור מהסכם עליו חתמנו 9 חודשים קודם לכן. ואנחנו והמשרדים נתפסנו ללא הכנה והשאלה מה עושים. לכן, אנחנו שמחים שהוקם הצוות הבינמשרדי מתוך הכרה באחריות של כל אחד מאיתנו, על מה ייקרה אם לא נצליח. הדבר מייצר חלון הזדמנות מאוד קטן ואמיתי להגיע אולי פתרון לטווח ארוך יותר. למרות שחשבנו שהרגולציה מאחורינו, יש פה אירוע נוסף ואנו נחושים לשתף פעולה על מנת להחזיר את המטוס הכבד והמשמעותי הזה למסלול ההמראה ולייצור תועלות עבור כולנו".
"לצערי, הרבה מהקשיים שאנו חווים לאחרונה, הם בין היתר כי הם מתנהלים באווירה לעומתית הנובעת מתחושה של עוינות כלפי הסקטור. היא ניזונה מפופוליזם ובורות, בלי כוונות רעות, שאנשים לא מכירים את עולם התוכן בו אנחנו מצויים. כל זה על מצע בעיות יסוד חברתיות וכלכליות שדורשות פתרון. אנחנו לא הבעיה אלא הפתרון".
"מאחר שאנחנו כאן על מנת להשאר ולהוביל תהליכים ורואים פה שותפות אמת עם הציבור כולו, רואים ביישום אחריות תאגידית משימה חשובה ביותר, שתשנה השיח הציבורי. מהפכת הגז צריכה להיות חזון של כולם".
"פרויקטי תמר ולוויתן הם לא רק מנוע לצמיחה – רק בתמר הושקעו 4 מיליארד דולר במהלך שהפך את ישראל לעצמאית בגז טבעי. וכבר תרם אחוז לתל"ג בשנה הראשונה. בלוויתן – הושקעו מיליארד דולר ויושקעו עוד 6-7 מיליארד דולר. פרויקט התשתית הגדול בישראל. גם אחרי תמר כבר יש הכנסות של 200 מיליארד שקלים למדינה בלי לקחת בחשבון חסכון בכסף מדלקים".
"איך אנחנו יכולים היום, עם אספקת הגז המהווה 60% מאספקת החשמל להיות תלויים בצינור אחד, באסדה אחת, שכל תקלה תגרום למשבר אדיר? הייתי בקהיר ושם לא מבינים מה עבר עלינו, איך לא רואים כאן את הברור מאליו? את התרומה לכושר התחרות? צריך לבקר ולראות את המפעלים שניצלו כתוצאה מהגז, ומספקים עבודות ותרומה לירידת יוקר המחיה".
"למה מחירי החשמל והמים ירדו? בגלל הגז הטבעי. הכול כלים שלובים. אבל צריך את הגז כדי להניע התהליך. הובלת השינוי הגיאופוליטי האמיתי. זה השלום האמיתי. הצורך בירדן במצרים אמיתי. מה טוב יותר מלספק להם גז באופן קבוע ולאורך זמן?" סיכם תדמור.
[wysija_form id="4"]