היום פורסמו המסקנות הסופיות של וועדת ששינסקי 2. הוועדה ממליצה בין היתר על הטלת "מס משאבי טבע" על רווחי יתר בשיעור של 42%. התגובות המנוגדות לדו"ח מגיעות מכל רחבי הפוליטיקה והתעשייה במדינה
המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי 2 גוררות תגובות נזעמות
היום פורסמו המסקנות הסופיות של וועדת ששינסקי 2. הועדה ממליצה בין היתר על הטלת "מס משאבי טבע" על רווחי יתר בשיעור של 42%. התגובות המנוגדות לדו"ח מגיעות מכל רחבי הפוליטיקה והתעשייה במדינה
פרופ' איתן ששינסקי מגיש לשר האוצר, יאיר לפיד, את מסקנות הוועדה. צילום: משרד האוצר
את הדו"ח המלא ניתן לקרוא בלחיצה כאן
התגובות לדו"ח מנוגדות, מצד אחד חברת הועדה החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו, מתנגדת להטלת מס רווחי יתר מדורג על אשלג בשנים שבהן הרווחיות של כיל נמוכה. היא סבורה ששיעור המס לא צריך להשתנות ולהישאר קבוע על 42%, בניגוד לחברי ועדה אחרים שטוענים שצריך להוריד אותו לכ-25% בשנים שבהן כיל מרוויחה פחות.
חברי הוועדה שלוקחים את הצד הנגדי הם מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות, אורנה הוזמן בכור, ומנהל מינהל אוצרות טבע במשרד התשתיות הלאומיות, יוסי וירצבורגר, חברי ועדת שישינסקי העבירו הסתייגות מהמלצות הוועדה לקראת פרסומה לציבור.
לנג, הוזמן-בכור ווירצבורגר ציינו בפנייתם כי הם מסכימים עם העיקרון המנחה של הוועדה בו יש מקום בהטלת מס על רווחי יתר בגין השימוש של גורמים פרטיים במשאבי טבע לאומיים. אך שהם חוששים שההמלצות עלולות לגרום להקטנת האטרקטיביות של ההשקעה בפיתוח המשכי של המשאבים בישראל ובמקביל אף לצמצום פעילויות אחרות תוך אובדן מקומות עבודה ותוצר. כמו כן, ציינו כי הם סבורים כי הועדה לא איפשרה זמן מספק לבדוק את מגוון ההשלכות של מסקנותיה על התעסוקה בנגב ועל המשך הכדאיות בפיתוח המשכי של אוצרות הטבע בישראל.
הנציגים ציינו בהסתייגותם כי קיים צורך לחידוד ולהתאמות נוספות בכדי להגיע למתווה אשר ישמר את האינטרס הציבורי מחד ובמקביל יצמצם את הסיכון הגלום במהלך:
1. הכללת השקעות במחקר ופיתוח בבסיס הנכסים וקביעת ערך כלכלי קבוע לנכסים שכבר הופחתו וכאלו שיופחתו בעתידואשר ממשיכים להניב הכנסות.
2. שמירה על איזון בין הצורך להגדיל את חלקה של המדינה בהכנסות ממשאבי טבע לבין הצורך לשמור על ישראל כיעד אטרקטיבי להמשך השקעות בתחום המחצבים ולשמירה על פעילות קיימת. לאור זאת, יש חשיבות שהמלצות הוועדה לא יביאו ל GT העולה על 48%.
3. יצירת ודאות כלכלית לקיום מפעל המגנזיום המעסיק כ- 400 עובדים ישירים וכ- 700 עובדים נוספים באופן עקיף. ודאות זאת, תושג בהחרגה מהכמות המחושבת לצורכי מס יסף את כמות האשלג והברום המופקים כתוצאה מפעילות מפעל המגנזיום (המייצר את הסילוניט והכלור). תוך ניסוח המלצות הועדה את אופן חישוב ההחרגה בצורה ברורה ומדויקת ולא כפי שמפורט כעת.
ולוודא שהחרגה זו לא תנוצל לרעה – יש לכלול בהמלצות כי החרגה זו ממס היסף, הן של האשלג והן של מוצרי ההמשך של הכלור, תהיה תלויה בשינוי החלטת הנהלת החברה לסגור את מפעל המגנזיום וכי החרגה זו תבוטל במידה ותיסגר פעילות מפעל המגנזיום.
מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג: "קשה להבין כיצד דווקא ביום קשה זה בו הודיעו על סגירת מפעל המגבות בערד, מפעל שלצערנו אין לו יכולת קיום כלכלית, אל מול התחרות העולמית ושום סיוע לא ישנה עובדה זו, בוחרת הוועדה להמליץ על הכבדת הנטל על חברה המצליחה להיות תחרותית, מייצאת את מירב תוצרתה לשווקים הבינלאומיים, מעסיקה אלפי עובדים באזור הנגב, בשכר גבוה ומספקת אופק תעסוקתי רב שנים באופן שעשוי להשפיע לשלילה כושר התחרות שלה, להביא לעצירה בהשקעות ולפיטורי מאות עד אלפי עובדים".
במסיבת העיתונאים שכונסה במשרד האוצר אמר שר האוצר, יאיר לפיד: "אני מודע היטב לניסיונות להלך אימים עלינו ועל הציבור, ולאיים בסגירת המפעלים או פיטורי עובדים. אין שום סיבה לפטר אפילו עובד אחד ואני מציע לכולם לרדת מהטון הזה. הניסיונות אלו לא יצליחו".
יו"ר ועד עובדי מגנזיום, אבי בן שושן: "אנו לומדים לעומק את מסקנות הדו"ח, על ההחרגות שנעשו בו ביחס לפעילות מפעל המגנזיום והשלכותיו על עתידו של המפעל ועל עתידנו ועתיד משפחותינו, ונגיב אליו בהמשך בהתאם. על פניו, נראה כי השינוי במסקנות הועדה משמעותי. לאור הכיוון המסתמן, פנינו להנהלה בקריאה לחזור בה מיידית מהודעתה לבורסה ב-28.8.14 ולהודיע על ביטול הכוונה לסגירת מפעל המגנזיום ופיטורי מאות עובדיו, ואנו מצפים לתגובתם".
תגובת ח"כ שלי יחימוביץ' בערוץ הכנסת: