מליאת הכנסת העבירה אמש (ב') את הצעת חוק "הקרן לאזרחי ישראל" שתשמש לניהול הכנסות המדינה מהיטל על ריווחי גז ונפט. לאחר מאבק ארוך אושר כי חלק מהכנסות הקרן יועברו לפיתוח אנרגיות מתחדשות. מנכ"ל אדם טבע ודין: "מדובר בחוק חשוב שיסייע בפיתוח תחליפים לדלקים מזהמים ויסייע במאבק למען אוויר נקי לילדינו"
הצעת חוק הקרן לריווחי גז ונפט עברה בקריאה שנייה ושלישית; חלק מהכנסות הקרן יועברו לפיתוח אנרגיות מתחדשות
בתמונה: מאגר תמר. צילום: יח"צ, נובל אנרג'י
לאחר מאבק ארוך שהוביל יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ משה גפני יחד עם ארגון אדם טבע ודין, העבירה אמש (ב) מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הקרן לתמלוגי גז ונפט. בהצעת החוק נקבע כי הכסף יועבר למטרות חברתיות וכלכליות ובסעיף 38 ד (2) בחוק נקבע באופן מפורש כי יש להקצות את כספי הקרן גם למחקר ופיתוח וכן להשקעה באנרגיות מתחדשות.
סעיף זה למעשה מחייב את הממשלה להקצות כספים לטובת מקורות מתחדשים ולא מזהמים, וזאת בניגוד לתפיסת האוצר לפיה אין לייעד את הכסף לשום מטרה מוגדרת, כלומר גורלו "להיבלע" בקופה הציבורית – מסביר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין.
הישג נוסף חשוב נוסף בחוק החדש קובע הקמת ועדה של הכנסת לפיקוח על הקרן (סעיף 36 א) ויישום הוראות החוק, כאשר חברי הוועדה ייבחרו על ידי הכנסת, בכדי למנוע מצב בו האוצר עושה בכסף כבשלו.
כזכור, עם תחילת הדיונים בוועדת המדע והטכנולוגיה על הצעת החוק, העבירה 'אדם טבע ודין' מסמך מדיניות (מצ"ב) אשר מציע שורה של תיקוני חקיקה בהצעת החוק. במסמך שנכתב ע"י עו"ד דנה טבצ'ניק, ראש תחום כלכלה ומשאבי טבע צוין כי "פיתוח והפקת מאגרי הנפט והגז יובילו לכך שבעתיד, באופן טבעי, יתמעטו משאבים אלו ואף ייגמרו כליל, שכן המדובר במשאב מתכלה. בנוסף, ייצור וצריכת אנרגיה באמצעות נפט וגז, המהווים דלק פוסילי, מייצרים גזי חממה ופולטים מזהמים לאוויר ובכך מזיקים לסביבה ולבריאות. לאור זאת, יש להתחשב בדורות הבאים, אשר יצטרכו להתמודד עם זיהום האוויר ופליטת גזי החממה כתוצאה מהשימוש בדלק פוסילי וכן עם התדלדלות משאב הטבע".
עו"ד עמית ברכה בירך את ח"כ משה גפני על המאבק למען העקרונות החשובים שעברו בהצעת החוק ואמר כי מדובר בחוק חשוב שיסייע בפיתוח תחליפים לדלקים מזהמים ויסייע במאבק למען אוויר נקי לילדינו: "רווחי הקרן לתמלוגי הגז הם כספים המגיעים כתוצאה מניצול משאבי הטבע. על כן, טוב שחברי הכנסת הפנימו את העקרון לפיו 'מה שבא מהסביבה צריך לחזור לסביבה' וקבעו כי יש לייעד את הכספים גם למטרה סביבתית מוגדרת של השקעה, פיתוח ומחקר של משק אנרגיה בר קיימא".