רובוט שמנקה פאנלים בשדות סולארים קרקעיים עובד על אנרגיית שמש ומנקה ללא צורך במים. הרובוטים של אקופיה פעילים כיום בשדה הסולארי "קטורה" שבערבה
פיתוח ישראלי מהפכני: רובוט סולארי מנקה שדות PV ללא שימוש במים
בתמונה: הרובוט של "אקופיה" בפעולה. צילום: יח"צ
מאת: רותי דותן
לראשונה בעולם: רובוט שמנקה פאנלים בשדות סולארים קרקעיים עובד על אנרגיית שמש ומנקה ללא צורך במים. על הפיתוח אחראית חברת אקופיה שהוקמה ב-2013 על ידי היזמים משה וערן מלר. משרדי החברה נמצאים בהרצליה ומפעל הייצור של הרובוטים נמצא בפארק התעשייה בר-לב.
פיילוט של הרובוט התחיל בסוף 2013 בשדה הסולארי "קטורה סאן" של ערבה פאוור. בעקבות הצלחת הפיילוט הותקנו רובוטים על כל הפאנלים (כ-5 MW כל השדה) וכעת הם מנקים את הפארק בשעות הערב, כל ערב. במהלך רוב שעות היום הרובוט נמצא מוגן תחת מחסה ונחוצות לו לרוב שעתיים של טעינה מקרני השמש לצורך 3 פעולות ניקוי מלאות, משמע שטעינה של שעתיים מספיקה בכדי לשמור על ניקיון הפאנלים 3 יממות. המערכת מופעלת בצורה אוטומטית על ידי מאסטר ראשי המשלח את הרובוטים בשעה היעודה, ובנוסף – המערכת נשלטת מרחוק על ידי מחשב או טלפון סלולרי.
כידוע, אבק וחול יוצרים שכבות חסם המונעות מקרני השמש להגיע לשטח פניו של התא הסולארי ולכן גורמים לאי מיצוי יכולת הפקת החשמל של המערכת הסולארית. לכן, מומלץ לנקות את הפאנלים מדי יום. אולם, בשדות סולאריים קרקעיים נהוג לנקות את הפאנלים רק אחת למספר שבועות, זאת עקב הקושי והעלות הגבוה שבניקוי ידני של הפאנלים.
הפתרון של אקופיה מציע ניקוי ללא כניסת כוח אדם לשדה הסולארי ואף ללא כניסה של רכבים הפועלים בניקוי אוטומטי. בנוסף נחסך גם השימוש במים, שיכולים אף הם להזיק למערכת. מים רגילים עלולים לפגוע במערכת בעקבות הצטברות של אבנית וקורוזיה. ההמצאה של אקופיה חוסכת גם את הטיפול במים – הרובוט מנקה את הפאנל באמצעות מיקרופייבר ומשב אוויר מבוקר.
מהו טווח החזר ההשקעה?
"טווח ההחזר נע בין שנה וחצי ל-4 שנים", מספרת ענת כהן מאקופיה. "אנחנו מייצרים ערך כספי לבעלי הפארק על ידי הורדה משמעותית בהוצאות התפעול במקביל לייצור מוגבר של חשמל. אנו מספקים תפעול ל-20 שנה ואחת לרבעון בודקים שהרובוטים תקינים".
האם אתם מספקים רובוטים כאלה גם למערכות המותקנות על גגות?
כהן: "כרגע אנחנו פעילים רק בשדות סולאריים קרקעיים גדולים של 5 MW ומעלה".
אקופיה משווקת בימים אלה את הרובוט שפיתחה, עליו רשמה מספר פטנטים, בארץ ובעולם. ערן מלר, מנכ"ל החברה: "אקופיה גאה במעל מליון פאנלים סולארים שנוקו באמצעות הרובוטים שלה, בצורה אפקטיבית ומשתלמת כלכלית. עד סוף השנה אנחנו צפויים לנקות 5 מליון פאנלים סולאריים בחודש – יותר מכל שחקן בתחום".
צפו ברובוט בפעולה:
מענייין.יש לי רעיון לשימוש נוסף.רוצה לבדוק היתכנות