האגודה הישראלית לאנרגיית רוח הגישה את תגובתה לשימוע של רשות החשמל בדבר הפחתת התעריף למתקני רוח המחוברים לרשת החלוקה וההולכה. יזמי הרוח טוענים כי נימוקי הרשות להפחתת התעריף משוללי יסוד
האגודה הישראלית לאנרגיית רוח: הטיעונים מאחורי הפחתת התעריף – חסרי כל בסיס
האגודה הישראלית לאנרגיית רוח הגישה לפני מספר ימים את תגובתה לשימוע רשות החשמל בדבר הפחתת התעריף למתקני רוח המחוברים לרשת החלוקה וההולכה. בשימוע הרשות, מובאים נימוקים לכוונתה להפחית את התעריף עבור קוט"ש אשר ייוצר מטורבינת רוח גדולה. לגבי מכסה ראשונה של 440 KW, כוונת הרשות להפחית את התעריף מ-53 אגורות לקוט"ש מיוצר ל-46.75 אגורות, ולאחר מכן, במכסה השנייה של 360 KW הכוונה היא להפחית את התעריף מ-49 אגורות ל-43.22 אגורות.
"מדובר בטענות חסרות כל בסיס, שתכליתן היחידה הינה להסוות את המטרה האמיתית שבבסיס השימוע – הפחתתו של התעריף ויהי מה, בכסות לגיטימית של "הצמדה" לשינויים", נכתב בתגובת האגודה.
להלן נקודות מרכזיות בתגובת האגודה הישראלית לאנרגיית רוח לשימוע הרשות בעניין עדכון תעריף למתקני רוח המחוברים לרשת החלוקה וההולכה:
"לטענת הרשות, ההפחתה בתעריף על פי השימוע, הינה פועל יוצא של שני שינויים שחלו בתנאי השוק למן מועד ההסדרה המקורית ועד היום. האחד: הוזלה שחלה כביכול במהלך תקופה זו במחיריהן של הטורבינות, בשיעור של כ-12%, והשני: שיפור שחל כביכול במהלך תקופה זו ביעילותן של הטורבינות, שבא לידי ביטוי בעלייה ביותר מ-10% במקדם ההספק שלהן.
"ביחס לטענה בדבר ההוזלה כביכול במחיר הטורבינות המייצג: מתברר כי לא חלה כל ירידה בעלות הטורבינות ביחס למועד ההסדרה המקורית, ואף חלה עליה במחיריהן, וזאת אף לפי הנתונים שמציגה הרשות עצמה. וכך גם ביחס לטענה בדבר שיפור כביכול במקדם ההספק של הטורבינות: גם טענה זו אין בה כל ממש, כל "הטורבינות החדשות" המוצגות בשימוע היו קיימות על המדף כבר במועד ההסדרה המקורית, וממילא גם לא חל בהן כל שיפור טכנולוגי או שינוי אחר. לא זו אף זו, גם על פי נתוני הרשות עצמה, כפי שמוצגים בשימוע, המצב לאשורו הוא שלא חל כל שינוי במקדם ההספק למן מועד ההסדרה המקורית.
"הרעיון להצמיד תעריף שנקבע על פי דין למדד פרטי כדוגמת מדד בלומברג הוא רעיון […] שלא מצאנו לו אח ורע בישראל ובעולם. ככל הידוע לנו ועל פי בדיקות שערכנו, הרשות הינה הגוף הציבורי היחיד בישראל שמצמיד את התעריפים שנקבעים על ידו מכוח הסמכות שהוקנתה לו על פי דין למדד פרטי, ומדינת ישראל הינה המדינה היחידה בעולם שתעריפי ההזנה שלה צמודים למדד בלומברג או למדד פרטי אחר.
במכתב שהופץ בקרב חברי האגודה, לו צורפה תגובת האגודה, נכתב: "ישראל, השותפה ב-IRENA וב-IEA, יכולה הייתה לקבל סיוע באיסוף נתנונים לבחינת הצורך בשימוע, אך אנשי הרשות בחרו לתלות את נמוקיהם על מדד בלומברג הפרטי, אשר נתוניו חסויים ועלות רכישתם עשרות אלפי דולרים מכספי הציבור, וזאת חרף הצעת הגופים הבינלאומיים להנגשת נתונים ויכולת סיוע בקביעת תעריפים המותאמים נכונה למשק ולשוק בישראל".
"האגודה הזמינה עבודת מחקר מחברת WindGuard מגרמניה, חברה המתמחה בנושאי תעריפים ושווקי אנרגיית הרוח, אשר ביצעה מחקרים דומים למדינות שונות באירופה וחברה בכוח משימה 26 ב-IEA-WIND העוסק בתעריפי אנרגיית רוח. כמו כן צורפו דוחות של מומחי אנרגיית רוח מישראל, כפי שמפורט בתגובת האגודה".
אני בעד שמקבלי ההחלטות יעודדו את השימוש באנרגיות מתחדשות
ויתנו תעריף ראלי ורוחי ליזמים . חשוב מאוד להפחית את גזי החממה .