ביום ראשון הקרוב תכריע הממשלה אם לאשר את החוק לביטול תוכניות בנייה ישנות בחופים. מטרת הצעת החוק היא למנוע מימוש תוכניות בנייה ישנות בחופי הים התיכון, ים סוף והכנרת
ביום ראשון: הקרב על החופים מגיע לממשלה
בתמונה: המאבק נגד הבנייה בחופים. צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה
לאחר הישג מרשים בכנסת – 76 חברי כנסת שחתמו על התיקון לחוק החופים – תכריע הממשלה ביום ראשון הקרוב האם לאשר את החוק לביטול תוכניות בנייה ישנות בחופים. מטרת הצעת החוק שיזם ח"כ דב חנין, אשר נוסחה על ידי 'אדם טבע ודין' היא למנוע מימוש תוכניות בנייה ישנות בחופי הים התיכון, ים סוף והכנרת.
מבדיקה שביצעה 'אדם טבע ודין' לקראת ההכרעה על עתידו של החוק, עולה כי בישראל קיימות למעלה מ-50 תוכניות בנייה על חופים שאושרו לפני יותר מ-8 שנים. כ-31 מהן מהוות איום של ממש על האינטרס הציבורי, לטענת העמותה. המדובר בתוניות למלונאות מסוגים שונים, למגורים, ולתשתיות. במפה המצורפת תוכלו לראות את התכניות ותפרוסתן על פני כל חופי הארץ.
החוק הנוכחי קובע כי כל תוכנית בנייה בטווח של עד 300 מטר מהמים צריכה לקבל אישור של הוועדה לשמירה על הסביבה החופית, אולם, החוק אינו חל על תוכניות רבות מלפני 2004. מזה שנתיים וחצי פועלים ארגוני סביבה וחברי כנסת יחד עם פורום החופים ונציגי מטות מאבקי חופים מקומיים בכדי לתקן את הפירצה בחוק.
אם יאושר התיקון לחוק עליו תצביע הממשלה ביום ראשון, הוא יסייע לביטול תוכניות בחופים כמו כפר הנופש בבצת ובנחשולים, תוכניות לייבוש ובנייה בחופי הכנרת, התוכנית לבנייה בחוף אכזיב, שבי ציון, בת ים ועוד.
על פי הצעת החוק, היתר בנייה המתבקש מכוח תוכנית שחלפו שמונה שנים מיום שניתן לה תוקף, יהיה כפוף לבחינה נוספת של הועדה לשמירת הסביבה החופית, וזאת במטרה לצמצם את הנזק שבביצוע תוכנית ישנה.
ח"כ דב חנין, חד"ש, יוזם החוק ויו"ר השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת: "אנחנו נמצאים היום בנקודת הכרעה לגבי עתידם של חופי ישראל, עם העלאת חוק ההגנה על החופים בפני הממשלה והכנסת בשבוע הבא. העברת החוק היא צעד משמעותי בהגנת החופים מפני יוזמות נדלניסטיות המאיימות לכרסם במעט החופים שנותרו לנו. אסור לאפשר לסגור את הים בפני הציבור הרחב באמצעות נידל"ון רצועות חוף יקרות ערך לטובת פרוייקטים של בנייה לעשירים. הציבור חייב להשמיע את קולו. במקום להיאבק בכל פעם בנפרד; בפלמחים, בבת ים, בבצת, באשדוד, בנחשולים, בדור, בניצנים ובעוד מקרים רבים נוספים – החוק הזה יצור פתרון רוחבי מקצועי ונכון. התיקון נתמך על ידי 76 חברי כנסת מכל סיעות הבית – תמיכה רחבה וחסרת תקדים בכנסת. אני קורא לממשלה לשמוע את קולו של הציבור ולשמוע לקולו של הרוב בכנסת ולאפשר את העברת התיקון לחוק כדי לשמור על מעט החוף שעוד נותר לנו".