בעיית חוסר פינוי הפסולת בפזורה הבדואית מתבטאת בנזקים תברואתיים, בריאותיים ובטיחותיים; מערכת מיחזור משולבת מטפלת בזבל העיזים, הכבשים והשימוש הבייתי ומפיקה ביוגז לבישול וחימום, דשן אורגני נוזלי וקומפוסט – כל זאת בזמן שהיא תורמת לשמירה על סביבה נקייה וחוסכת עלויות פינוי וטיפול בפסולת
מערכות ביוגז בפזורה הבדואית מייצרות גז לבישול וקומפוסט וגם שומרות על הסביבה
בתמונה: מערכת ביוגז בפזורה הבדואית. צילום: נועם אשל
בחצר של ד"ר חליל אבו רביע בנגב יש מערכת מחזור משולבת המטפלת בזבל העיזים, הכבשים והשימוש הבייתי, ומפיקה ביוגז, דשן אורגני נוזלי וקומפוסט. הביוגז משמש כמקור אנרגיה חלופי ממקורות מתחדשים ליושבי המקום לצורך בישול וחימום מים, והדשן הנוזלי והקומפוסט מזינים ומעשירים את אדמת הלס המקומית ומאפשרים שתילה ושגשוג של עצי זית ונוי, שלא היו מתאפשרים ללא הקומפוסט.
המערכת שנבנתה אצל ד"ר אבו רביע היא חלק מפרויקט מחקר של אוניברסיטת בן גוריון ומכון ערבה ללימודי הסביבה בנושא פיתוח מערכות משולבות למחזור פסולת לטובת שמירה על הסביבה ולטובת חקלאות של קהילות באזורי ספר בירדן ובישראל. הפרויקט מומן על ידי ה-Middle East Regional Cooperation ובוצע על ידי אקוגז ישראל. "לפני מספר שנים הבינו שבפזורה הבדואית אין תשתית פינוי פסולת ואין טיפול ראוי בפסולת", מספר יאיר טלר מאקוגז ישראל, בעל ניסיון של שבע שנים בבניית מערכות ביוגז בארץ ובעולם.
טלר מסביר שהחוסר בפינוי הפסולת הוביל לשריפתה, מה שיצר נזקים תברואתיים, בריאותיים ובטיחותיים. בנוסף, הצמצום שחל בשטחי המרעה בפזורה, הוביל להצטברות זבל בדיר שהובילה גם היא לבעיות אקולוגיות ותברואתיות. "המערכת עוזרת לשמור על ניקיון סביבתי ומספקת לתושבים תמריצים – הביוגז והקומפוסט – להשתמש בה. את פסולת בעלי החיים והפסולת הביתית משליכים למתקן, שם הפסולת עוברת תהליך אנאירובי, שבמהלכו נוצר הביוגז. את הנוזל שיוצא ממערכת הביוגז מערבבים עם הכמויות העצומות של הקש היוצא מהדיר וכך מופק הקומפוסט. כיום הבדואים שותלים יותר ויותר עצים כי הם פחות ניידים מבעבר. אדמת הלס בעייתית כיוון שהיא סביבה אטומה לשורש והוא אינו מצליח להתפתח בה כהלכה. כשמערבבים את האדמה עם הקומפוסט, מי הגשמים מצליחים לחלחל אליה והשורשים מצליחים להתפתח ולגדול".
טלר מספר כי בימים אלה המשרד להגנת הסביבה מבצע פיילוט ראשוני של מערכות קטנות לטיפול בפסולת הביתית בפזורה הבדואית. "יש עניין שהפסולת הביתית תעבור למערכות ביוגז קטנות ובייתיות ותפיק גם גז לשימוש ביתי. פינוי וטיפול בפסולת במקום, יצמצמו או ייתרו עלויות שינוע והטמנה של פסולת ובנוסף ייצרו גז לבישול וחימום מים למקלחות".
25 קילו זבל מייצרים קוב אחד של גז, המספיק לבערה של פתיליית בישול למשך 2.5-3 שעות. כמות הפסולת הביתית שמייצרת משפחה ממוצעת מפיקה גז בכמות המספיקה למלא את צרכי הבישול של אותה משפחה.
מערכת ביוגז אצל ד"ר חליל אבו רביע:
מערכת ביוגז אצל משפחת נוואג'ה בדרום הר חברון:
יש לי חבר עם רפת וחרא לא חסר, והוא מעוניין לבנות מערכת לחמם את הבית בחורף הוא צריך לפחות 10 קוב גז ליום
האם אני יכול לקבל תוכנית לבניית מערכת בסדר גודל כזה
תודה
אריה