כ-40,000 בני אדם בפזורה הבדואית חיים ללא תשתית פינוי פסולת; בימים אלו מפעיל המשרד תוכנית במגזר הבדואי במסגרתה מוקמת תשתית מתקדמת של הפרדה ופינוי של פסולת ביישובי קבע ומותקנות בבתים מערכות ביוגז המנצלות את הפסולת האורגנית הבייתית לטובת יצירת גז בישול
המשרד להגנת הסביבה משקיע 83 מיליון שקל בשיפור איכות החיים של המגזר הבדואי
בתמונה: עמיר פרץ. צילום: דודי אסולין
המשרד להגנת הסביבה משקיע 83 מיליון שקל בשיפור תשתיות סביבתיות, תברואתיות וטיפול בפסולת במגזר הבדואי. כיום, כ-40,000 בני אדם בפזורה הבדואית חיים ביישובים בהם אין תשתית פינוי פסולת. כתוצאה מכך, חלק ניכר מהפסולת נשרפת או מושלכת לנחל חברון. יתרה מכך, קבלנים מאזורים אחרים המודעים להפקרות, מגיעים לסביבה בכדי להיפטר מהפסולת שלהם ללא תשלום, מה שמוסיף לנזק הסביבתי והתברואתי.
במסגרת פרויקטי הדגל של השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, נמצאת התוכנית "בסביבה שווה" שמטרתה צמצום אי הצדק הסביבתי-חברתי וקידום איכות חיים סביבתית וחלוקה הוגנת של העלויות והתועלות הסביבתיות בין קבוצות האוכלוסייה השונות בישראל בדגש על המגזר הבדואי בנגב.
כחלק מן הפרויקט, שהתחיל לפני מספר שבועות ויימשך מספר חודשים, יותקנו פחים מוטמנים בעלי קיבולת גדולה בכפרים, תתבצע הפרדת פסולת אורגנית למיחזור ויבשה ותתקיים שגרת פינוי פסולת. בנוסף, בבתים יותקנו מערכות ביוגז שיהפכו את הזבל האורגני של המשפחות לגז בישול. אחד היישובים שכבר נהנים מן הפרויקט הוא אום בטין, יישוב בדואי המונה כ-2,600 נפש ונמצא כ-20 ק"מ צפונית מזרחית לבאר שבע.
רן ליאור, דובר המשרד להגנת הסביבה, מוסר כי המערכות ופחי האשפה המוטמנים הנכללים בפרויקט הם מהמתקדמים מסוגם וכי התוכנית "בסביבה שווה" כוללת גם שיקום נחלים, חינוך, הסברה ואכיפה של פינוי פסולת.