בדיון שנערך היום על סגירות מפעל מגבות ערד קרא היו"ר אבישי ברוורמן לראש הממשלה להטיל את האחריות בנושא הובלת הגז על אדם אחד. "אם תוך שנה וחצי יהיה צינור גז ומחיר הגז יהיה תחת פיקוח אז המפעל יהיה תחרותי"
יו"ר ועדת הכלכלה: המדינה לא משקיעה בבניית תעשייה אלא רק הורסת אותה
בדיון שנערך היום על סגירות מפעל מגבות ערד קרא היו"ר אבישי ברוורמן לראש הממשלה להטיל את האחריות בנושא הובלת הגז על אדם אחד. "אם תוך שנה וחצי יהיה צינור גז ומחיר הגז יהיה תחת פיקוח אז המפעל יהיה תחרותי"
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ אבישי ברוורמן, קיימה היום דיון מיוחד במשבר התעסוקה וסגירת מפעלים בעיר ערד ביוזמת חברי הכנסת רוברט אילטוב ודב חנין, על רקע סגירת מפעל מגבות ערד וחשש לפיטורים במפעלים נוספים. בפתח הדיון אמר היו"ר ברוורמן כי הבעיה בישראל היא שהמדינה לא משקיעה בבניית תעשייה שמשלמת שכר ראוי לטווח ארוך, ובמצב כזה ערד היא רק הסימן שמעיד על מה שיקרה בפריפריה. "אנחנו לא מקימים תעשייה אלא רק הורסים תעשייה", אמר.
היו"ר ברוורמן התייחס גם לפרסומים על המענק של 46 מיליון שקלים שצפויה אסם לקבל מהאוצר, וביקש לדעת האם אסם התחייבה שלא לפטר את העובדים במפעל בקריית מלאכי. עוד ביקש היו"ר לברר לגבי החשש לסגירת מפעל פלקסטרוניקס. עם זאת יש לציין כי נציגי אסם ונציגי משרד הביטחון, שהתייחסותם נדרשה לעניין פלקסטרוניקס, הוזמנו לדיון אך בחרו שלא להגיע.
ח"כ חנין אמר כי מציעים למפוטרי מגבות ערד עבודה בשכר מינימום או מפעלים חדשים שאולי יקומו בעוד שנתיים, בזמן שהם צריכים פתרון עכשיו. "אם נותנים לאסם 46 מיליון שקלים אפשר לתת גם להם כמה מיליונים שימשיכו להתקיים", אמר. ח"כ אילטוב הוסיף כי למרות שהוא יו"ר שדולת ההיי-טק בכנסת, עדיין צריך לסייע גם לתעשייה המסורתית. לדבריו, צריך קודם כל לטפל במשברים במפעל מגבות ערד ובפלקסטרוניקס, ולאחר מכן למנף את הפתרון באספקטים נוספים של עידוד תיירות ועוד. הוא הוסיף כי לוועדת הכלכלה יש את הכוח, כמו במקרים של "פיניציה" ו"מיקרון", למצוא פתרונות ונוסחאות להצלת המפעלים.
ראש עיריית ערד, טלי פלוסקוב, התייחסה למשבר הנוכחי ואמרה: "במדינה עד שמישהו לא נהרג לא מתקנים את הכביש. אם לא נפתור את הבעיה במהרה אז התושבים יעזבו ולא יהיה בשביל מי להשקיע בעתיד". עם זאת היא הוסיפה כי מצאה שיש לה שותפים בממשלה לסיוע לעיר. היא קראה להעניק למפעל סיוע בסבסוד מחירי הגז והמים, עד שיגיע צינור הגז לעיר, ואמרה כי למפעל חסרים רק 12 מיליון שקלים בשנה. "אם לא נמצא פתרון עכשיו, אז שיקום המפעל החדש בעוד כשנתיים לא יהיה את מי להעסיק כי אנשים לא יישארו בעיר", אמרה.
מנכ"ל ערד תעשיות טקסטיל, רונן יחזקאל, ציין למשל כי מחיר הגז שהוא משלם גבוה פי 3 מהמחיר ליחידת חום בארה"ב (שעומד על 3.8 דולר). לדבריו, אם המדינה הייתה מסייעת למפעל להתמודד עם הארנונה הגבוה, עם מחיר הגז והמים או עם הדרישות לטיפול בשפכים אפשר היה להציל את המפעל. ח"כ ברוורמן שב וציין כי אם מדינת ישראל היה מפקחת על מונופול הגז היא הייתה מסייעת בכך לתחרותיות של התעשייה בישראל.
נציג עובדי פלקסטרוניקס, אלברט גורדון, אמר כי מתוך 500 איש שעבדו במפעל לפני שנתיים נשארו רק 10, ועושים הכל כדי לזרוק גם אותם ממקום העבודה. זוהיר אבו עג'אג' ממגבות ערד סיפר כי הוא שירת בצבא, השתתף במבצע צוק איתן ואשתו אף עשתה שירות לאומי. לדבריו, מאז השחרור ומזה כ-7 שנים הוא עובד במגבות ערד, והעובדים במפעל מצפים מאנשי הציבור שיחזירו לעבודה אותו ואת 200 מחבריו שנזרקו לרחוב.
מנכ"ל לוכסמבורג תעשיות המייצרת מוצרים כימיקלים להגנה על הצומח, דוד לוכסמבורג, אמר כי הוא מעסיק כ-100 עובדים במשך כ-40 שנה בערד. לדבריו, האגרות והבירוקרטיה לא מאפשרים לעסקים להתקיים במדינה. הוא ציין, למשל, כי את הפסולת הוא שולח למערב אירופה ולא לרמת חובב, כי המחירים ברמת חובב גבוהים כך שהם בכלל לא ברי השוואה. "המדינה לא עוזרת לתעשייה הרגילה, היא רק מפריעה", אמר.
ח"כ עומר בר לב אמר כי הציונות לא מעניינת את החברות, ומדיניות הממשלה בסוף עוסקת בטבלאות אקסל, ואם אין רווח מפעלים פשוט נסגרים. ח"כ איילת שקד ציינה כי הבירוקרטיה שמונעת אפשרות להוביל גז טבעי במשאיות היא פשוט "פולישוק". לדבריה, הסמכויות מפוזרות ב-4 משרדי ממשלה שלא מצליחים להחליט מי אחראי. היא התייחסה להקמת מפעל אסם בערד ואמרה כי הדבר לא נעשה בתיאום עם משרד הכלכלה. "כשהעובדים בקריית מלאכי שמעו על זה הם נחרדו", אמרה ח"כ שקד שביקשה לברר האם בכוונת אסם להקים מפעל חדש או להעתיק מפעל קיים. כאמור, נציגי אסם בחרו שלא להגיע לדיון.
באשר להובלת הגז ציין ח"כ ברוורמן כי הוא פועל כבר למעלה משנה בנושא, ואף הקים ועדת משנה אולם שום דבר לא זז. הוא קרא לראש הממשלה להחליט מי האחראי ולאפשר לגז להגיע למפעלים. ח"כ נחמן שי אמר כי ביקר במפעל והבין שאם יגיע אליו הגז הוא יוכל להמשיך להתקיים. לדבריו, הוא פנה בעניין למשרד האנרגיה, בבקשה לטפל בנושא, שם נאמר לו כי "מדובר רק ב-10 מיליון שקל והמפעל יכול לעמוד בזה – פגישה עם השר בנושא הם לא יקבלו". ח"כ שי אמר בצער כי "כך מתנהלת מדינה ישראל, שנועדה להיטיב עם אזרחיה ולא רק עם טייקוניה".
ח"כ ניצן הורביץ קרא לעודד תיירות לערד ולהקים בה צימרים, ואמר כי תייר שמגיע משאיר כ-700-800 שקלים ביום בעיר. "יש החמצה של הנושא התיירותי ושל איכות האוויר שאין בשום מקום אחר בארץ, 1,500 מיטות אירוח יכולים להכניס לעיר מאות מיליוני שקלים – יותר מכל מפעל אחר", אמר. ח"כ שמולי הוסיף כי "בתקציב הקרוב מקצה הממשלה 7.5 מיליארד שקל בהטבות מס למפעלים הענקיים, אבל לא מצליחה למצוא 10 מיליון שקל לסייע לתעשייה המסורתית ושר הכלכלה אומר שהממשלה לא צריכה לסבסד מפעלים בפריפריה".
ח"כ תמר זנדברג אמרה כי יש שרים שתוקפים ברשתות החברתיות אזרחים שמהגרים לברלין בגלל יוקר המחייה וטוענים שהם לא ציוניים, אבל כשמפעלים עוברים לטורקיה אף אחד לא תוקף אותם בשם הציונות. היא הוסיפה וטענה כי ח"כ שקד מגנה על קריית מלאכי כי ראש הראשות הוא מהבית היהודי, בעוד ח"כ אילטוב פועל למען ערד כי ראש העיר היא מישראל ביתנו. חברי הכנסת שקד ואילטוב דחו מכל וכל את הדברים, ואמרו שניהם כי הם פועלים לכל הנגב בלי לעשות אבחנות.
ח"כ אילן גילאון אמר כי מי שחושב שישראל היא עסק שינסה למכור אותה במחיר שהושקע בה ונראה מה יקרה. לדבריו, "קניית מקום עבודה היא זולה יותר מקניית מקום אבטלה, לכן חייבים רשת ביטחון לסוג כזה של מפעלים". ח"כ יעקב אשר הוסיף כי הממשלה לא יודעת לעבוד מול ראשי רשויות, שיודעים הכי טוב איך לצאת ממשברים כאלה. "בעוד שבנט מסביר שנעשים מאמצים לסייע, פתאום שר האוצר יושב בבית וסוגר בפייסבוק הסכם עם אסם, שעושה עליו סיבוב. ב-46 מיליון שקל אפשר לפתור את הבעיה של ערד, ולהציל עיר אחת ולא על עיי החורבות של עיר אחרת. אבל שר האוצר יושב בבית ומשחק מונופול, ובלי לבדוק מפרסם בפייסבוק שהוא מעביר מפעל.
נציג האוצר, אמיר רשף, אמר כי הממשלה עושה מספר פעולות לייצר תשתית טובה יותר לתעשייה באזור, כמו כביש 31 והנחת צינור הגז. "זה לא סוד שאנחנו תומכים בכלים רוחביים לתעשייה בת קיימה ולא בסיוע נקודתי", אמר. הוא הוסיף כי המשרד יבחן את נושא אסם ויבדוק שאכן מדובר במשרות נוספות.
היו"ר ברוורמן סיכם את הדיון וקרא לראש הממשלה להטיל את האחריות בנושא הובלת הגז על אדם אחד. "אם תוך שנה וחצי יהיה צינור גז ומחיר הגז יהיה תחת פיקוח אז המפעל יהיה תחרותי", אמר. הוא התייחס לנושא התיירות ואמר כי הוא לא מאמין שיקרה משהו אם משרד התיירות לא יקבל תקציבים, והוסיף כי "שר הכלכלה הוא אחראי על התעשייה והמסחר והוועדה פונה אליו ודורשת תשובות גם על מגבות ערד וגם בנושא אסם". ח"כ ברוורמן הוסיף כי הוועדה תמשיך לעקוב ותפעל על מנת לסייע לעובדים.
והכל מתוך שיקולי בחירות ופוליטיקה מסואבת. איך זה עובר לכם בשקט?
המדינה באמת קצת מתבלבת – הפכה לחשבו כמו קרן הון סיכון שרוצה לקצור את הרווח בטוחח הקצר – זה הופך להיות חוט השני בכל תחום ותחום בארץ! צריך יותר חזון ואסטרטגיה ופחות פקידי אוצר