הלחץ החיצוני על הגז הישראלי נמשך בעקבות הניסיון לפרק את המונופול של דלק ונובל אנרג'י. לאחר שמזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי, שוחח עם בנימין נתניהו לגבי הניסיון לפירוק המונופול, כעת גם ירדן מתערבת ומקפיאה את המו"מ שנוהל עם ישראל על יבוא הגז ממאגר לוויתן
ירדן הקפיאה את המשא ומתן עם ישראל על הגז ממאגר לוויתן
הלחץ החיצוני על הגז הישראלי נמשך בעקבות הניסיון של הממונה על ההגבלים, דיוויד גילה, לפרק את המונופול של דלק ונובל אנרג'י ששולטות על מאגרי הגז של ישראל. לאחר שמזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי, שוחח עם בנימין נתניהו לגבי הניסיון לפירוק המונופול, כעת גם ירדן מתערבת ומקפיאה את המו"מ שנוהל עם ישראל על יבוא הגז ממאגר לוויתן. על ההקפאה דווח בעיתון Al Ghad הירדני
הגורמים הקיצוניים באיסלאם הירדני התנגדו לעסקת הגז עם ישראל מאז שהחלו מגעים עם מונופול הגז, וייתכן וזו הפרצה שהירדנים חיפשו כדי לצאת מהעסקה. יכול אף להיות כי זו עוד דרך של מונופול הגז ללחוץ על מקבלי ההחלטות בישראל כדי למנוע את מהלך פירוק המונופול.
כזכור, בחודש ספטמבר 2014 שותפות לוויתן דיווחה על חתימת מזכר הבנות למכירת 45 BCM (מיליארד מטר מעוקב) של גז טבעי עם חברת החשמל הירדנית. בעקבות ההסכם, מדינת ישראל תספק למעשה את כל צרכי הגז טבעי של ירדן במהלך 15 השנים הבאות. השווי הכולל של העסקה הוא מעל 15 מיליארד דולר.
מחיר הגז שנקבע במזכר ההבנות הכוונות דומה למחירים שנקבעו בהסכמים אחרים לייצוא גז מישראל, וגבוה משמעותית ממחיר הגז שנמכר לחברת החשמל הישראלית. החוזה צפוי להיות ל-3 מיליארד מ"ק (BCM) לשנה, ויכול להגיע לשווי כולל של עד 15 מיליארד דולר.
ההסכם היה צפוי להוות למעשה את יריית הפתיחה לפיתוח מאגר לוויתן, שלו כבר חוזה חתום עם הרשות הפלסטינית וכן מזכר הבנות עם חברת BG (בריטיש גז) שמפעילה מתקן להנזלת גז (LNG) במצרים בהיקף של כ-7 BCM לשנה, לתקופה של 15 שנים.
מעבר להיבטים הכלכליים, ההסכם גם צפוי היה לחזק את מעמדה הגיאו-פוליטי של ישראל ועתיד לייצר הכנסות של עשרות מיליארדי שקלים לקופת המדינה. המסמך נחתם לאחר פגישות רבות שקיימו השר שלום ובכירי המשרד עם שרים וגורמים שונים בירדן. ההסכם המתגבש כפוף לאישור יצוא גז טבעי מישראל שיינתן לאחר בחינה מקצועית, באישור השר.
שותפות מאגר לוויתן הן נובל אנרג'י (39.66%), דלק קידוחים (22.67%), אבנר חיפושי נפט (22.67%) ורציו (15%).
בעסקה הקודמת שנחתמה בפברואר 2014, הוסכם כי מאגר תמר יספק כ-BCF 66 (מיליארד רגל מעוקבת) של גז טבעי למשך 15 שנים. המחיר לגז הטבעי הנמכר יהיה מבוסס על מחיר התחלתי של לפחות 6.50$ לאלף רגל מעוקבת של גז טבעי בצמוד למדד יחוס למחיר הנפט הגולמי. בנוסף תגבה נובל מחיר של כ-0.2$ לאלף רגל מעוקבת עבור שירותי שיווק ומכירה בעבור העברת הגז עד לירדן. היקף ההכנסות מוערך בלפחות 500 מיליון דולר, כשההיקף הסופי ייקבע בכפוף לכמויות שיסופקו בפועל ומחירי הגז במועד המכירה.
בתמונה הראשית: חתימת הסכם הגז בפברואר 2014. עומדים משמאל לימין: שגריר קנדה בירדן – ברונו סאקומוני, יו"ר APC ברומין – גאמל אחמד סרעירה, שר האנרגיה הירדני – מוחמד חמאד, תת שר החוץ לענייני אנרגיה במחלקת המדינה האמריקאית– עמוס הוכשטיין, שגריר ארה"ב בירדן – סטויארט ג'ונס. יושבים משמאל לימין: מנכ"ל ברומין – אחמד ק'אליפה, מנכ"ל APC – בראנט היימן, נשיא ו-COO נובל אנרג'י – דייב סטובר. התמונה באדיבות נובל אנרג'י.