מדובר בהסדרה השנייה של קוגנרציה, לאחר שההסדרה הראשונה עמדה על 400 מגה-וואט. בהסדרה הנוכחית רשות החשמל נוקטת בקו נוקשה יותר כלפי יצרני החשמל, כאשר לדוגמה יצרן שלא יעמוד בתנאי הנצילות כבר בשנים הראשונות יזכה לתקרת תשלום נמוכה באופן משמעותי
רשות החשמל פרסמה הסדרה חדשה של 600 מגה-וואט לתחנות קוגנרציה
מדובר בהסדרה השנייה של קוגנרציה, לאחר שההסדרה הראשונה עמדה על 400 מגה-וואט. בהסדרה הנוכחית רשות החשמל נוקטת בקו נוקשה יותר כלפי יצרני החשמל, כאשר לדוגמה יצרן שלא יעמוד בתנאי הנצילות כבר בשנים הראשונות יזכה לתקרת תשלום נמוכה באופן משמעותי
מליאת רשות החשמל בראשות עו"ד אורית פרקש-הכהן, אישרה הארכה בשנה נוספת של ההסדרות התעריפיות והסדרי המימון הקיימים ליצרני קוגנרציה (תחנות ייצור משולב של חשמל וקיטור), במקביל לאישור מתווה הסדר חדש להסבת מתקני קוגנרציה לייצור קונבנציונאלי, תוך יצירת ודאות רבה יותר לגופים המממנים.
ההגנות אשר מעניקה הסדרה זאת קטנות יותר מההגנות אשר ניתנו ליצרני קוגנרציה שחדלו לעמוד בתנאי הנצילות בעבר. זאת בקנה אחד עם מגמת רשות החשמל להתאים את ההסדר להתבגרות משק החשמל הפרטי ולהביא למזעור עלויות לצרכנים. מימוש החלטה זו יחסוך לציבור הצרכנים כמחצית מהעלות הצפויה תחת ההסדר הקודם שחל במקרי ברירת מחדל תוך שיאפשר המשך מימון והקמת הקיימים מתקני קוגנרציה בהגנות יותר מתונות.
על-פי הערכות הגורמים המקצועיים ברשות החשמל, צפוי צעד זה לאפשר מימון של מתקני קוגנרציה בהיקף של כ-600 מגה-וואט עד סוף העשור, אשר יתווספו לכ-400 מגה-וואט שכבר מיוצרים כיום בקוגנרציה.
בכך סיימה רשות החשמל את הצגת ההסדרה הקונבנציונלית החדשה לגל השני של יצרנים פרטיים המתווה העתידי להמשך כניסת ייצור חשמל פרטי למשק בהיקפים משמעותיים:
מתקני קוגנרציה מוקמים לרוב בחצר מפעלי תעשייה הצורכים קיטור. גודל המתקן מותאם לצרכי הקיטור של יצרן החצר ולמאפייניו הייחודיים. היצרנים חשופים לסיכון במידה והצרכן התעשייתי הסמוך לא יוכל להמשיך ולרכוש את הקיטור מבחינה כלכלית, ולא ניתן יהיה למצוא צרכן אחר לקיטור מאחר שאספקת הקיטור מוגבלת לצרכנים תעשייתיים בקרבת מתקן הקוגנרציה. לאור זאת, נדרשת הסדרה ייחודית ליצרני הקוגנרציה גם בשעה שהביקוש לקיטור פוחת.
על-פי נוסח ההסדר החדש שאישרה לשימוע מליאת הרשות, בעל רישיון יצור בקוגנרציה במתקנים בהספק של מעל 16 מגה-וואט, אשר חדלו להתקיים בו התנאים הנדרשים למתקן קוגנרציה בהתאם לרשיונו יזכה לתעריף זמינות מגודר, אשר היצרן יהנה ממנו גם כאשר לא יעמוד מסיבות שאינן בשליטתו בתנאי ליצרן קוגנרציה.
יחד עם זאת, ההסדרה ייחודית בכך שלצד התשלום, כלולים בו במספר מנגנונים שימנעו תשלום עודף ליצרן על חשבון הציבור, לפי הפירוט הבא:
א. יצרן שלא יעמוד בתנאי הנצילות הנדרשת כבר בשנים הראשונות לפעילותו המסחרית יזכה לתקרת תשלום נמוכה באופן משמעותי. זאת על מנת למנוע הקמת מתקנים לא ראויים על חשבון הציבור.
ב. החלטה זו כוללת מנגנון כלכלי המצמצם את תשלום הזמינות ליצרן במקרה של העלאה ריאלית בתעריפי החשמל במשק, שכן אז הרווח ליצרן יגדל בשיעור משמעותי.
ג. ההחלטה כוללת מנגנון התחשבנות נוסף כלול במקרה שהמתקן ממשיך למכור חלק מתפוקת הקיטור. זאת משום שבמצבים אלו הכנסות היצרן יגדלו, על חשבון הציבור, מעבר למינימום הנדרש, והיצרן יוכל להחזיר את החוב ללא תשלום זמינות על פי הסדר זה. גם אז כאמור, מתעריף הזמינות המגודרת יקוזזו רווחי היצרן מהקיטור.