עד היום נבנו 17 מתקנים המייצרים ביוגז במפעלי מזון ונייר גדולים בארץ, כשהרוב המוחלט מייצר מן הביוגז קיטור ולא חשמל. עם כניסת הגז הטבעי עולה השאלה האם להמשיך לייצר קיטור או שכדאי יותר לנצל את הביוגז להפקת חשמל? – על שאלת הכדאיות הכלכלית ענה יחיאל מנוחין, מנכ"ל טכנולוגיות לשימור הסביבה, בכנס ביוגז של תשתיות 2014. צפו במצגת
כדאיות שימוש בביוגז בתעשייה – קיטור או חשמל?
בתמונה: יחיאל מנוחין, כנס ביוגז 2014. צילום: תומר קזיניץ
"ב-25 מפעלי תעשייה בארץ קיים פוטנציאל ייצור ביוגז. מדובר במפעלי מזון ונייר גדולים יחסית, היכולים מבחינה כלכלית לפחות, לייצר ביוגז. עד היום נבנו 17 מתקנים המייצרים ביוגז כשהרוב המוחלט לוקח את הביוגז ומייצר קיטור", סיפר יחיאל מנוחין בהרצאתו בכנס ביוגז שנערך בשבוע שעבר בתל אביב. מנוחין הוא מנכ"ל חברת טכנולוגיות לשימור הסביבה.
את מתקן הביוגז הראשון בתעשייה הקימה החברה בשנת 89' ולאחר מכן הקימה מתקן במפעל פריגת, שכעבור מספר שנים הוחלט לגרוט אותו ולעשות שימוש בביוגז לייצור קיטור. פוטנציאל ייצור החשמל מביוגז בתעשייה עומד על 12.5 MW. בביוגז שמגיע מהתעשייה ריכוז המתאן הוא מעל 65%, ועומד על 75-85%.
במצגת שבתחתית העמוד תוכלו לראות פרויקטים של החברה מהעת האחרונה כשביניהם: נתיבות "עוף העמק", המחלבה החדשה של טרה באזור נתיבות ומט"ש במפעל גניר, שם ניצול הגז הוא מיידי לשם יצירת קיטור ולא חשמל. מנוחין הסביר כי את אוגר הגז משתדלים לבנות ככיסוי לראקטור בכדי שכשהגז יעלה הוא ייאסף ישירות באוגר הגז ויהיה נוח להשתמש בו. כפי שתראו, אוגר הגז מקבל בכל מפעל עיצוב ייחודי.
למה לייצר קיטור ומה יהיה בעתיד?
רוב מפעלי המזון משתמשים עד היום במזוט. מחיר המזוט היה נמוך עד תחילת שנות ה-2000 ובקושי עודד שימוש בביוגז. לאחר מכן מחיר החבית החל לעלות והיה כדאי להליף את המזוט בביוגז וזה מה שקבע את המחיר שלו – מחיר הביוגז נקבע בכל מפעל על פי הדלק האלטרנטיבי שבו משתמש המפעל. נעשה נסיון להשתמש בביוגז ביחד עם המזוט, זאך הוא כשל, ובסופו של דבר כדי לנצל את הביוגז במפעלים שמשתמשים במזוט צריך היה לבנות דוד נפרד בשביל הביוגז ועל מנת שיוכלו לנקות אותו בתדירות נמוכה יותר ולמנוע בעיות. כיום יש 10 מפעלים שמנצלים את הביוגז להפקת קיטור. בפריגת כ-25% מצריכת הקיטור של המפעל מופקת מביוגז. מי שמשתמש בגפ"מ ינהנה מחיסכון כפול כי גפ"מ יקר פי שתיים ומעלה מן המזוט. כניסת הגז הטבעי משנה את פני הדברים כיוון שהגז הטבעי יהיה זול יותר. לכן, מסביר מנוחין, הדילמה תהיה "האם נמשיך לייצר קיטור במחיר של הגז הטבעי או שכדאי לנצל אותו לייצור חשמל?"
בהמשך הרצאתו סקר מנוחין את ההיבטים הטכנולוגיים של ייצור חשמל וקיטור מביוגז, את הערך שניתן להפיק מביוגז בהפקת חשמל לעומת קיטור, ואת ההשקעה הכרוכה בשתי האפשרויות. מסקנותיו היו שהתעריף הנתון כיום, 60 אגורות לקוט"ש, אינו מעודד ייצור חשמל מביוגז בגלל המורכבות הכרוכה ברגולציה ובטכנולוגיה. מסקנות נוספות היו שככל שכמות הביוגז המופקת גדולה יותר, כך עולה כדאיות ייצור החשמל מהביוגז וכי הכדאיות להפקת חשמל גדלה ככל שניצול החום השיורי גדל.
כל הפרטים והתחשיבים – במצגת שלפניכם: